Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Plinski Gorilniki Za Kampiranje
Kampiranje

Plinski Gorilniki Za Kampiranje

Plinski gorilniki so nepogrešljiv del opreme vsakega kampiranja. Omogočajo kuhanje in pripravo hrane na prostem, brez elektrike ali odprtega ognja. V zadnjih letih je na voljo veliko različnih modelov plinskih gorilnikov, ki se razlikujejo po velikosti, moči in funkcionalnosti. V tem članku bomo raziskali različne tipe plinskih gorilnikov za kampiranje, njihove prednosti in slabosti ter kaj je potrebno upoštevati pri nakupu.

Plinski Gorilniki Za Kampiranje

Glavni tipi plinskih gorilnikov za kampiranje

Majhni prenosni gorilniki

Majhni prenosni gorilniki so najbolj priljubljeni za kampiranje. So lahki, kompaktni in preprosti za prenašanje. Večina teh gorilnikov deluje na plinske kartuše, ki jih preprosto zamenjate, ko se izpraznijo. Primerni so za kuhanje manjših obrokov, kot so juhe, jajca, omake in podobno. Niso najbolj primerni za kuhanje večjih količin hrane.

Večji taborniški gorilniki

Večji taborniški gorilniki imajo močnejši plamen in večjo površino za kuhanje. Omogočajo pripravo večjih obrokov za več ljudi hkrati. Pogosto imajo možnost priklopa na večjo plinsko jeklenko, kar omogoča daljše neprekinjeno delovanje. So bolj robustni in stabilni kot manjši gorilniki.

Gorilniki z vgrajenimi jeklenkami

Nekateri gorilniki imajo že vgrajene manjše plinske jeklenke. Prednost je v tem, da ni potrebno kupovati in menjavati plinskih kartuš. Ko se jeklenka izprazni, jo preprosto napolnite na najbližnji bencinski črpalki. Vgrajene jeklenke ponujajo tudi daljši čas neprekinjene uporabe.

Dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri nakupu

Velikost in število gorilnikov

Odvisno od velikosti vaše skupine in količine hrane, ki jo nameravate pripravljati, izberite ustrezno velikost in število gorilnikov. Če kampirate sami ali v dvoje, bo zadostoval manjši prenosni gorilnik. Za večjo družino ali skupino prijateljev razmislite o nakupu večjega taborniškega gorilnika ali dodatnih manjših gorilnikov.

READ  Oprema Za Kampiranje

Vrsta goriva

Gorilniki za kampiranje delujejo na propan-butan plin, ki je na voljo v plinskih kartušah ali jeklenkah. Preverite katero vrsto goriva uporablja gorilnik in kakšna je razpoložljivost ter cena takega goriva v vaši regiji.

Stabilnost in robustnost

Izbirajte čim bolj stabilne in robustne modele gorilnikov, še posebej če kampirate v vetrovnih razmerah. Poiščite gorilnike z zaščitnimi stenami na straneh, ki ščitijo plamen pred vetrom.

Dodatne funkcije

Nekateri gorilniki imajo dodatne uporabne funkcije, kot so vgrajena sveča, LED lučka, digitalni vžig plamena in podobno. Razmislite, katere funkcije bi vam koristile glede na vaš slog kampiranja in proračun.

Varnostni napotki pri uporabi plinskih gorilnikov za kampiranje

Čeprav so plinski gorilniki zelo uporabni, je potrebno upoštevati nekaj osnovnih varnostnih ukrepov:

  • Gorilnik postavite na trdno, ravno površino, stran od vnetljivih materialov.
  • Plinske kartuše ali jeklenke hranite na hladnem, zračnem mestu, stran od virov toplote ali odprtega ognja.
  • Redno preverjajte tesnjenje cevi in priključkov na uhajanje plina.
  • Nikoli ne uporabljajte gorilnika v zaprtih prostorih zaradi nevarnosti zastrupitve z ogljikovim monoksidom.
  • Poskrbite za ustrezno prezračevanje v šotoru ali prikolici med uporabo gorilnika.
  • Gorilnik imejte ves čas pod nadzorom in ga ugasnite takoj po uporabi.

Zaključek

Plinski gorilniki so nepogrešljiv del opreme vsakega kampiranja. Od majhnih prenosnih do večjih taborniških modelov, na voljo je veliko odličnih izbir za vsak okus in proračun. Pred nakupom dobro premislite o svojih potrebah glede velikosti, funkcionalnosti in cene. S pravilno izbiro vam bo gorilnik zagotavljal tople obroke in udobje na vaših dogodivščinah v naravi še mnogo let.

Plinski Gorilniki Za Kampiranje

Related posts

Gorilnik Za Kampiranje

admin

Kakšne so prednosti kampiranja s šotorom na Hrvaškem?

admin

Oprema Za Kampiranje

admin

Leave a Comment