Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Hladilnik Za Kampiranje
Kampiranje

Hladilnik Za Kampiranje

Zakaj potrebujete hladilnik za kampiranje

Hladilnik za kampiranje je nepogrešljiv spremljevalec vsakega kampiranja ali daljšega potovanja z avtodomom ali prikolico. Brez ustrezne hladilne opreme boste težko ohranili svežino živil in pijače, kar je bistvenega pomena za udobno ter varno potovanje. V nadaljevanju bomo pogledali, zakaj je hladilnik za kampiranje tako pomemben.

Hladilnik Za Kampiranje

Ohranite svežino živil in pijač

Hladilnik omogoča, da lahko s seboj vzamete sadje, zelenjavo, meso, mlečne izdelke in druge hitro pokvarljive namirnice, ne da bi se morali skrbeti glede njihove svežine. Brez hlajenja bodo takšna živila hitro postala neuporabna ali celo nevarna za uživanje. Hladilnik poskrbi, da ostanejo sveža in varna za uživanje tudi več dni.

Uživajte v hladnih pijačah

Poleg hrane, hladilnik omogoča tudi shranjevanje pijač, kot so sokovi, voda in pivo. Na potovanju ni prijetnejega, kot po napornem pohodu popiti hladno pivo ali osvežilno gazirano pijačo. Hladilnik vam to omogoča tudi sredi narave, brez dostopa do trgovin ali gostinskih lokalov.

Varčujte s časom in denarjem

Z lastnim hladilnikom za kampiranje privarčujete čas, ki bi ga sicer porabili za iskanje trgovin in restavracij med potovanjem. Prav tako privarčujete pri stroških, saj lahko kupite večje količine živil na enem mestu namesto vsakodnevnega nakupovanja. S tem tudi zmanjšate količino odpadne hrane.

Kaj morate vedeti pred nakupom hladilnika za kampiranje

Velikost in prostornina

Pred nakupom razmislite, koliko prostora imate na voljo v avtodomu ali prikolici ter kakšne količine hrane in pijače boste prevažali. Glede na to izberite ustrezno velik hladilnik – na voljo so različne velikosti, od mini hladilnikov do večjih modelov s prostornino 100 litrov ali več. Večji hladilnik sicer porabi več energije, omogoča pa tudi shranjevanje večjih zalog.

READ  Miza Za Kampiranje

Vrsta pogona

Hladilniki za kampiranje delujejo na:

  • 12/24V napajanje preko avtodoma/prikolice
  • plin
  • 220V omrežno napajanje, kadar ste na kampu z električnim priključkom

Izberite takšnega, ki ustreza vašim potrebam. Če pogosto potujete izven kampov, izberite 12/24V hladilnik na solarno energijo, da ne boste odvisni od zunanjih virov energije.

Hlajenje in zamrzovanje

Nekateri hladilniki imajo ločen prostor za zamrzovanje, drugi pa omogočajo le hlajenje. Če pogosto prevažate zamrznjena živila, izberite kombiniran hladilnik z zamrzovalnim delom. V nasprotnem primeru zadošča manjši hladilnik brez zamrzovanja, ki je običajno tudi cenejši.

Hrupnost delovanja

Preverite raven hrupa, ki ga oddaja hladilnik. Za udobno spanje je pomembno, da hladilnik ne oddaja preglasnih zvokov. Raven hrupa je običajno navedena v tehničnih podatkih v decibelih (dB).

Vrste hladilnikov za kampiranje

Kompresorski hladilniki

Delujejo po enakem principu kot gospodinjski hladilniki, le da so prilagojeni za delovanje na 12/24V napajanje. Imajo kompresor za hlajenje notranjosti ter izolirane stene, ki ohranjajo nizko temperaturo. So nekoliko dražji, zato pa tudi bolj zmogljivi ter omogočajo daljše vzdrževanje temperature ob izpadu zunanjega napajanja.

Termoelektrični hladilniki

Namesto kompresorja za hlajenje uporabljajo Peltierjeve elemente, ki ob prehodu električnega toka ustvarjajo temperaturno razliko med notranjo in zunanjo stranjo hladilnika. So cenejši, manjši, lažji in tišji od kompresorskih, a običajno dosegajo nekoliko višje temperature in hitreje se segrejejo po izpadu napajanja.

Absorpcijski hladilniki

Za delovanje izkoriščajo toploto plamena, zato za delovanje potrebujejo plinsko jeklenko. Brez zunanjega vira energije lahko obratujejo neomejeno dolgo. So precej dražji od prejšnjih dveh vrst, zato so primerni predvsem za daljša potovanja na odmaknjenih lokacijah.

Nasveti za izbiro hladilnika za kampiranje

Določite potrebe

Najprej razmislite o svojih potrebah – kje in kako pogosto boste potovali, kakšne količine hrane boste prevažali, ali potrebujete zamrzovanje ipd. To vam bo pomagalo pri izbiri ustrezne velikosti in funkcionalnosti hladilnika.

READ  Kaj vzeti s seboj na kampiranje?

Preverite kakovost

Hladilnik za kampiranje mora biti dovolj trpežen, da prenese tresljaje na poti. Preverite ocene drugih uporabnikov o zanesljivosti posameznih modelov. Posebej bodite pozorni na tesnjenje vrat, saj puščanje toplega zraka močno zmanjša učinkovitost.

Premislite o virih energije

Kako boste napajali hladilnik na poti? Ali boste imeli vedno dostop do elektrike? V tem primeru izberite 12/24V model. Če pa potujete na odmaknjene lokacije, razmislite o plinskem ali solarno gnanega hladilniku.

Upoštevajte porabo energije

Večji hladilniki sicer omogočajo shranjevanje več hrane, a tudi močneje obremenjujejo baterijo oziroma porabijo več goriva. Izračunajte stroške obratovanja glede na vaše potrebe in izberite čim bolj varčen model.

Preizkusite hrupnost

Hladilnik postavite v spalnico in ga pustite čez noč pri najvišji stopnji hlajenja. Preverite ali hrup moti spanje. Če je preglasen, izberite drug, bolj tih model ali pa ga namestite v drug prostor.

Vzdrževanje hladilnika za kampiranje

S pravilnim vzdrževanjem boste podaljšali življenjsko dobo hladilnika in zagotovili njegovo nemoteno ter varčno delovanje. Upoštevajte naslednje nasvete:

  • Redno čistite notranjost hladilnika in poskrbite za higieno
  • Preverjajte tesnjenje vrat in po potrebi zamenjajte tesnila
  • Enkrat letno odmrznite morebiten zamrzovalni del
  • Ne preobremenjujte hladilnika – pustite zadosti prostora za kroženje zraka
  • Na daljših postankih priključite na zunanji vir energije, da razbremenite baterijo
  • Preverjajte delovanje termostatov in po potrebi nastavite temperaturo

Hladilnik – nepogrešljiv del opreme za kampiranje

Kakovosten in zanesljiv hladilnik je nepogrešljiv del opreme vsakega kamperja ali lastnika avtodoma. Investicija se vam bo hitro povrnila skozi prihranek časa, denarja in živcev na potovanjih. Z malo pozornosti pri izbiri ter rednim vzdrževanjem vam bo zvesto služil še dolga leta.

READ  Kako izbrati primeren šotor za 4 osebe?

Hladilnik Za Kampiranje

Related posts

Kako izbrati primeren šotor za 4 osebe?

admin

Plinski Gorilnik Za Kampiranje

admin

Miza Za Kampiranje

admin

Leave a Comment