Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Vrtnarstvo

Nasveti za vzdrževanje trate

Trate so pomemben del vsakega vrta ali dvorišča. Poleg tega, da so lepe in ustvarijo prijetno vzdušje, imajo tudi številne druge prednosti. Zdrava in dobro vzdrževana trata absorbira deževnico, preprečuje erozijo tal, filtrira onesnaževala iz zraka in vode, blaži hrup in uravnava temperaturo.

Vzdrževanje lepe in zelene trate pa zahteva nekaj truda. V tem članku bomo delili nekaj nasvetov, kako skrbeti za trato in jo ohraniti zdravo vse leto.

Osnovna nega trate

Redno košenje

Redno košenje je ključ do uspeha pri negi trate. Priporočljivo je, da trato kosimo enkrat tedensko v času hitre rasti spomladi in jeseni. Poleti zadostuje košnja na 10-14 dni. Višina košnje naj bo odvisna od vrste trave, ki jo imate. Večina vrst trave uspeva pri višini 5-7 cm.

Zalivanje

Trate je treba redno zalivati, še posebej v sušnih obdobjih. Koliko vode potrebuje, je odvisno od vrste tal in trave, navadno pa je priporočljivo zaliti z vsaj 2,5 cm vode na teden. Najbolje je zalivati zjutraj, da ima voda čas, da prodre v tla pred vročino dneva.

Prezračevanje

S prezračevanjem oziroma vertikalnim košenjem odstranjujemo sloj odmirajočih rastlinskih ostankov in omogočamo koreninam boljši dostop do kisika, vode in hranil. To storimo tako, da trato pokosimo na zelo nizko, do 2 cm višine. Priporočljivo je prezračevanje dvakrat letno – spomladi in jeseni.

Reševanje težav s trato

Plesen

Če se na vaši trati pojavijo rjave ali sive lise, gre najverjetneje za plesen. Do tega pride zaradi preveč vlage v tleh. Rešitev je bolj redno košenje in zalivanje zjutraj namesto zvečer. Trate pred zalivanjem ne smete pustiti, da se popolnoma posuši. Po potrebi uporabite fungicid.

READ  Nasveti za sajenje vrtnic

Plevel

Pleveli so trn v peti vsakega lastnika trate. Najučinkoviteje jih odstranjujemo ročno, lahko pa uporabimo tudi herbicide. Paziti moramo, da ne poškodujemo trave. Redno košenje, zalivanje in gnojenje prav tako zmanjšajo možnosti za rast plevela.

Golih lis

Če se na trati pojavijo gola, rjava mesta, je to lahko posledica suhega ali kompaktnega tala, bolezni, škodljivcev ali pesa, ki dviguje nogo na istem mestu. Zalivanje, prezračevanje in dognojevanje tal pomagajo odpraviti to težavo. Zasejemo lahko tudi novo travo na prizadetih območjih.

Nasveti za vzdrževanje trate

Kako spodbuditi rast trate

Gnojenje

Gnojenje je ključnega pomena za rast močne in zdrave trate. Priporočamo uporabo posebnih gnojil za trato spomladi in jeseni. Poleti zadostuje gnojenje z dušikom, da spodbudimo rast. Prekomerno gnojenje lahko povzroči težave, zato dosledno upoštevajte navodila.

Obnova trate

Če je vaša trata v zelo slabem stanju, priporočamo celovito obnovo. Odstranite ves stari travni pokrov, prekopljite tla, jih poravnajte, pognojite in zasejte novo travo primerno za vaše podnebje. Jesen je najboljši čas za to.

Namakanje

V sušnih obdobjih je smiselno trato temeljito namakati z vsaj 2,5 cm vode na teden. To spodbudi korenine k globlji rasti in trata bo bolje prenesla vročino.

Prezračevanje

Kot že omenjeno, s prezračevanjem odstranjujemo odvečno organsko snov in omogočamo koreninam lažji dostop do hranil. To močno spodbudi regeneracijo in rast nove trave.

Kako zaščititi trato pred škodo

Omejitev obrabe

Preveč hoje, teka ali igre na trati lahko povzroči veliko škodo. Trate se temu težko zoperstavijo, zato poskrbite, da se to dogaja le na določenih območjih. Ostali deli naj ostanejo nedotaknjeni.

Zaščita pred psi

Pes, ki dviguje nogo na trati, lahko hitro naredi golih lis. Poskrbite, da ima dovolj prostora za opravljanje potrebe stran od trate ali na za to namenjenih območjih. Uporabite lahko tudi posebne odvračalne vonjave.

READ  Nasveti za sajenje dreves

Senzorji za zalivanje

Namestitev senzorjev za vlago v tleh, ki samodejno vklopijo zalivalni sistem, ko je to potrebno, je odlična rešitev. Tako boste trato zalivali natanko toliko, kot rabi in se izognili suši ali zastajanju vode.

Zaključek

Vzdrževanje lepe trate zahteva nekaj truda, a se obrestuje. Z rednim košenjem, zalivanjem, gnojenjem in občasnim prezračevanjem boste ohranili trato bujno in zeleno. S pravočasnim ukrepanjem ob morebitnih težavah, kot so plesen, pleveli in gola mesta, boste trato rešili nazaj v dobro stanje.

Upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali do popolne trate, na kateri se boste radi sprehajali bosi in jo občudovali. Uživajte v svojem vrtu!

Related posts

Gojenje korenja na vrtu

admin

Kako zasaditi dišavnice na vrtu?

admin

Gojenje zelišč v lončkih

admin

Leave a Comment