Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Priprava tal za sajenje vrtnin
Vrtnarstvo

Priprava tal za sajenje vrtnin

Priprava tal je ključnega pomena za uspešno sajenje vrtnin. Z ustrezno pripravo tal lahko bistveno izboljšamo rastline, pridelek in okus vrtnin. V nadaljevanju bom predstavil korake za temeljito pripravo tal, ki vključujejo analizo tal, gnojenje, rigolanje, izboljševanje strukture tal in uravnavanje pH vrednosti.

Priprava tal za sajenje vrtnin

Zakaj je priprava tal pomembna?

Zdrava in rodovitna tla so osnova vsakega vrta. Slaba in neprimerna tla bodo ovirala rast rastlin, povzročila bolezni in škodljivce ter zmanjšala količino in kakovost pridelka. Zato je pred sajenjem vrtnin ključnega pomena opraviti temeljito pripravo tal.

Glavne prednosti dobre priprave tal:

 • Izboljša se struktura in prepustnost tal
 • Poveča se vsebnost hranil v tleh
 • Uravna se pH vrednost tal
 • Odstranijo se pleveli, bolezni in škodljivci
 • Izboljša se zračnost tal
 • Poveča se zadrževanje vode v tleh
 • Pospeši se rast korenin
 • Doseže se večji in kakovostnejši pridelek

Koraki za pripravo tal

1. Analiza tal

Prvi korak je analiza tal, s katero ugotovimo njihovo sestavo, vsebnost hranil in pH vrednost. To lahko naredimo sami s testnimi kompleti ali pošljemo vzorec na analizo v pooblaščen laboratorij. Na podlagi rezultatov analize se odločimo za nadaljnje ukrepe pri pripravi tal.

2. Gnojenje

Glede na analizo tal dodamo ustrezna mineralna gnojila ali kompost, da uravnamo vsebnost glavnih hranil NPK – dušika, fosforja in kalija. Priporočljivo je tudi gnojenje z organskimi gnojili, kot so hlevski gnoj, kompost ali zeleno gnojenje. To izboljša strukturo tal, mikrobiološko aktivnost in zadrževanje vode ter hranil v tleh.

3. Rigolanje

Rigolanje ali globoko prekopavanje tal do 30 cm globine izboljša strukturo in prepustnost tal ter omogoči lažje prodiranje korenin v globlje plasti. S tem se odstranijo tudi pleveli, korenine plevelov ter morebitne bolezni in škodljivci v tleh. Rigolamo jeseni ali zgodaj spomladi pred sajenjem.

READ  Priprava vrta za zimo

4. Obdelava tal

Ko so tla rigolana, jih pripravimo še za sejanje ali sajenje. To pomeni fino obdelavo in poravnavo tal s motiko, grabljami ali drugim orodjem. Tako pripravimo urejeno gredo primerno za setev ali sajenje. Tik pred setvijo ali sajenjem tla lahko še enkrat pregrabimo in poravnamo.

5. Zastiranje tal

Po obdelavi tal je priporočljivo tla zastreti z organskimi materiali, kot so slama, listje, lubje ali posebnimi zastirkami iz vlaken. To preprečuje izpiranje tal, uravnava temperaturo in vlago ter zavira rast plevelov. Zastirke odstranimo ob sajenju ali sejanju.

6. Uravnavanje pH vrednosti tal

Večina vrtnin najbolje uspeva v rahlo kislih tleh s pH vrednostjo okoli 6 do 6,5. Kislost tal uravnamo z apnjenjem, če so tla preveč kisla oziroma z dodajanjem žvepla ali gnojil z žveplom, če so tla preveč bazična. Optimalna pH vrednost je ključna za dobro rast, razvoj korenin in izkoristek hranil iz tal.

Kdaj pripraviti tla?

Najboljši čas za temeljito pripravo tal je jeseni, po končani rastni sezoni, ali zgodaj spomladi, vsaj 2-4 tedne pred predvideno setvijo ali sajenjem. Tako bodo tla dovolj uležana in pripravljena za setev ali sajenje. Pri zgodnji pripravi tal je potrebno tla zaščititi pred izsušitvijo z namakanjem ali zastiranjem.

Katera tla so primerna za vrt?

Za vrt so najprimernejša rahla, zračna in rodovitna tla z dobro strukturo. To so ponavadi ilovnata, peščeno-ilovnata ali meljasto-ilovnata tla. Težka, glinena in kamnita tla je potrebno pred sajenjem izboljšati z rigolanjem, dodajanjem komposta ali peska. Lahka peščena tla pa moramo obogatiti z dodajanjem gnojil in organske snovi.

Kako vemo, da so tla pripravljena za sajenje?

Ko so tla temeljito pripravljena za sajenje vrtnin, imajo naslednje lastnosti:

 • So rahla, zračna in dobro prepustna za vodo
 • Vsebujejo zadostne količine glavnih hranil NPK
 • Imajo nevtralno do rahlo kislo pH vrednost (6-6,5)
 • So brez plevelov, bolezni in škodljivcev
 • Omogočajo lahek prehod korenin v globlje plasti
 • So fino obdelana in pripravljena za sejanje ali sajenje
READ  Nasveti za sajenje hrušk

Če tla izpolnjujejo te pogoje, lahko z zaupanjem zasadimo naš vrt in pričakujemo dober pridelek okusnih vrtnin!

Priprava tal za sajenje vrtnin

Related posts

Gojenje krompirja na domačem vrtu

admin

Nasveti za zalivanje vrta

admin

Vrtnarstvo Kocjančič Ankaran

admin

Leave a Comment