Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Kreditna Kartica
Vrste rastlin

Kreditna Kartica

Kaj je kreditna kartica?

Kreditna kartica je vrsta plačilne kartice, ki omogoča imetniku, da poravna stroške nakupa blaga in storitev kasneje. Gre za obliko potrošniškega posojila, ki ga odobri izdajatelj kartice (običajno banka ali drug finančni zavod) v določenem znesku.

Imetnik lahko s kreditno kartico kupuje blago in storitve do odobrenega limita, ne da bi moral takoj poravnati celoten znesek. Namesto tega lahko del ali celoten znesek poravna kasneje, običajno enkrat mesečno.

Kako deluje kreditna kartica?

Ko se odločite za kreditno kartico, vam izdajatelj (npr. banka) odobri določen limit porabe, ki predstavlja najvišji znesek, ki ga lahko porabite. Ko uporabite kartico za nakup, se ta znesek “izposodi” iz vašega odobrenega limita.

Na koncu obračunskega obdobja (običajno enkrat mesečno) prejmete izpisek vseh transakcij, ki ste jih opravili s kartico v tem obdobju. Na tem izpisku je naveden skupni dolgovani znesek. Imetnik kartice ima nato možnost:

– Poravnati celoten dolgovani znesek, brez dodatnih stroškov
– Poravnati le del dolgovanega zneska (običajno najmanj 5-10% celotnega zneska), preostali del pa prenesti naprej v naslednje obračunsko obdobje
– Ne poravnati ničesar, ampak celoten dolg prenesti v naslednje obračunsko obdobje

Če poravnate le del dolga ali nič, se na preostali del zaračunajo obresti. Zato je priporočljivo, da vsak mesec poravnate celoten dolgovani znesek, s čimer se izognete plačilu obresti.

Vrste kreditnih kartic

Obstajajo različne vrste kreditnih kartic:

Klasične kreditne kartice

To so najbolj razširjene kreditne kartice z revolving posojilom, kar pomeni, da lahko del ali celoten dolg prenašate iz meseca v mesec. Omogočajo vam večjo fleksibilnost pri plačevanju.

Kartice z odloženim plačilom

Pri teh karticah morate celoten dolgovani znesek poravnati do določenega datuma vsak mesec. Do tega datuma vam ni treba plačevati obresti. Če zamudite s plačilom, se vam zaračunajo obresti.

READ  Kakšne Posledice Povzročajo Tujerodne Rastline In Živalske Vrste V Okolju

Kartice brez obresti

Te kartice v določenem “obdobju brez obresti” (npr. do 55 dni) ne zaračunavajo obresti. Če poravnate celoten dolgovani znesek v tem roku, torej plačate brez obresti. Sicer pa veljajo enaka pravila kot pri klasičnih kreditnih karticah z revolving posojilom.

Poslovne (corporate) kreditne kartice

Namenjene so poslovnežem za plačevanje poslovnih stroškov. Imajo višje limite porabe in omogočajo enostavnejše spremljanje poslovnih izdatkov.

Kreditna Kartica

Prednosti kreditne kartice

Kreditne kartice imajo številne prednosti:

Večja varnost kot pri plačevanju z gotovino

Če izgubite gotovino ali vam jo ukradejo, denarja najverjetneje ne boste dobili nazaj. Pri kreditni kartici lahko v primeru izgube ali kraje takoj blokirate kartico in omejite morebitno škodo.

Nižji stroški kot pri osebnem posojilu

Kreditna kartica je cenejša oblika kreditiranja kot npr. osebna posojila ali hitre kratkoročne posojilne ponudbe. Obrestne mere so običajno nižje.

Večja udobnost kot pri plačevanju s karticami z odloženim plačilom

Pri klasičnih kreditnih karticah lahko del dolga prenašate iz meseca v mesec, medtem ko morate pri karticah z odloženim plačilom vsak mesec poravnati celoten dolg. To pomeni večjo udobnost in fleksibilnost.

Možnost nakupa na obroke

Nekatere kreditne kartice omogočajo nakup na 3-12 obrokov ali več. S tem si lahko privoščite dražje izdelke, ne da bi morali celoten znesek plačati takoj.

Nagrade in ugodnosti

Številne kreditne kartice ponujajo svojim uporabnikom razne bonitete kot so zbiranje točk, popusti, vračila denarja ipd. To lahko precej zniža vaše stroške.

Slabosti kreditne kartice

Kreditna kartica ima tudi nekaj slabosti:

Visoke obrestne mere

Če redno ne odplačujete dolga, se vam hitro naberejo visoke obresti, ki še dodatno povečajo vaš dolg. Zato bodite pozorni, da dolg redno servisirate.

READ  Različne Vrste Konoplje

Stroški članarine in drugi stroški

Za kreditno kartico morate običajno plačevati letno članarino. Poleg tega se vam lahko zaračunajo še drugi stroški, kot so stroški dviga gotovine ali stroški zamudnih obresti.

Spodbuja k nerazumnemu trošenju

Ker vam kreditna kartica omogoča lahek dostop do posojila, vas lahko hitro zanese v nerazumne nakupe, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti.

Zahteva finančno disciplino

Da se izognete pastem kreditne kartice, morate imeti trdno finančno disciplino. Redno morate spremljati porabo, pravočasno odplačevati dolgove in se izogibati nepotrebnim izdatkom.

Kako izbrati pravo kreditno kartico?

Ko izbirate kreditno kartico, upoštevajte naslednje:

Višina letne članarine

Izberite kartico z nižjo ali brez letne članarine. Če kartica ponuja dovolj ugodnosti, je lahko tudi višja članarina upravičena.

Obrestna mera

Preverite obrestno mero in druge morebitne stroške kartice kot so stroški dviga gotovine, menjave valut ipd. Izberite kartico z nižjimi stroški.

Višina odobrenega limita

Določite si proračun, koliko lahko namenite za odplačevanje kreditne kartice vsak mesec. Limit naj bo v okviru tega zneska.

Bonitete in ugodnosti

Nekatere kartice ponujajo zanimive bonitete kot so zbiranje točk, vračila denarja na nakupe, popusti ipd. To lahko precej zniža vaše stroške.

Brezplačno obdobje

Nekatere kartice omogočajo brezplačno obdobje, v katerem vam ni treba plačevati obresti. To je lahko zelo koristno, če znate dolg redno odplačevati.

Storitve mobilnega bančništva

Izbrana kartica naj omogoča mobilno bančništvo, s katerim lahko preprosto spremljate porabo in upravljate kartico prek telefona.

Related posts

Vrste Sobnih Rastlin

admin

Kakšne Posledice Povzročajo Tujerodne Rastline In Živalske Vrste V Okolju

admin

Tujerodne Vrste Rastline

admin

Leave a Comment