Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
obvezna oprema za kampiranje
Kampiranje

Kaj je obvezna oprema za kampiranje?

Kampiranje postaja vse bolj priljubljeno v Sloveniji. Če se odpravljate na kampiranje, je pomembno, da imate s seboj ustrezno opremo, da bo vaše bivanje v naravi prijetno in varno. V tem članku bom predstavil obvezno opremo za kampiranje, ki jo morate imeti s seboj, če se odpravljate v naravo.

Ciljne publike

Ta članek bo koristen za:

  • Ljubitelje kampiranja, ki se odpravljajo na svoj prvi kampiranje izlet
  • Izkušene kamperje, ki iščejo nasvete za osnovno opremo
  • Družine, ki se odpravljajo na kampiranje z otroki

Spalna oprema

Šotor

Šotor je seveda osnovna oprema, ki jo potrebujete za kampiranje. Izberite kakovosten in primerno velik šotor glede na število oseb, ki bodo v njem spale. Priporočljivo je, da izberete šotor z dobro hidroizolacijo in prezračevanjem, še posebej, če kampirate v deževnem vremenu.

Spalna vreča

Spalna vreča naj bo primerna za letni čas. Poleti zadošča lažja bombažna spalna vreča, pozimi pa toplejša sintetična ali volnena spalna vreča. Temperaturni razpon spalne vreče naj bo vsaj -5 do +15 stopinj Celzija.

Samonapihljiva blazina

Samonapihljiva blazina je lahka in priročna rešitev namesto običajne vzmetnice. Blazino napolnite z zrakom in vam bo nudila udobno ležišče.

Kuhinjska oprema

Kuhalnik in posoda

S seboj vzemite prenosni plinski kuhalnik, jeklenko s plinom in posodo za kuhanje. Priporočljivo je, da izberete lahko aluminijasto posodo, ki omogoča enostavno in hitro kuhanje. Ne pozabite na jedilni pribor!

Hladilna torba

Hladilna torba je nujna, če želite hraniti sveža živila, kot so meso, sir in zelenjava. Kupite kakovostno izolirano hladilno torbo, ki bo hrano ohranila svežo več dni.

Voda za pitje

S seboj vzemite zadostne količine vode v plastenkah, saj na kampiranju v gorah ali gozdu morda ne boste imeli dostopa do pitne vode. Poleti računajte vsaj 3 litre vode na osebo na dan.

READ  Kako izbrati zložljive stole za kampiranje?

Kaj je obvezna oprema za kampiranje?

Oblačila in obutev

Primerna oblačila

S seboj vzemite tako lahka poletna oblačila kot toplejša oblačila, odvisno od letnega časa. Ne pozabite na anorak ali pelerino za primer dežja. Priporočljivi so naravni materiali, kot sta bombaž in volna, ki dihajo in odvajajo znoj.

Športni copati

Za hojo v naravi so priporočljivi športni copati z nedrsečim podplatom. Izogibajte se natikačem ali drugi neprimerni obutvi, ki vas lahko hitro ožulijo.

Ostala oprema

Baterijska svetilka

Baterijska svetilka je nujna oprema za orientacijo ponoči ali v šotoru. Kupite kakovostno in močno LED svetilko.

Pribor za osebno higieno

S seboj vzemite brisače, milo, zobno ščetko in pasta ter podobne pripomočke za vzdrževanje osebne higiene.

Pribor za kurjenje ognja

Če načrtujete kurjenje ognja, potrebujete vžigalice, nasekano drva, podlago za ogenj in posodo za vodo, s katero boste ogenj pogasili. Ne pozabite preveriti, če je kurjenje ognja na vaši lokaciji sploh dovoljeno.

Pribor za popravilo

V nahrbtniku imejte osnovno orodje, kot so škarje, nož, izvijač in podobno za manjša popravila opreme. Priporočljivo je tudi, da vzamete s seboj rezervne zadrge za šotor, vrvico, lepilni trak in podobno.

Zaščita proti soncu in klopom

Sončna krema, klobuk ali kapa so nujni za zaščito pred soncem. Prav tako vzemite s seboj repelente proti klopom in komarjem.

Zaključek

Upam, da ste dobili dober pregled nad osnovno obvezno opremo za kampiranje. Seveda lahko s seboj vzamete še dodatno opremo, kot so miza, stoli, igre itd. za prijetnejše bivanje. Najpomembneje pa je, da uživate v naravi in druženju! Srečno kampiranje!

Related posts

Kako izbrati primeren šotor za 3 osebe?

admin

Kakšne so prednosti zložljivih mizic za kampiranje?

admin

Miza Za Kampiranje

admin

Leave a Comment