Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Kako zasaditi dišavnice na vrtu
Vrtnarstvo

Kako zasaditi dišavnice na vrtu?

Dišavnice so rastline, ki jih gojimo zaradi njihovih aromatičnih listov, cvetov ali semen. Zelišča, kot so bazilika, rožmarin in meta, spadajo v to skupino. Dišavnice ne le dobro dišijo, ampak jih lahko uporabimo tudi v kulinariki ali zdravilne namene.

Zasaditev dišavnic na vrtu ima veliko prednosti. Sveže dišavnice iz domačega vrta bodo vašim jedem dale edinstven okus. Gojenje dišavnic je tudi okolju prijazno, saj zmanjša potrebo po transportu začimb na dolge razdalje. Poleg tega je gojenje dišavnic zabavno in terapevtsko.

V tem članku bom delil nasvete, kako izbrati pravo lokacijo, pripraviti zemljo, izbrati dišavnice za sajenje, posaditi in negovati dišavnice. Na koncu bom navedel nekaj pogostih napak, ki jih je treba izogibati pri gojenju dišavnic.

Kje zasaditi dišavnice

Izbira prave lokacije je ključna za uspešno gojenje dišavnic. Večina dišavnic potrebuje vsaj 6 ur neposredne sončne svetlobe na dan. Izberite sončno mesto z dobrim pretokom zraka. Dišavnice bodo uspevale v odprtem vrtu, visokih gredah ali posodah na balkonu.

Tla naj bodo rodovitna, z dobro drenažo in nevtralnim pH. Peščena tla so idealna, lahko pa tudi dodate pesek v težja ilovnata tla za izboljšanje drenaže. Večina dišavnic ne mara mokrih ali zelo suhih razmer.

Priprava zemlje za sajenje

Pred sajenjem dišavnic pripravite zemljo. Odstranite plevel in skalne delce ter premešajte zemljo do globine 20 cm. Dodajte kompost, gnoj ali rastlinski gnoj za izboljšanje rodovitnosti tal.

Kislost tal (pH) naj bo nevtralna, okoli 6 do 7. Če so tla preveč kisla, dodajte apno nekaj tednov pred sajenjem. Preveč alkalna tla znižajte s dodajanjem žvepla.

Zemljo lahko sterilizirate s segrevanjem v pečici za ubijanje škodljivcev in bolezni. To je še posebej priporočljivo, če ste imeli v preteklosti težave s škodljivci.

READ  Gojenje krompirja na domačem vrtu

Kako zasaditi dišavnice na vrtu

Izbira dišavnic za sajenje

Ko izberete mesto in pripravite zemljo, je čas za izbiro dišavnic. Razmislite, katere dišavnice boste največ uporabljali v kuhinji. Priljubljene možnosti so bazilika, peteršilj, drobnjak, timijan in origano.

Upoštevajte tudi višino in širino rasti posameznih vrst. Nekatere dišavnice, kot sta bazilika in koriander, zrastejo le 30 cm visoko. Druge, kot sta rožmarin in žajbelj, pa lahko dosežejo višino preko 1 metra.

Za začetnike so najlažje za gojenje mediteranske dišavnice, kot so bazilika, origano, timijan in rožmarin. Te vrste so odporne proti boleznim in dobro uspevajo v sončnih legah.

Kupite zdrave in močne sadike z lokalne drevesnice ali vrtnarije. Izogibajte se šibkim ali poškodovanim rastlinam.

Sajenje dišavnic

Večino dišavnic lahko posadite spomladi po zadnji pozebi. Toploljubne dišavnice, kot sta bazilika in koriander, posadite šele, ko mine nevarnost pozebe – običajno sredi maja.

Naredite luknje ali jarka glede na velikost korenin. Razdalje sajenja so odvisne od velikosti rastlin v odrasli dobi. Na splošno velja:

– Majhne dišavnice, kot sta timijan in majaron – 20 do 30 cm narazen
– Srednje dišavnice, kot sta bazilika in peteršilj – 30 do 45 cm narazen
– Velike dišavnice, kot sta rožmarin in žajbelj – 60 cm ali več narazen

Odstranite posode pred sajenjem in nežno razprite korenine. Dišavnice posadite tako globoko kot so rasle prej – navadno do višine prvih pravih listov. Zemljo nežno potlačite okoli korenin in zalijte.

Po sajenju zastrite tla z zastirko iz slame ali lubja, da ohranite vlažnost. Redno zalivajte, dokler se rastline dobro ne ukoreninijo.

Nega dišavnic

Dišavnice potrebujejo redno, a zmerno zalivanje – pustite, da se zemlja med zalivanji rahlo osuši. Večino dišavnic zalivajte zjutraj, da se liste čez dan posušijo. Baziliko pa je bolje zalivati zvečer.

READ  Priprava gredic za sajenje

Takoj po sajenju boste morali pogosteje zalivati, dokler se korenine dobro ne razrastejo. Kasneje zalivajte po potrebi, odvisno od vremena in vrste dišavnic.

Redno odstranjujte plevel, ki lahko duši dišavnice ali širi bolezni. Pazite tudi na škodljivce, kot so uši, gosenice in polži ter po potrebi ukrepajte.

Večino dišavnic redno obrezujte, da spodbudite bujno in zdravo rast. To velja zlasti za rožmarin, žajbelj, timijan in lavando. Odstranite ovenele cvetove, da preusmerite energijo v liste.

Pred zimo zaščitite občutljivejše dišavnice, kot sta bazilika in koriander. Jih lahko prestavite v lonce in prezimita v zavetnem prostoru. Trpežnejše dišavnice, kot je rožmarin, pa lahko prezimi na prostem.

Pogoste napake pri gojenju dišavnic

– Nepravilna izbira mesta – senčne lege, slaba tla
– Nezadostno odstranjevanje plevelov in škodljivcev
– Napačno zalivanje – preveč ali premalo
– Nepravilno gnojenje – preveč dušika povzroči bujno rast listov, a manj aromatičnih olj
– Sajenje preblizu skupaj – rastline se dušijo
– Pozno obrezovanje jeseni – pozeba poškoduje nezaščitene poganjke

Zaključek

Z izbiro primerne lokacije, kakovostnih sadik in ustrezno oskrbo boste na vrtu uspešno gojili dišavnice. Te aromatične rastline bodo obogatile vaše jedi, čaje, izdelke za nego telesa in še marsikaj. Redno vzdrževanje in pravočasna zaščita pred zimo sta ključna za večletne nasade. Z malo truda boste lahko vso sezono uživali v svežih začimbah lastne pridelave.

Related posts

Vzgoja sadik paradižnika

admin

Vrtnarstvo Naglič Ljubečna

admin

Vrtnarstvo Kocjančič Ankaran

admin

Leave a Comment