Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
uspešno gojiti kumare
Vrtnarstvo

Kako uspešno gojiti kumare?

Kumare so priljubljena vrtnina, ki jo mnogi radi gojijo na svojih vrtovih. So zelo hvaležna rastlina za gojenje, ob pravilni negi pa lahko dosežemo visoke in kakovostne pridelke. V nadaljevanju boste izvedeli vse pomembne informacije o tem, kako uspešno gojiti kumare.

Izbira primerne lokacije

Kumare potrebujejo sončno in toplo lego z rodovitno prstjo. Najbolje uspevajo na gredah z rahlo kislo do nevtralno prstjo (pH 6-7). Izogibajte se senčnim legam, saj bodo rastline slabše roditi. Poskrbite tudi, da imajo rastline dovolj prostora, saj se bodo tako lažje razrasle.

Targetne publike:

 • Vrtičkarji in ljubiteljski vrtnarji
 • Mladi vrtnarji, ki se učijo gojenja zelenjave
 • Ljudje, ki želijo pridelati lastno zelenjavo

Izbira primerne sorte

Na voljo je veliko različnih sort kumar, ki se razlikujejo po velikosti, obliki, barvi in okusu. Nekatere sorte so primernejše za gojenje na prostem, druge v rastlinjakih. Priporočljivo je izbrati sorte, ki so odporne proti boleznim. Priljubljene slovenske sorte so Marketer, Dar, Jazon in De Russie.

Zanimivi vidiki obravnave teme:

 • Nasveti za začetnike
 • Najpogostejše napake pri gojenju kumar
 • Gojenje kumar v visokih gredah
 • Hibridne in standardne sorte kumar

Kako uspešno gojiti kumare?

Priprava zemlje in gnojenje

Pred sajenjem dobro prekopljite in pognojite zemljo. Kumare potrebujejo rodovitno in rahlo kislo prst. Priporočljivo jih je gnojiti z organskimi gnojili, kot so kompost, goveji gnoj ali gnojnica. Za boljšo rast v prst vmešajte tudi mleti apnenec. Prst naj bo rahla, zračna in dobro odcedna.

Osnovna struktura članka:

 • Izbira primerne lokacije
 • Izbira primerne sorte
 • Priprava zemlje in gnojenje
 • Sajenje
 • Zalivanje
 • Dognojevanje
 • Opraševanje
 • Zaščita pred boleznimi in škodljivci
 • Spravilo pridelka
 • Shranjevanje

Sajenje

Kumare lahko sejemo direktno na prosto ali pa iz semen gojimo sadike, ki jih presajamo, ko mine nevarnost pozebe. Najbolje je saditi v drugi polovici maja. Sadike sadimo na razdalji 50-70 cm v vrsti in 100-120 cm med vrstami. Globina sajenja naj bo 5-6 cm. Tri do štiri semena posejemo v luknjice in pokrijemo s tanko plastjo zemlje. Ko bodo rastlinice dovolj velike, jih poredkamo na najbolj bujno rastlino.

READ  Kako izbrati kakovostno kavo v zrnju?

Zalivanje

Kumare imajo radi enakomerno vlažna tla. Zalivamo jih običajno enkrat tedensko, v sušnih obdobjih po potrebi tudi pogosteje. Najbolje jih je zalivati z deževnico ali stoječo vodo, da se izognemo morebitnim solnim oblogam. Zalivamo jih raje redkeje a obilneje, saj bodo tako razvile močnejši koreninski sistem.

Dognojevanje

Skozi celotno rastno dobo kumaram dodajamo tekoča organska gnojila, kot sta gnojnica ali kompostni čaj. S tem zagotovimo, da imajo na voljo dovolj hranil za bujno rast in rodnost. Priporočljivo jih je dognojevati na vsakih 14 dni. Pozorni moramo biti, da jih ne pregnojimo, saj lahko to povzroči bujno listno rast, a slabšo rodnost.

Opraševanje

Za uspešno opraševanje in nastanek plodov poskrbijo čebele in drugi opraševalci. Zato je pri gojenju na prostem priporočljivo imeti v bližini medovite rastline, ki bodo privabljale čebele. Če gojimo kumare v rastlinjaku, kjer ni opraševalcev, je priporočljivo ročno opraševanje s pomočjo čopiča.

Zaščita pred boleznimi in škodljivci

Najpogostejše bolezni pri kumarah so kumarni ožig, plesen in virus mozaika kumar. Da se izognemo težavam, izberemo odporne sorte in poskrbimo za ustrezne razmere gojenja (zračnost, vlažnost). Za škodljivce uporabimo okolju prijazna sredstva za zatiranje.

Spravilo pridelka

Kumare začnejo roditi približno 45-60 dni po sajenju. Obiramo jih redno, ko so še mlade in ne prezrele. S tem spodbudimo rastline k nadaljnjemu cvetenju in rodnosti. Zreli plodovi se hitro olesenijo, zato jih pravočasno oberemo. Pri obiranju ne vlečemo ali trgamo plodov, ampak jih previdno odvijemo ali odrežemo z nožem.

Shranjevanje

Kumare po obiranju čim prej spravimo v hladnejši prostor, da ohranijo svežino in hranilno vrednost. V hladilniku se običajno obdržijo 5-7 dni. Zamrznemo jih lahko na več načinov – cele, narezane ali vložene v kis. Tako si bomo lahko privoščili okusne domače kumare tudi čez zimo.

Related posts

Vrtnarstvo Kovačec Dornava

admin

Gojenje fižola na domačem vrtu

admin

Kako uspešno gojiti papriko?

admin

Leave a Comment