Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
uspešno gojiti brokoli
Vrtnarstvo

Kako uspešno gojiti brokoli?

Brokoli je zelo priljubljena in hranljiva zelenjava. Je odličen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Kljub temu, da ga lahko kupimo v trgovinah, ga je zelo enostavno gojiti tudi doma na vrtu ali balkonu.

Gojenje brokolija prinaša veliko prednosti. Lahko izberemo sorte, ki nam najbolj ustrezajo. Pridelamo svežo in okusno zelenjavo, ne da bi jo morali kupovati. Poleg tega je doma pridelan brokoli pogosto bolj okusen od tistega iz trgovine.

V tem članku bomo razložili, kako lahko uspešno gojimo brokoli doma. Obravnavali bomo izbiro primerne lokacije, tal, semen, sajenja, oskrbe in spravila pridelka. Podali bomo tudi nekaj nasvetov za preprečevanje najpogostejših težav pri gojenju.

Kje gojiti brokoli

Brokoli potrebuje veliko sončne svetlobe za rast, zato izberimo sončno lego z vsaj 6 urami neposredne sončne svetlobe na dan. Lahko ga gojimo na vrtu v gredah ali v posodah na balkonu ali terasi.

Če nimamo veliko prostora, izberimo manjše sorte brokolija, ki zrastejo 30-60 cm visoko. Večje sorte lahko dosežejo tudi do 90 cm višine.

Tla

Brokoli uspeva v rodovitnih, rahlo kislih tleh (pH 6-6,8) z dobro drenažo in zadostno vsebnostjo hranil. Idealna so ilovnata tla. Peščena in glinasta tla lahko izboljšamo z dodajanjem komposta ali gnoja pred sajenjem.

Če gojimo brokoli v loncih, uporabimo kakovostno vrtno zemljo za zelenjavo, pomešano s kompostom. Lonci naj bodo dovolj veliki – vsaj 20-30 litrov za manjše sorte brokolija.

Kako uspešno gojiti brokoli?

Izbira semen in sajenje

Brokoli gojimo iz semen ali sadik. Če sejemo seme neposredno na gredico, počakamo na sajenje sadik 2-3 tedne dlje kot pri nakupu že pripravljenih sadik.

Pri nakupu semen izberimo hibridne sorte, ki so bolj rodovitne. Primerne so npr. sorte ‘Belstar’, ‘Marathon’ in ‘Ironman’.

READ  Kako pripraviti Bulletproof kavo?

Najbolje je sejati od februarja do aprila v notranjih prostorih ali toplem gredu. Tako dobimo močne in zdrave sadike za sajenje na prosto od aprila do junija, ko mine nevarnost pozebe.

Sadike posadimo na razdalji 40-60 cm v vrsti in 60-90 cm med vrstami, odvisno od velikosti sorte. Večje razdalje omogočajo boljši pretok zraka in manj pritiska bolezni.

Gnojenje

Pred sajenjem dodamo kompost ali zrel gnoj v tla za hranila. Med rastjo brokoli gnojimo vsakih 2-3 tedne s tekočimi organskimi gnojili za zelenjavo, da zagotovimo zadosten dotok hranil.

Oskrba brokolija

Brokoli potrebuje redno oskrbo za najboljši pridelek.

Zalivanje

Namakamo z zmerno količino vode 1-2 krat tedensko, odvisno od vremenskih razmer. Preveč vode lahko povzroči gnitje korenin. Tla naj se med zalivanji rahlo posušijo.

Plevel

Redno odstranjujemo plevel, ki lahko tekmuje brokoliju za hranila, vodo in svetlobo. Gojimo lahko tudi v črni foliji ali slami, ki zadušita plevel.

Zaščita pred škodljivci

Brokoli je dovzeten za nekatere škodljivce, kot so kapusova muha, uši in gosenice. Redni pregledi in takojšnje odstranjevanje opaženih škodljivcev pomaga obvladovati težavo. Po potrebi uporabimo ekološka sredstva.

Spravilo pridelka

Brokoli običajno potrebuje 65-150 dni od sajenja do spravila pridelka, odvisno od sorte in vremenskih razmer.

Cvetni poganjki dosežejo užitno velikost, ko so še vedno čvrsti in temno zelene barve. Običajno jih porežemo, ko dosežejo premer 10-15 cm. Manjše poganjke pustimo, da zrastejo še nekaj dni.

S stranskimi poganjki ravnamo enako in jih obiramo postopoma. Tako podaljšamo obdobje spravila pridelka.

Shranjevanje

Brokoli hranimo na hladnem, idealno pri 0°C in visoki vlažnosti zraka. Tako ohranimo kakovost za 1-2 tedna. Lahko ga tudi zamrznemo za več mesecev.

READ  Kako Narediti Darilo Za Rojstni Dan

Težave pri gojenju brokolija

Cvetenje pred spravilom pridelka

Do prezgodnjega cvetenja pride zaradi vročine, pomanjkanja vode ali hranil. Rešitev je sajenje bolj toplotno odporih sort, redno zalivanje in gnojenje.

Gnitje korenin

Preveč vode v tleh povzroči propad korenin zaradi pomanjkanja kisika. Izogibamo se zastajanju vode z boljšim odvodnjavanjem tal in rednim preverjanjem vlažnosti.

Napad škodljivcev

Škodljivce omejimo s kolobarjenjem, mrežami proti žuželkam, odstranjevanjem obolelih delov rastlin in uporabo ekoloških sredstev le po potrebi.

Zaključek

Čeprav zahteva nekaj truda, nam uspešen pridelek domačega brokolija bogato poplača vložek. Uživamo lahko v sveži zelenjavi, polni vitaminov in okusa. Z malo načrtovanja in redne oskrbe bo naš brokoli zrasel bujno in zdravo.

Kako uspešno gojiti brokoli?

Related posts

Gojenje fižola na domačem vrtu

admin

Nasveti za sajenje čebulnic

admin

Gojenje špinače na vrtu

admin

Leave a Comment