Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Kava

Kaj je posebnega pri kavi Kopi Luwak?

Kaj sploh je kava Kopi Luwak?

Kava Kopi Luwak, znana tudi kot kava iz iztrebkov palminih cibetk, je ena najdražjih vrst kave na svetu. Gre za posebno vrsto kave, ki jo proizvajajo na Indonesiji, natančneje na otokih Java, Sumatra in Sulawesi.

Posebnost te kave je v njenem nenavadnem načinu predelave. Zrna kave pojedo palmine cibetke (viverra zibetha), ki spadajo med mačke. Ko zrna potujejo skozi prebavni trakt živali, se zmehčajo in fermentirajo. Nato jih živali izločijo skupaj z iztrebki. Zrna, ki so zdaj rjava in obdana z iztrebki, naberejo lokalni kmetje.

Zrna nato temeljito operejo, posušijo na soncu, pražijo in zmeljejo v kavo. Zaradi fermentacije v prebavnem traktu palminih cibetk naj bi kava Kopi Luwak dobila poseben, bogat in aromatičen okus.

Zakaj je kava Kopi Luwak tako draga?

Obstaja več razlogov, zakaj je kava Kopi Luwak tako draga v primerjavi z običajno kavo:

  • Omejena količina: Palmine cibetke na leto pojedo le okoli 500 kg kavnih zrn. Glede na povpraševanje po kavi Kopi Luwak je količina, ki je na voljo, zelo majhna.
  • Zahteven postopek nabiranja: Kmetje morajo ročno pregledovati iztrebke živali in iz njih pobirati kavna zrna. To je zamudno in težavno delo.
  • Visoki proizvodni stroški: Zaradi majhne količine in zahtevnega postopka nabiranja ter čiščenja so stroški proizvodnje zelo visoki.
  • Ekskluzivnost: Gre za redko in eksotično kavo, ki je na voljo le v omejenih količinah. To dviguje njeno vrednost kot luksuzne dobrine.

Zato cena za kilogram praženih kavnih zrn Kopi Luwak lahko doseže tudi do 1000 evrov. V restavracijah in kavarnah pa skodelica take kave stane od 10 do 100 evrov.

READ  Kakšen je vpliv zmernega uživanja kave na zdravje?

Kaj je posebnega pri kavi Kopi Luwak?

Kakšen okus ima kava Kopi Luwak?

Mnogi pravijo, da ima kava Kopi Luwak izjemno bogat, poln in aromatičen okus. Nekateri opisujejo okus kot mehkega in zaobljenega, podobnega kakavu ali čokoladi. Kava naj bi imela manj trpkega in bolj sladkega okusa kot običajna kava.

Razlog za tako intenziven in drugačen okus naj bi bil v fermentaciji kavnih zrn v prebavnem traktu palminih cibetk. Encimi in bakterije v prebavilih naj bi spremenili kemično sestavo zrn in posledično izboljšali aromo ter okus.

Kljub temu pa okus kave Kopi Luwak ni za vsakogar. Nekateri pravijo, da je preveč sladek in da ima rahlo aromo po blatu. Dejstvo je, da gre za zelo drugačno izkušnjo pitja kave, ki ni za vsakogar.

Ali je kava Kopi Luwak etična?

Kava Kopi Luwak je v zadnjih letih deležna veliko kritik z vidika etike. Glavni problem je v tem, da so nekateri kmetje na Indonesiji začeli množično gojiti palmine cibetke v ujetništvu zgolj zato, da proizvajajo to drago kavo.

Živali držijo v majhnih kletkah, kjer jih hranijo skoraj izključno s kavnimi zrni. To je zanje neprimerna prehrana, ki jim povzroča stres, bolezni in prezgodnjo smrt. Poleg tega živali v ujetništvu izločajo bistveno več kavnih zrn kot v naravi, kar še dodatno obremenjuje njihov organizem.

Zato so številne organizacije za zaščito živali pozvale k bojkotu kave Kopi Luwak, dokler se ne izboljšajo razmere v ujetništvu. Kljub tem kritikam pa kava iz divjih palminih cibetk, ki živijo svobodno v naravi, velja za etično, saj ne vključuje mučenja živali.

Kdo so potencialni kupci kave Kopi Luwak?

Glede na visoko ceno in ekskluzivnost je kava Kopi Luwak primerna predvsem za:

  • Ljubitelje kave z visoko kupno močjo: bogati posamezniki, ki cenijo redke luksuzne dobrine
  • Gurmane in sladokusce: osebe, ki iščejo nenavadne kulinarične izkušnje
  • Poslovneže: kot poslovno darilo strankam ali poslovnim partnerjem
  • Turiste v Aziji: kot priložnost, da poskusijo lokalno posebnost
  • Ljubitelje eksotike: osebe, ki jih zanima eksotična hrana iz celega sveta
READ  Kaj je posebnega pri kavi Kopi Luwak?

Poleg tega je kava Kopi Luwak primerna tudi kot posebno darilo ob praznikih, rojstnih dnevih ali drugih posebnih priložnostih.

Sklepne misli

Kava Kopi Luwak je gotovo ena najbolj nenavadnih in kontroverznih vrst kave na svetu. Njen izjemen okus in visoka cena privabljata tako sladokusce kot tudi kritike.

Čeprav obstajajo pomisleki glede etičnosti pridelave, še posebej v primeru ujetništva živali, pa kava iz divjih palminih cibetk velja za trajnostno. Gre za tradicionalno metodo, ki deluje že stoletja in hkrati omogoča sobivanje med ljudmi in živalmi.

Kljub vsemu je kava Kopi Luwak vredna poskusa, če ste ljubitelj drugačnih okusov ali pa enostavno radovedni glede te posebne kave. Pri nakupu pa bodite pozorni, da izberete etično pridelano različico, ki ne vključuje trpljenja živali.

Related posts

Kava Z Mlekom

admin

Črna Kava In Tlak

admin

Koliko stane odprtje kavarne?

admin

Leave a Comment