Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Fotografija Za Osebno Izkaznico
Fotografija

Fotografija Za Osebno Izkaznico

Kaj morate vedeti o fotografiji za osebno izkaznico

Fotografija za osebno izkaznico je pomemben del vaše identitete in mora izpolnjevati določene zahteve. V tem članku bomo pogledali, kaj morate vedeti o fotografiji za osebno izkaznico, vključno z velikostjo, ozadjem, osvetlitvijo in izrazom obraza.

Fotografija Za Osebno Izkaznico

Velikost fotografije

Fotografija za osebno izkaznico mora imeti velikost 35×45 mm. To pomeni, da mora biti vaš obraz jasno viden in zasesti 70-80% fotografije. Preostali del fotografije bo bele barve.

Ozadje

Ozadje fotografije mora biti enotne bele ali sive barve. Ne sme vsebovati senc, vzorcev ali drugih elementov, ki bi odvračali pozornost. Samo vaš obraz naj bo viden.

Osvetlitev

Fotografija mora biti dobro osvetljena, brez senc na obrazu. Vir svetlobe naj bo postavljen spredaj in rahlo nad glavo, da osvetli celoten obraz. Izogibajte se močni stranski svetlobi, ki ustvari sence.

Izraz obraza

Na fotografiji morate imeti nevtralen izraz obraza in gledati naravnost v fotoaparat. Usta naj bodo zaprta. Oči morajo biti odprte in jasno vidne, brez bleščanja očal. Ne smete se smejati ali kazati čustev.

Kako posneti dobro fotografijo za osebno izkaznico

Tukaj je nekaj nasvetov, kako posneti dobro fotografijo za osebno izkaznico, ki bo ustrezala uradnim zahtevam:

 • Fotografirajte se pred belo ali sivo steno brez vzorcev
 • Nosite oblačila v nevtralnih barvah
 • Odstranite očala ali verižice, ki bi lahko odvračale pozornost
 • Poskrbite za enotno osvetlitev obraza brez senc
 • Stojte pokonci z ravnim hrbtom in pogledom v fotoaparat
 • Imejte nevtralen izraz obraza brez nasmeha ali čustev
 • Prosite fotografa, naj posname več fotografij, da izberete najboljšo
 • Preverite, da so izpolnjene vse zahteve glede velikosti, ozadja itd.

Kje narediti fotografijo

Fotografijo za osebno izkaznico lahko naredite v fotografskem studiu ali doma. Če fotografirate doma, poskrbite za ustrezno ozadje, osvetlitev in fotoaparat. Nekateri fotografi ponujajo pakete za fotografije za dokumente po ugodni ceni.

READ  Prodaja Fotografija Na Internetu

Strošek fotografije

Cena fotografije za osebno izkaznico je odvisna od tega, ali jo naredite sami doma ali v studiu. Profesionalno fotografiranje stane od 10 do 20 €. Cenejša možnost je narediti fotografijo sami z digitalnim fotoaparatom in upoštevati zgoraj navedene nasvete.

Kako oddati fotografijo za osebno izkaznico

Ko imate ustrezno fotografijo za osebno izkaznico, jo lahko digitalno pošljete upravni enoti ali prinesete natisnjeno ob vložitvi vloge za izdajo osebne izkaznice. Priporočljivo je, da pošljete ali prinesete 2 fotografiji, za primer, da ena ne bo ustrezala pogojem.

Digitalna oddaja

Če želite fotografijo poslati digitalno, mora biti v .jpg formatu, ločljivosti najmanj 600 dpi, brez stiskanja. Velikost datoteke naj bo okoli 500 kb. Fotografijo pošljite po e-pošti na naslov upravne enote, kjer boste vlagali prošnjo za osebno izkaznico.

Oddaja fizične fotografije

Če boste fotografijo prinesli osebno, mora biti natisnjena na fotografskem papirju velikosti 45×35 mm. Priporočljivo je, da prinesete 2 fotografiji, da uradna oseba izbere najbolj ustrezno. Fotografiji morata biti neoštevilčeni in nepoškodovani.

Pogoste napake na fotografijah za osebne izkaznice

Najpogostejše napake, zaradi katerih fotografije za osebne izkaznice niso sprejete, so:

 • Napačna velikost fotografije
 • Pretemno ali presvetlo ozadje
 • Sence ali bleščanje na obrazu
 • Preširok nasmeh ali čustven izraz
 • Nošenje očal ali pokrival
 • Poševna glava ali pogled v stran
 • Premajhna ločljivost digitalne fotografije

Z upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov se lahko izognete tem težavam in posnamete ustrezno fotografijo za osebno izkaznico.

Zaključek

Kakovostna fotografija je ključni del osebne izkaznice. Z upoštevanjem uradnih zahtev in nasvetov v tem članku boste zagotovo posneli fotografijo, ki bo sprejeta za osebno izkaznico. Če niste prepričani, prosite za pomoč fotografa ali pa raje prinesite dve fotografiji, da uradna oseba izbere ustrezno.

READ  Delovno Dovoljenje Za Tujce Fotografija

Fotografija Za Osebno Izkaznico

Related posts

Nastavitve Za Nočno Fotografijo

admin

Digitalna Fotografija 1 Deo Hrvaška

admin

Fotografija Črne Luknje

admin

Leave a Comment