Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Gojenje špinače na vrtu
Vrtnarstvo

Gojenje špinače na vrtu

Špinača je ena izmed najbolj priljubljenih vrtnin za gojenje na domačem vrtu. Je hitrorastoča rastlina, bogata z vitaminom A, C in železom. Špinačo lahko gojimo skozi celotno rastno sezono od pomladi do jeseni. Z malo načrtovanja in nege lahko pridelamo obilico okusne špinače za svežo uporabo v solatah ali kuhanje.

Izbira sorte špinače

Obstaja veliko različnih sort špinače, ki se razlikujejo po okusu, teksturi, velikosti listov in odpornosti na bolezni. Nekatere priljubljene sorte za gojenje na vrtu so:

  • Babyleaf – hitrorastoča sorta z nežnimi, okusnimi listi
  • Bloomsdale – klasična sorta z gubastimi temno zelenimi listi
  • Tyee – pozna sorta, odporna na bolezni
  • Space – kompaktna rastlina, primerna za gojenje v loncih

Priporočljivo je izbrati več različnih sort, ki dopolnjujejo rastno sezono od pomladi do jeseni.

Priprava grede in sajenje

Špinača najbolje uspeva na rodovitni, rahlo kisli zemlji z dobrim odcedkom. Pred setvijo dobro prekopljemo in pognojimo zemljo s kompostom ali gnojilom z visoko vsebnostjo dušika. Špinačo lahko sejemo neposredno na gredo ali gojimo iz sadik.

Neposredna setev

Za pomladansko setve sejemo od konca februarja do aprila. Za jesensko setve pa od konca julija do septembra. Sejemo plitvo v vrstah 20-30 cm narazen in pokrijemo s tanko plastjo zemlje. Ko rastlinice poganjajo redčimo na 5-8 cm razmik.

Gojenje sadik

Sadike gojimo v začetku pomladi v topli gredah ali notri. Presajamo jih, ko so visoke 10-15 cm, na končno mesto saditve v vrtove razmika 20-30 cm med vrstami in 10-15 cm znotraj vrste. Tako posajene sadike hitreje in enakomerneje rastejo.

Gojenje špinače na vrtu

Nega špinače

Zalivanje

Mlada špinača potrebuje redno zalivanje za bujno rast. Ko rastline dobro poganjajo, zalivamo po potrebi ob daljših sušnih obdobjih. Preobilno zalivanje lahko povzroči gnitje korenin.

READ  Nasveti za sajenje čebulnic

Dognojevanje

Po potrebi dognojujemo s tekočimi gnojili, bogatimi z dušikom, vsakih 14 dni. To spodbudi bujno rast listov.

Plevel

Redno odstranjujemo plevel, ki lahko zavira rast. Priporočljivo je tudi okopavanje za zračenje tal.

Varstvo rastlin

Špinačo lahko napadejo škodljivci kot so listne uši, gosenice metuljev, polži in ogorčice. Po potrebi tretiramo s primernimi varstvi. Redno pregledujemo tudi za morebitnimi boleznimi.

Spravilo špinače

Špinačo začnemo obirati, ko imajo rastline vsaj 6 listov. Liste odtrgamo s potegom proti dnišču rastline. Tako rastlina znova poganja nove liste. Špinačo obiramo postopoma, da ne poberemo vseh listov naenkrat.

Celotno rastlino poberemo tik pred cvetenjem, ko doseže višino približno 15 cm. Takrat so listi najbolj okusni. Po odganjanju cvetnega stebla špinača hitro ogrmi.

Shranjevanje špinače

Obrano špinačo lahko shranimo v hladilniku do 5 dni. Zamrznemo jo lahko surovo ali blanširano. Za zamrzovanje jo speremo, osušimo in zložimo v vrečke za zamrzovanje ali posodice. Tako jo lahko uporabljamo več mesecev.

Uporaba špinače

Svežo špinačo uporabljamo v solatah, juhar, rižotah, lazanjah in drugih jedeh. Kuhamo jo lahko na mnogo načinov, npr. dušeno na maslu ali v kombinaciji z drugimi zelenjavami. Odlično se poda tudi v smoothije, namaze in zelenjavne sokove.

Related posts

Kako uspešno gojiti brokoli?

admin

Gojenje fižola na domačem vrtu

admin

Gojenje zelišč v lončkih

admin

Leave a Comment