Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
sajenje čebulnic
Vrtnarstvo

Nasveti za sajenje čebulnic

Kaj so čebulnice

Čebulnice so skupina okrasnih trajnic, ki cvetijo spomladi iz čebulic ali gomoljev. Najbolj znane čebulnice so tulipani, narcise, hijacinte, zvončki in žafrani. Odlikujejo se po živih barvah cvetov in prijetnem vonju. Čebulnice sadimo jeseni, da lahko čez zimo razvijejo korenine, spomladi pa lepo zacvetijo.

Kdaj saditi čebulnice

Najboljši čas za sajenje čebulnic je od konca avgusta do konca oktobra, ko zemlja še ni premrzla. Čebulnice morajo biti posajene dovolj zgodaj, da lahko razvijejo korenine, preden pridejo hujše zimske razmere. Če jih posadimo prezgodaj, ko je še prevroče, lahko čebulice prehitro zacvetijo. Če jih posadimo prepozno jeseni, morda ne bodo imele dovolj časa, da bi razvile korenine pred zimo.

Izbira ustrezne lokacije

Čebulnice najbolje uspevajo na sončnih legah z rodovitno, dobro odcedno zemljo. Zemlja naj bo rahlo kisla do nevtralna (pH 6-7). Čebulnic ne sadimo v senčnih predelih vrta, kjer ne bodo dobro cvetele. Tla pred sajenjem dobro prekopljemo in pognojimo z organskim gnojilom, da bodo čebulnice lahko razvile močne korenine.

Priprava čebulnic pred sajenjem

Pred sajenjem čebulnice dobro pregledamo in odstranimo morebitne poškodovane ali gnile čebulice, ki ne bodo uspele. Zdrave čebulice lahko pred sajenjem namočimo v fungicidnih pripravkih, ki bodo preprečili glivične bolezni. S tem ukrepom čebulnicam zagotovimo boljši in močnejši zagon.

Globina sajenja

Pomembno je, da čebulnice posadimo na pravilno globino. Na splošno velja, da naj bo globina sajenja 2-3 kratnik širine čebulice. Manjše čebulice sadimo plitveje, večje pa globlje. Čebulnice posajene pregloboko lahko gnijejo, preplitvo posajene pa so bolj dovzetne za zmrzal.

Razmik med čebulnicami

Pri sajenju pustimo dovolj prostora med čebulnicami, da bodo lahko nemoteno rastle. Gostejša zasaditev pomeni manjše cvetove. Priporočljivi razmiki so:

  • Tulipani – 8-12 cm
  • Narcise – 6-8 cm
  • Zvončki – 5-7 cm
  • Hijacinte – 7-10 cm
READ  Nasveti za sajenje češenj

Nasveti za sajenje čebulnic

Sajenje čebulnic

Ko pripravimo gredico, lahko začnemo s sajenjem. Z rahljalnikom naredimo luknjo ustrezne globine. Čebulico položimo v luknjo s koreninskim delom navzdol. Zemljo potlačimo okrog čebulice in jo rahlo zalijemo.

Sajenje v skupine

Za lepši videz lahko čebulnice sadimo v skupinah iste barve. Skupine naj bodo z razmikom 20-30 cm, da bo prostor za rastline in korenine. Čebulnice lahko posadimo tudi v vrstah ali drugih geometrijskih vzorcih.

Sajenje v lončke

Čebulnice lahko posadimo tudi v lončke in posode, ki jih potem postavimo na balkon, teraso ali v notranje prostore. V tem primeru uporabimo primerno zemljo za lončnice in poskrbimo za redno zalivanje.

Nega čebulnic

Zalivanje

Jeseni čebulnic po sajenju ne zalivamo, ker še nimajo listov in korenin. Spomladi, ko čebulnice zacvetijo, jih po potrebi zalivamo. Zalivanje prekinemo, ko listi čebulnic začnejo rumeneti in odmirati.

Gnojenje

Spomladi lahko čebulnice rahlo pognojimo s tekočim organskim gnojilom, da spodbudimo rast. Gnojila z dušikom uporabljamo previdno, saj lahko povzročijo bujno rast listov, a manj cvetov.

Odstranjevanje ovenelih cvetov

Ko čebulnice odcvetijo, odstranimo ovenele cvetove in semena, da ne porabijo energije za njihov razvoj. S tem podaljšamo čas cvetenja čebulnic.

Shranjevanje čebulnic

Večino čebulnic pustimo v zemlji čez poletje, da nadaljujejo fotosintezo in kopičijo hranilne snovi za prihodnje leto. Jeseni čebulice previdno izkopljemo in posušimo ter jih shranimo na hladen in zračen prostor do naslednje sazonske zasaditve.

Najpogostejše težave pri gojenju čebulnic

Čebulnice so na splošno trajne rastline, ki niso zahtevne za vzgojo. Kljub temu se pri njihovi gojitvi lahko pojavijo določene težave:

  • Gnitje čebulic – vzrok so lahko neprimerna tla, pregloboko sajenje, pretirano zalivanje
  • Napad škodljivcev – uši, gosenice, bolhači
  • Glivične bolezni – sive plesni, rja
  • Slabo cvetenje – neustrezna lega (senca), stara ali poškodovana čebulica
  • Predčasno odmiraje listov – pretirano gnojenje z dušikom, sušni stres
READ  Nasveti za sajenje dreves

S pravilno pripravo tal, izbiro zdravih čebulic, ustreznim sajenjem in nego te težave praviloma preprečimo oz. zmanjšamo.

Zaključek

Čebulnice so odlična izbira za spomladansko cvetenje, saj z malo truda zagotovijo veliko barvnih poudarkov v vrtu ali na balkonu. Z upoštevanjem osnovnih nasvetov za sajenje in nego jim zagotovimo optimalne pogoje za rast in obilno cvetenje, ki nas vsako pomlad znova navdušuje.

Related posts

Gojenje zelišč v lončkih

admin

Nasveti za obrezovanje sadnega drevja

admin

Vrtnarstvo Gašperlin Komenda

admin

Leave a Comment