Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Vrtnarstvo Kurbus Mele
Vrtnarstvo

Vrtnarstvo Kurbus Mele

Vrtnarstvo Kurbus Mele je družinsko podjetje, ki se ukvarja z gojenjem in prodajo zelenjave. Nahaja se v vasi Mele pri Komendi in ima dolgoletno tradicijo pridelave zelenjave na prostem.

V članku bomo spoznali zgodovino podjetja, njihovo ponudbo pridelkov, načine gojenja in podrobnosti o njihovih glavnih pridelkih, kot so kumarice, paradižnik in paprika. Pogledali si bomo tudi morebitne težave, s katerimi se soočajo vrtnarji, in kako jih rešujejo.

Zgodovina podjetja

Družinsko vrtnarstvo Kurbus obstaja že od leta 1952, ko sta ga ustanovila Franc in Angela Kurbus. Najprej sta gojila zelenjavo le za lastne potrebe, kasneje pa sta jo začela prodajati tudi na tržnicah. Leta 1985 je poslovanje prevzel njun sin Marjan Kurbus, ki še danes vodi podjetje skupaj z ženo in hčerko.

Skozi desetletja so na vrtnariji poskusili gojiti različne vrste zelenjave. Sprva so gojili predvsem solato, korenje in čebulo, kasneje pa so razširili pridelavo še na paradižnik, kumare, papriko in bučke. Danes gojijo več kot 20 različnih vrst zelenjave.

Ponudba pridelkov

V vrtnariji Kurbus Mele gojijo raznovrstno zelenjavo, tako solatnice kot plodovke. Med njihovimi glavnimi pridelki so:

  • Solata – endivija, radič, rukola, lollo rosso
  • Paradižnik – več sort, npr. beefsteak, cherry
  • Kumare – klasične, koruzne
  • Paprika – rumena, rdeča, zelena
  • Bučke
  • Korenje
  • Čebula
  • Česen
  • Zelišča – bazilika, peteršilj, drobnjak, timijan

Poleg tega ponujajo tudi sadike zelenjave, za tiste, ki bi radi zelenjavo gojili doma na svojem vrtu ali v loncih na balkonu.

Načini gojenja

V vrtnariji Kurbus uporabljajo različne načine gojenja zelenjave:

Gojenje na prostem

Večino zelenjave gojijo na poljih na prostem. Zanje je značilno, da ne uporabljajo fitofarmacevtskih sredstev in umetnih gnojil. Zelenjava tako raste v naravnem okolju ob uporabi naravnih preparatov za krepitev rastlin.

READ  Folija Za Vrtnarstvo

Gojenje v tunelih

Tuneli omogočajo zgodnejše gojenje nekaterih vrst zelenjave, saj varujejo pred nizkimi temperaturami. V njih gojijo predvsem solato, radič in papriko. Tuneli so pokriti s folijo, ki ohranja toploto.

Hidroponika

Nekatere vrste solat gojijo tudi v zaprtih prostorih s hidroponskem sistemu. To pomeni gojenje brez zemlje, v umetnih substratih. Prednost tega načina je nadzor nad prehrano rastlin in boljši pridelek.Vrtnarstvo Kurbus Mele

Glavni pridelki

Paradižnik

Paradižnik je ena izmed glavnih kultur, ki jih gojijo v vrtnariji Kurbus. Gojijo več sort, od velikih beefsteak do manjših cherry paradižnikov.

Za gojenje uporabljajo naravne preparate za krepitev rastlin in ojačitev imunskega sistema. Tako so paradižniki bolj odporni na bolezni in škodljivce. Obirajo jih ročno, ko so zreli, ter jih takoj hladijo, da ohranijo svežino.

Kumare

Kumare gojijo v rastlinjakih in na prostem. Najbolj znane so njihove dolge, temno zelene kumarice, ki so zelo sočne in hrustljave. Gojijo tudi manjše koruzne kumarice ter kumarice za vlaganje.

Pri gojenju kumar pazijo predvsem na zadostno oskrbo z vodo, saj potrebujejo veliko vlage. Redno dognojujejo tla z organskimi gnojili za bujen razvoj plodov. Kumare obirajo vsak dan, da ohranijo svežino in hrustljavost.

Paprika

Papriko gojijo v rastlinjakih, kjer lahko nadzorujejo temperaturo in vlago. Gojijo različne sorte paprike – rumeno, rdečo in zeleno. Paprike ročno obirajo, ko dosežejo polno zrelost in intenzivno barvo.

Da paprike dobro uspevajo, skrbijo za primerno prezračenost rastlinjaka in redno dognojevanje. Tako dobijo okusne in sočne paprike, polne vitaminov.

Izzivi pri gojenju zelenjave

Kljub dolgoletnim izkušnjam pri gojenju zelenjave se včasih pojavijo težave:

Vremenske nevšečnosti

Toča, neurja in pozeba lahko povzročijo veliko škodo na posevkih. Da se izognejo izgubam, imajo v vrtnariji Kurbus Mele nameščene protitočne mreže nad nekaterimi polji. Kljub temu pa včasih pride do poškodb zelenjave zaradi vremena.

READ  Vrtnarstvo Kovačec Dornava

Bolezni in škodljivci

Najpogostejše težave pri gojenju zelenjave predstavljajo različne bolezni, kot sta plesen in rja, ter napadi škodljivcev, kot so uši, gosenice in polži. Z uporabo naravnih preparatov za krepitev rastlin se trudijo zmanjšati tveganje za takšne težave.

Suša

V poletnih mesecih, ko je manj padavin, morajo zelenjavo na prostem intenzivno zalivati. Primanjkuje pa lahko tudi vode za namakanje rastlinjakov. Zato so v podjetju v preteklih letih veliko vlagali v napeljavo namakalnih sistemov za lažje zalivanje.

Vrtnarija Kurbus Mele s svojo dolgoletno tradicijo sodi med vodilne pridelovalce zelenjave na prostem v Sloveniji. Njihova prednost je gojenje okusne zelenjave brez fitofarmacevtskih sredstev ob uporabi naravnih preparatov. S kakovostnimi pridelki oskrbujejo trgovine, restavracije in končne potrošnike.

Kljub izzivom, ki jih prinašajo vremenske nevšečnosti in škodljivci, v podjetju vztrajajo pri sonaravnih načinih pridelave. Le tako lahko zagotavljajo okusno in zdravo zelenjavo, hkrati pa spoštujejo naravo in okolje, v katerem delujejo.

Related posts

Nasveti za sajenje češenj

admin

Gojenje krompirja na domačem vrtu

admin

Nasveti za obrezovanje sadnega drevja

admin

Leave a Comment