Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
bučke na vrtu
Vrtnarstvo

Kako gojiti bučke na vrtu?

Bučke so priljubljena vrtnina, ki jo mnogi radi gojijo na svojih vrtovih. So enostavne za gojenje in zahtevajo relativno malo nege. Poleg tega pa ponujajo obilo okusnih in hranljivih plodov.

V tem članku bom delil nekaj nasvetov za uspešno gojenje bučk na vrtu. Dotaknil se bom izbire primerne lokacije, priprave zemlje, sajenja semen, oskrbe rastlin med rastjo in spravilom pridelka.

Izbira lokacije za bučke

Bučke potrebujejo sončno lego z rodovitno, dobro odcedno zemljo. Najbolje uspevajo na toplih legah, zavarovanih pred mrazom.

Tla

Bučke bodo najbolje uspevale v globokih, rodovitnih tleh. Idealna so tla z nevtralnim pH med 6 in 7. Tla naj bodo dobro odcedna, saj bučkam ne ustrezajo mokrotna ali zbita tla.

Izpostavljenost soncu

Bučke potrebujejo vsaj 6-8 ur neposredne sončne svetlobe na dan. Če jim primanjkuje sonca, bodo imele manj plodov ali pa bodo plodovi manj okusni. Izberite sončno lego, ki je zavarovana pred močnim vetrom.

Zaščita pred mrazom

Bučke so občutljive na nizke temperature, zato izberite toplejšo, zavetrno lego na vrtu. Mlade rastline lahko ob mrazu tudi pokrijete, da preprečite pozebo.

Priprava zemlje za sajenje

Pred sajenjem bučk pripravite zemljo. Odstranite plevel in stare rastlinske ostanke ter prekopljite zemljo do globine 20-30 cm. V tla vdelajte kompost ali zrel hlevski gnoj, da izboljšate strukturo tal in vnesete hranila.

Tik pred sajenjem oblikujte gredice. Najbolje je narediti nizke grede široke okoli 1-1,5 m, tako da lahko do rastlin lažje dostopate. Med vrstami naj bo vsaj 90 cm prostora.

bučke na vrtu

Sajenje semen bučk

Bučke lahko gojite iz semen ali sadik. Če se odločite za gojenje iz semen, jih posejte na prosto šele po zadnjih spomladanskih slanah, ko mine nevarnost pozebe.

READ  Gojenje fižola na domačem vrtu

Kdaj sejati

V hladnejših predelih Slovenije bučke sejemo v drugi polovici maja. V toplejših predelih jih lahko posejete že aprila. Bučke, posejane prezgodaj, lahko pozebe.

Kako sejati

Seme bučk posejemo na gredice, globoko 2-3 cm. Razdalja med semeni naj bo 50-70 cm, razdalja med vrstami pa vsaj 90 cm. Ko semena vzkalijo, pustimo le najbolj živahne in zdrave rastline, ostale previdno izpulimo.

Namesto sejanja na prosto lahko bučke gojimo tudi iz sadik. Te presajamo, ko mine nevarnost zadnjih spomladanskih slan. Sadike tako prej začnejo rasti in prej obrodijo.

Oskrba bučk med rastjo

Bučke potrebujejo redno oskrbo z zalivanjem, dognojevanjem, okopavanjem in zaščito pred škodljivci.

Zalivanje

Mlado bučke je treba redno zalivati, dokler se dobro ne ukoreninijo. Kasneje jih zalivamo ob sušnih obdobjih, da zemlja ne izsuši. Najbolje jih je zalivati z deževnico ali stoječo vodo.

Dognojevanje

Bučke dognojujemo vsake 3-4 tedne s tekočimi organskimi gnojili ali gnojnico. Dobro je tudi, če občasno posujemo kompost okrog rastlin. S tem jim zagotovimo zadostne količine hranil skozi celotno rastno dobo.

Okopavanje

Zemljo okoli bučk je treba redno okopavati in rahljati, da odstranjujemo plevel ter ohranjamo rahlost tal. S tem omogočimo tudi boljše zračenje tal. Okopavanje opravimo plitvo, da ne poškodujemo korenin.

Zaščita pred boleznimi in škodljivci

Bučke napadajo različne bolezni in škodljivci, kot so bučna plesen, pršice, uši in grče. Z rednim pregledovanjem rastlin lahko škodljivce pravočasno opazimo in odstranimo. Pomagamo si lahko tudi z uporabo dovoljenih fitofarmacevtskih sredstev.

Spravilo pridelka bučk

Bučke pobiramo postopoma, ko dosežejo ustrezno velikost. Mlade plodove pobiramo pogosteje, starejše redkeje. S tem spodbudimo rastline k nadaljnjemu cvetenju in tvorbi novih plodov.

READ  Kako Napisati Vabilo Za 30 Rojstni Dan

Pridelke najlažje odtrgamo z rahlim zvijanjem peteljna. Pazimo, da pri tem ne poškodujemo rastline. Plodove skladiščimo na hladnem, temnem in suhem prostoru.

Zaključek

Upam, da vam je ta članek pomagal izvedeti več o gojenju bučk. Če upoštevate moje nasvete, boste z malo truda obrodili obilico okusnih in zdravih bučk za svežo uporabo ali skladiščenje čez zimo. Veliko sreče pri gojenju bučk na vašem vrtu!

Related posts

Kdaj sejati semena na vrtu?

admin

Priprava gredic za sajenje

admin

Vrtnarstvo Valner Dan Odprtih Vrat

admin

Leave a Comment