Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Vrste Balkonskih Rastlin
Vrste rastlin

Vrste Balkonskih Rastlin

Balkonska vrata so odlična priložnost, da svoj dom polepšate z rastlinami. Izbira pravih vrst balkonskih rastlin pa ni vedno enostavna. Pri izbiri je treba upoštevati več dejavnikov, kot so velikost balkona, količina sončne svetlobe, ki jo balkon prejme, in koliko časa ste pripravljeni posvetiti negi rastlin.

V tem članku bomo raziskali nekaj najbolj priljubljenih vrst balkonskih rastlin, njihove značilnosti in nasvete za nego. Pogledali bomo tudi nekaj manj običajnih, a zelo dekorativnih izbir za tiste, ki iščete nekaj drugačnega.

Najbolj priljubljene balkonske rastline

1. Pelargonije

Pelargonije, znane tudi kot geranije, so med najbolj priljubljenimi balkonskimi rastlinami. Na voljo so v široki paleti barv, od bele, rožnate, rdeče do vijolične. Pelargonije dobro uspevajo na sončnih legah in v loncih. Zahtevajo redno zalivanje in gnojenje. Odstranjevanje ovenelih cvetov spodbuja nadaljnje cvetenje. Pelargonije lahko prezimite v notranjih prostorih.

2. Petunije

Petunije očarajo s svojimi živahnimi in pisanimi cvetovi v odtenkih vijolične, rožnate, rdeče in bele. Dobro uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Zahtevajo redno zalivanje in gnojenje za optimalno cvetenje. Na voljo so različne sorte, viseče petunije so še posebej primerne za balkonske zabojčke, kjer lahko prosto visijo čez rob.

3. Begonije

Begionije dobro uspevajo tako na sončnih kot senčnih legah. Na voljo so številne vrste z raznolikimi listi in cvetovi. Wax begonije imajo privlačne, mesnate liste, ki dodajo zanimiv teksturni element. Pri nekaterih vrstah begonij je listje bolj zanimivo od cvetov, pri drugih pa lepo usklajeno dopolnjuje pisane cvetove. Zahtevajo zmerno zalivanje in redno odstranjevanje ovenelih delov rastline.

4. Surfinije

Surfinije očarajo z obiljem drobnih cvetov, ki prosto visijo čez robove balkonskih korit in lončkov. Dobro uspevajo na sončnih do lahko senčnih legah. Zahtevajo redno zalivanje in po potrebi obrezovanje, da ohranijo kompaktno obliko. Surfinije dodajo barvite pike viseče zelenjave in so odlična izbira za označevanje robov.

READ  Inženirske Vrste Rastlin

5. Verbena

Verbena bonariensis je visoka trajnica, ki privablja metulje in čebele s svojimi drobnimi vijoličnimi cvetovi. Odlično uspeva v večjih loncih ali koritih, kjer lahko prosto raste v višino. Je manj zahtevna za nego, potrebuje le občasno obrezovanje ovenelih cvetov. Zaradi svoje višine je verbena odlična izbira za ozadje balkona ali terase.

Vrste Balkonskih Rastlin

Manj običajne, a dekorativne balkonske rastline

Če želite na svojem balkonu nekaj drugačnega, vam predlagamo, da preizkusite katero od teh manj običajnih vrst:

1. Bršljan

Bršljan je zimzelena ovijalka, ki lahko polepša tudi najmanjši balkon. Odlično uspeva v senčnih legah in visokih loncih ali koritih, kjer lahko ovije ograjo. Bršljan ne zahteva veliko nege, le občasno obrezovanje, da omejite njegovo širjenje.

2. Ognjič

Ta nizka trajnica z živahnimi oranžnimi, rumenimi ali rdečimi cvetovi dobro uspeva v suhih in sončnih razmerah. Je idealna izbira za kamnite vrtove, saj ne zahteva veliko vode. Cveti vse poletje in je privlačna za metulje in čebele.

3. Trdoleska

Trdoleska je zimzeleni grmiček, ki dobro prenaša sušo in revne razmere. Na voljo je v različnih sortah z zanimivimi listi, ki so lahko pisani, s kodrastim robom ali rdečkasto obarvani. Trdoleska ne zahteva veliko nege, le občasno obrezovanje za oblikovanje grmička.

4. Mačehe

Mačehe so nizke trajnice, ki zgodaj spomladi razveseljujejo z živahnimi barvami. Na voljo so številne vrste in sorte, prilagojene za rast v loncih in koritih. Večina mačeh dobro uspeva na sončnih do lahko senčnih legah. Po koncu cvetenja jih lahko posadite v vrt, kjer bodo cvetele vsako pomlad znova.

Kaj upoštevati pri izbiri balkonskih rastlin?

Ko izbirate rastline za svoj balkon, je priporočljivo upoštevati te dejavnike:

READ  Vrste Rastlin Na Travniku

Velikost balkona

– Na majhnih balkonih izberite manjše lončnice ali viseče rastline, ki ne zasedejo veliko prostora.
– Večji balkoni nudijo priložnost za večje lončnice, grmovnice ali celo manjša drevesa.

Svetloba

– Rastline, ki potrebujejo veliko sonca, posadite na južno ali zahodno stran.
– Sencoljubne rastline posadite na severno ali vzhodno stran ali v senco večjih posod.

Negovanost

– Če nimate veliko časa, izberite manj zahtevne vrste, kot so sukulenti, trdoleska ali bršljan.
– Če uživate v negi rastlin, se lahko odločite za zahtevnejše vrste kot so dipladenije, hortenzije ali oleandri.

Lonci in korita

– Rastline v manjših posodah bodo potrebovale pogostejše zalivanje in gnojenje.
– Večje posode omogočajo več zemlje za shranjevanje vode in hranil.
– Korita, obešena čez rob balkona, so odlična za viseče rastline.

Prezimovanje

– Mraz občutljive rastline, kot so pelargonije in oleandri, pozimi premaknite v notranje prostore.
– Zimzelene in trpežnejše rastline lahko pustite zunaj tudi čez zimo.

Sklep

Balkonske rastline nudijo številne možnosti za dekoracijo vašega doma in balkona. S primerno izbiro glede na velikost balkona, svetlobo in čas, ki ga lahko posvetite negi rastlin, si lahko ustvarite svoj zeleni kotiček sredi mesta.

Iz predstavljenih vrst lahko izberete priljubljene klasike kot so pelargonije, petunije in begonije. Če pa želite nekaj drugačnega, vam predlagamo, da preizkusite bršljan, ognjič ali katero od manj običajnih izbir.

Z malo načrtovanja in nege vam bodo balkonske rastline nudile užitek in lepoto vse leto. Tako boste lahko vsak dan uživali v pogledu na svoj zeleni balkon.

Related posts

Vrste Vodnih Rastlin

admin

Lesne Vrste Rastline

admin

Vrste Rastline Lakota

admin

Leave a Comment