Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
obrezovanje sadnega drevja
Vrtnarstvo

Nasveti za obrezovanje sadnega drevja

Obrezovanje sadnega drevja je zelo pomemben del vzdrževanja zdravega in rodnega sadovnjaka. Z rednim in pravilnim obrezovanjem lahko bistveno izboljšamo pridelek, okus in kakovost sadja. V nadaljevanju sledi nekaj koristnih nasvetov za obrezovanje različnih vrst sadnega drevja.

Nasveti za obrezovanje sadnega drevja

Zakaj obrezovati sadno drevje?

Obrezovanje ima številne prednosti:

 • Spodbuja rast novih poganjkov in vej, kar poveča pridelek
 • Izboljša prezračevanje krošnje in prodor sončne svetlobe
 • Odstranjuje poškodovane in bolne veje
 • Omogoča lažje škropljenje in pobiranje sadja
 • Podaljša življenjsko dobo drevesa
 • Izboljša okus in kakovost sadja

Kdaj obrezovati?

Najboljši čas za obrezovanje je zgodaj spomladi, preden se začne aktivna rast. Obrezovanje pozimi odsvetujemo, saj so rane takrat bolj dovzetne za bolezni in izsušitev. Češnje, marelice in breskve obrezujemo takoj po obiranju. Za vinsko trto je primeren čas takoj po odpadanju listja jeseni.

Orodja za obrezovanje

Potrebovali boste:

 • Ostro in dobro nabrušeno vrtnarsko žago
 • Vrtnarske škarje
 • Cepilnik za odstranjevanje vej
 • Zaščitne rokavice in očala
 • Razkužilo za rane

Pred začetkom obrezovanja očistite in nabrusite orodje ter ga razkužite z alkoholom, da preprečite širjenje morebitnih bolezni med drevesi.

Tehnike obrezovanja

Poznamo več tehnik obrezovanja:

Redčenje

Z redčenjem odstranjujemo goste veje v notranjosti krošnje, da omogočimo boljši pretok zraka in svetlobe. Priporočljivo je vsako leto.

Oblikovanje

Z oblikovanjem dajemo drevesu želeno obliko in uravnavamo rast. Primerno za mlada drevesa.

Pomlajevanje

Starejša drevesa pomladimo tako, da močno skrajšamo veje in spodbudimo rast novih. Tako podaljšamo rodnost drevesa.

Sanitarna obrezava

S sanitarno obrezavo odstranjujemo bolne, poškodovane, suhe in preveč zarasle veje. Pomembno za zdravje drevesa.

Obrezovanje jablan

Jablane obrezujemo vsako leto. Cilj je ohraniti primerno velikost drevesa in pospeševati nastajanje novih poganjkov, ki bodo rodili v prihodnjih letih. Odstranimo suhe, poškodovane in preveč zarasle veje. Pustimo dovolj prostora med vejami za kroženje zraka in svetlobe. Jablane oblikujemo v odprto gobasto krošnjo.

READ  Nasveti za sajenje hrušk

Obrezovanje hrušk

Tudi hruške zahtevajo redno letno obrezovanje. Odstranjujemo navpične poganjke, ki rastejo navzgor (vodnjake) in jih nadomeščamo s poševnimi vejami, ki bodo rodile. Hruške oblikujemo v vitko piramidasto krošnjo. Z obrezovanjem spodbujamo nastajanje cvetnih brstov.

Obrezovanje breskev in marelic

Breskve in marelice obrezujemo vsako leto po končani rasti in obiranju. Odstranimo poškodovane, suhe in pregoste veje. Pustimo le rodni les, star 2-3 leta. Mlajše veje skrajšamo za tretjino. Starejša drevesa pomladimo z močnejšim obrezovanjem. Cilj je vzdrževati primerno velikost in obliko drevesa.

Obrezovanje češenj

Češnje obrezujemo redko, le vsakih nekaj let. Preveč obrezovanja namreč zmanjša pridelek. Odstranimo le suhe, poškodovane in preveč zarasle veje. Cilj je ohraniti naravno obliko drevesa in omogočiti dobro osvetlitev. Češnje dobro prenašajo senco, zato jih pustimo goste.

Obrezovanje sliv

Slive obrezujemo redno vsako leto. Cilj je pospeševanje rasti novih poganjkov in uravnavanje gostote krošnje. Odstranimo suhe, poškodovane in preveč zarasle veje. Slive dobro prenašajo obrezovanje, zato jih lahko močneje obrežemo, da spodbudimo rast novih vej.

Obrezovanje orehov

Orehe obrezujemo redko, na 3-5 let. Preveč obrezovanja namreč zmanjša pridelek. Odrežemo le poškodovane, suhe in preveč senčne veje v notranjosti krošnje. Cilj je ohraniti naravno rast drevesa in dobro osvetlitev za optimalen pridelek.

Obrezovanje kutine

Kutino obrezujemo vsako leto pozno poleti. Odstranimo odvečne poganjke, da ohranimo želeno obliko grma. Pustimo le močnejše veje, ki bodo rodile naslednje leto. Starejše grme pomladimo z močnejšim obrezovanjem starega lesa. Tako spodbudimo rast novih poganjkov.

Obrezovanje ribeza in kosmulj

Ribez in kosmulj zahtevata obrezovanje vsako leto. Odstranimo stare, nerodne veje pri tleh. Pustimo močne mlade poganjke, ki bodo rodili naslednje leto. Z obrezovanjem uravnavamo gostoto grmovja in pospešujemo rast novih poganjkov.

READ  Gojenje korenja na vrtu

Obrezovanje malin

Maline obrezujemo jeseni po končani rasti. Odstranimo vse stare poganjke, ki so rodili preteklo sezono. Naslednje leto bodo rodili novi poganjki. Z obrezovanjem odstranjujemo tudi poškodovane in suhe poganjke ter uravnavamo gostoto grmovja.

Napake pri obrezovanju

Najpogostejše napake, ki jih je treba izogibati:

 • Premočno obrezovanje – zmanjša pridelek
 • Pomanjkljivo obrezovanje – poveča dovzetnost za bolezni
 • Obrezovanje v napačnem letnem času
 • Neupoštevanje vrste sadnega drevja
 • Uporaba tupih škarij – povzroča zareze namesto gladkih rezov

Zaključek

Z rednim in strokovnim obrezovanjem lahko bistveno izboljšamo zdravje, donos in kakovost našega sadnega drevja. Pri obrezovanju moramo upoštevati vrsto sadnega drevja in njegove značilnosti. Najbolje je najeti strokovnjaka ali se udeležiti tečaja, kjer se bomo pravilno naučili osnov obrezovanja.

Nasveti za obrezovanje sadnega drevja

Related posts

Vrtnarstvo Hlebec

admin

Nasveti za sajenje dreves

admin

Kako uspešno gojiti brokoli?

admin

Leave a Comment