Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
bela kava
Kava

Ali je bela kava primerna za otroke?

Kaj je bela kava?

Bela kava je vrsta kave, ki se pridobiva z luženjem praženih kavnih zrn. Od črne kave se razlikuje po tem, da se pri njej uporablja manj praženih zrn, zaradi česar je svetlejše barve.

Poleg tega se beli kavi med pripravo doda mleko ali smetana, kar ji daje značilno belkasto barvo. Zaradi dodanega mleka je bela kava nekoliko slajšega okusa od črne kave.

Vsebnost kofeina v beli kavi

Kljub drugačnemu postopku priprave ima bela kava podobno vsebnost kofeina kot črna kava – približno 80-100 mg kofeina na 180 ml. To pomeni, da kozarec bele kave vsebuje približno enako količino kofeina kot skodelica črne kave.

Kofein je stimulans centralnega živčnega sistema, ki povzroča povišan krvni tlak, pospešen srčni utrip in povečano budnost.

Vpliv kofeina na otroke

Kofein na otroke deluje močneje kot na odrasle, saj imajo še nezrel živčni in srčno-žilni sistem. Nekatere raziskave kažejo, da lahko kofein pri otrocih povzroči:

  • Nespečnost
  • Živčnost in razdražljivost
  • Glavobol
  • Tresenje rok
  • Pospešen srčni utrip

Poleg tega obstajajo dokazi, da lahko uživanje kofeina v otroštvu vpliva na poznejšo občutljivost za kofein. To pomeni, da bodo odrasli, ki so v otroštvu uživali kofein, potrebovali večje odmerke kofeina za enak učinek.

Ali je bela kava primerna za otroke?

Priporočila za uživanje kofeina pri otrocih

Večina strokovnjakov priporoča, da otroci do 12. leta sploh ne bi smeli uživati kofeina. Po 12. letu naj bi omejili vnos kofeina na največ 2,5 mg na kg telesne teže. To pomeni:

  • Otrok, ki tehta 30 kg = največ 75 mg kofeina na dan
  • Otrok, ki tehta 40 kg = največ 100 mg kofeina na dan
READ  Kakšen je vpliv zmernega uživanja kave na zdravje?

Kozarec bele kave (180 ml) vsebuje približno 80-100 mg kofeina, kar presega dnevno priporočilo za večino otrok.

Zato strokovnjaki odsvetujejo pitje bele kave za otroke, mlajše od 12 let. Starejši otroci jo lahko pijejo le občasno in v majhnih količinah.

Možne alternative beli kavi za otroke

Namesto bele kave lahko otrokom ponudite naslednje zdrave in okusne napitke:

Kakav

Kakav je odlična sladka pijača za otroke. Vsebuje antioksidante, minerale kot sta magnezij in železo ter probiotike za zdravje črevesja. Po drugi strani pa vsebuje zelo malo kofeina. Skodelica kakava vsebuje približno 5-10 mg kofeina.

Mleko ali mlečni napitki

Mleko in mlečni napitki, kot sta jogurt ali kefir, so odličen vir beljakovin in vitaminov, pomembnih za rast in razvoj otrok. So tudi dobra alternativa beli kavi, če si otrok želi sladkega mlečnega napitka.

Sadni sokovi

100% sadni sokovi so polni vitaminov in mineralov ter zadovoljijo otrokovo željo po sladkem. Najbolje je ponuditi sveže iztisnjen pomarančni ali jabolčni sok namesto sladkanih sadnih sokov.

Voda

Navadna voda je najboljša izbira za žejo pri otrocih. Lahko jim ponudite gazirano vodo za spremembo okusa. Voda otrokom zagotavlja zadostno hidracijo brez dodanega sladkorja ali kofeina.

Zaključek

Bela kava ni primerna pijača za otroke zaradi visoke vsebnosti kofeina, ki lahko negativno vpliva na njihov živčni in srčno-žilni sistem.

Namesto bele kave lahko otrokom ponudite zdrave alternative brez kofeina, kot so kakav, mleko, 100% sadni sokovi ali voda. Te pijače bodo poskrbele za ustrezno hidracijo in hranila, potrebna za njihovo zdravje in razvoj.

 

Related posts

Najboljša Kava V Zrnju

admin

Kako izbrati kakovostno kavo v zrnju?

admin

Julius Meinl Kava

admin

Leave a Comment