Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Gojenje fižola na domačem vrtu
Vrtnarstvo

Gojenje fižola na domačem vrtu

Fižol je priljubljena vrtnina, ki jo mnogi radi gojijo na svojih domačih vrtovih. Vsebuje veliko hranilnih snovi, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali. Poleg tega je okusen in vsestransko uporaben v kuhinji.

Kljub temu, da je gojenje fižola relativno preprosto, pa je pri tem potrebno upoštevati nekaj osnovnih smernic. V tem članku bomo razložili, kako pravilno gojiti fižol na domačem vrtu – od izbire primerne lokacije, priprave zemlje, sajenja, oskrbe rastlin med rastjo do končnega spravila pridelka.

Izbira primerne sorte fižola

Na voljo je veliko različnih sort fižola, ki se razlikujejo po velikosti in obliki strokov ter semenu, okusu, barvi in teksturi. Nekatere sorte zorijo hitreje kot druge. Prav tako nekatere sorte bolje uspevajo v določenih podnebnih razmerah.

Za gojenje na domačem vrtu priporočamo naslednje sorte:

  • Nizki fižol – ta sorta ne potrebuje opore in je primerna za gojenje v gredicah
  • Visoki fižol – ta sorta potrebuje oporo v obliki palic ali mreže
  • Bučni fižol – okusni stroki te sorte fižola so široki, mesnati in brez vlaken
  • Mačji fižol – manjši in okrogli stroki te sorte so primerni za konzerviranje

Izbira primerne lokacije

Fižol potrebuje sončno lego z dobro osvetlitvijo vsaj 6 ur na dan. Najbolje uspeva na zavetrni legi, kjer ga ne izpostavljamo močnemu vetru. Prav tako naj bo tla rodovitna, z dobro drenažo in nevtralnim pH.

Priprava zemlje

Fižol ima plitve korenine, zato potrebuje rahla in zračna tla. Spomladi, preden zasadimo fižol, moramo zemljo temeljito prekopati do globine 30 cm. Vanjo vmešamo kompost, da izboljšamo strukturo tal in jih obogatimo s hranili. Tik pred sajenjem površino zemlje poravnamo in oblikujemo gredice.

READ  Kako uspešno gojiti kumare?

Gojenje fižola na domačem vrtu

Sajenje fižola

Fižol sadimo od sredine aprila do sredine maja, ko mine nevarnost pozebe. Semena pred sajenjem namočimo čez noč. Sadimo jih na globino 5 cm v vrstah, ki so med seboj oddaljene 60 cm. Razdalja med semeni v vrsti naj bo 10-15 cm.

Visoki fižol

Visoki fižol potrebuje oporo, na katero se ovija s pomočjo vitic. Kot oporo uporabimo palice višine 1,5 do 2 m, ki jih zapičimo ob gredice. Nanje namestimo žičnato mrežo ali vrvice.

Nizki fižol

Nizkemu fižolu opora ni potrebna. Gojimo ga lahko v gredicah ali posodah. Priporočamo sajenje v skupine po 5 semen, ki jih posejemo v krog in jih med rastjo redčimo na 3 rastline.

Oskrba med rastjo

Fižol potrebuje zmerno zalivanje. Zalivamo ga enkrat tedensko v primeru deževnega vremena, sicer po potrebi. Ko rastline odganjajo, jih po potrebi dognojujemo s tekočimi organskimi gnojili, bogatimi z dušikom. Med vrstami redno plevemo plevel in okopavamo zemljo, da ohranjamo zračnost tal.

Varstvo pred škodljivci in boleznimi

Fižol je dovzeten za nekatere škodljivce in bolezni:

  • Fižolov strgač – ličinka tega hrošča objeda korenine fižola
  • Fižolova muha – ličinke se zavrtajo v steblo fižola
  • Fižolova pepelovka – glivična bolezen, ki povzroča pepelaste prevleke
  • Fižolova rja – glivična bolezen, ki povzroča rjaste pegice

Da preprečimo škodo, uporabljamo dovoljena fitofarmacevtska sredstva ali doma pripravljene raztopine za krepitev rastlin (npr. koprivin izvleček).

Spravilo pridelka

Fižol začnemo obirati, ko so stroki še mehki in so semena v njih komaj vidna. Obiramo postopoma, da ne prekinemo nadaljnje rasti rastlin. Najprimernejši čas za spravilo je zjutraj, ko je še rosa na listih.

Obran fižol čim prej spravimo na hladno in temno mesto. Tako bo ostal svež dlje časa. Za shranjevanje čez zimo ga lahko zamrznemo ali vložimo v kozarce.

READ  Gojenje korenja na vrtu

Zaključek

Gojenje lastnega fižola prinaša veliko zadovoljstva in omogoča dostop do sveže zelenjave skozi celo rastno sezono. Če pri gojenju upoštevamo osnovne nasvete iz tega članka, nam bo uspelo vzgojiti okusne in zdrave pridelke fižola za uživanje v domači kuhinji.

Related posts

Vrtnarstvo Hlebec

admin

Nasveti za sajenje dreves

admin

Gojenje krompirja na domačem vrtu

admin

Leave a Comment