Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Kako Čestitati Za Rojstni Dan
Zabava

Baby Shower Zabava

Baby Shower Zabava

Baby Shower Zabava je praznovanje, ki ga pripravimo za bodočo mamico pred rojstvom otroka. Gre za priložnost, da se zberejo družina, prijatelji in znanci ter proslavijo prihajajoči dogodek in izrazijo podporo bodočim staršem.

Zgodovina baby shower zabav

Tradicija baby shower zabav izvira iz Združenih držav Amerike v 20. stoletju, čeprav so nekatere oblike praznovanj obstajale že prej. Sprva so bile namenjene mamam iz nižjih slojev, da so lahko dobile pripomočke za nego otroka, ki si jih same niso mogle privoščiti.

Sčasoma so postale priljubljene tudi v višjih slojih, kot način proslavljanja in izražanja veselja ob prihajajočem družinskem članu. Danes so baby shower zabave razširjene po celem svetu, tudi v Sloveniji.

Kdaj pripravimo baby shower zabavo

Baby shower zabavo običajno organiziramo v zadnjem trimesečju nosečnosti, ko je trebušček že lepo viden. Priporočljivo je, da zabavo pripravimo 4 do 6 tednov pred predvidenim datumom poroda. Takrat se mamica že veseli otročička in hkrati še ni preveč utrujena ali omejena v gibanju.

Koga povabimo

Na baby shower zabavo povabimo najbližje prijateljice in sorodnice bodoče mamice. Tradicionalno so to samo ženske, lahko pa povabimo tudi moške. Odvisno od želja bodočih staršev.

Pogosto so baby shower zabave izključno ženski dogodek, kjer se zberejo mame, sestre, tete in prijateljice, delijo izkušnje, nasvete in se veselijo skupaj z bodočo mamico.

Kje pripravimo zabavo

Baby shower zabavo lahko organiziramo doma pri komurkoli izmed povabljenih gostov, lahko jo pripravimo v restavraciji ali najamemo poseben prostor. Pomembno je, da je dovolj prostora za vse povabljene in morebitne igre ali aktivnosti.

Pri izbiri prostora upoštevamo tudi letni čas. Če je toplo vreme, lahko zabavo pripravimo na prostem, na primer na vrtu ali terasi.

READ  Hipnoza Dobra Zabava

Okrasitev prostora

Prostor, kjer bo potekala baby shower zabava, okrasimo tematsko. Uporabimo lahko različne barvne odtenke za dečka ali deklico. Značilne so roza, modra, bela ali krem barva.

Okrasimo lahko z baloni, pentljicami, svečkami, cvetjem ali papirnatimi rožicami. Na mizo postavimo prtičke, krožnike, skodelice v ujemajočih se barvah. Dodamo lahko tudi dekoracije v obliki sesalcev, dude, plenic ali otroških oblačil.

Darila za bodočo mamico

Eden glavnih namenov baby shower zabave je, da gostje prinesejo uporabna darila za bodočo mamico in otročička. To so ponavadi stvari, ki jih bosta potrebovala v prvih mesecih, na primer:

 • Oblačila in copatki za dojenčka
 • Plenice, vlažilni robčki
 • Kozmetika za nego otroške kože
 • Igračke in knjige za dojenčke
 • Oprema za kopanje ali hranjenje otroka

Namesto posameznih daril lahko gostje prispevajo v skupno darilo, na primer otroško opremo, voziček ali avtosedež.

Koga Povabiti Za Rojstni Dan
Group of young women and men having fun with balloons and photo booth at a party

Aktivnosti na baby shower zabavi

Da zabava steče v sproščenem vzdušju in ni dolgočasna, pripravimo različne aktivnosti ali igre. Nekaj primerov:

 • Uganke o nosečnosti ali skrbi za dojenčka
 • Priprava svetovnih jedi za nosečnice
 • Tekmovanje v plenicah ali povijanju punčk
 • Ustvarjanje voščilnic ali risbic za bodočega otroka
 • Napovedovanje datuma in časa poroda
 • Izbira imen za otroka
 • Priprava nasvetov za bodoče starše

S tem spodbudimo pogovor, smeh in veselo vzdušje. Hkrati mamica dobi koristne informacije in nasvete za prihodnost.

Pogostitev na baby shower zabavi

Postrežemo lahko prigrizke, slaščice, sadje ali drugo hrano. Ponudba naj bo pestra, da ustreza vsem okusom. Primerne so lahke jedi, sendviči, pecivo, sadni krožniki, smoothiji ali sokovi.

Za še bolj tematsko doživetje pripravimo hrano v obliki dojenčkovih pripomočkov, na primer sesalce iz sadja, plenic iz peciva ali dude iz čokolade.

READ  Rojstni Dan Zabava

Pijača naj bo brezalkoholna. Priporočljivi so sadni sokovi, smoothiji, limonada ali ledeni čaji. Za še več veselja poskrbimo z mehurčki ali slamico v pijačah.

Spominki

Udeleženke lahko prejmejo majhne spominke na zabavo. To so lahko:

 • Bonboniere
 • Ročno izdelane voščilnice
 • Magnetki ali značke z motivi za dojenčke
 • Mini albumi za fotografije ali odtise otroških dlani in stopal
 • Svečke z vtisnjenim datumom zabave

S tem ustvarimo še bolj osebno vzdušje in mamica dobi majhne unikatne spomine na ta dan.

Fotografiranje dogodka

Baby shower zabavo je priporočljivo tudi fotografirati ali posneti, da ustvarimo lepe spomine. Fotografiramo lahko aktivnosti in igre, ko se gostje zabavajo, smejijo in uživajo.

Posnamemo lahko tudi trenutek, ko mamica odpira darila ali ko se fotografira s prijateljicami s trebuščki. Tako ustvarimo album, ki ga lahko mamica hrani v spomin na ta dan.

Zaključek

Baby shower zabava je čudovita priložnost, da obkrožimo bodočo mamico z ljubeznijo, podporo in nasveti pred prihodom novega družinskega člana. Sproščeno vzdušje, aktivnosti, pogostitev in darila polepšajo ta dan in pripomorejo, da bo mamica lažje stopila na pot starševstva.

Related posts

Zabava Za Otroke V Celju

admin

Rtv Slo Zabava

admin

Zabava Za Prvi Rojstni Dan

admin

Leave a Comment