Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
pitje kave
Kava

Ali lahko pitje kave pripomore k hujšanju?

Kava je priljubljen napitek, ki ga pijejo milijoni ljudi po vsem svetu. Poleg tega, da nas zbudi, ima kava tudi številne zdravstvene koristi. V zadnjih letih se je pojavilo vprašanje, ali lahko pitje kave pomaga pri hujšanju.

V tem članku bomo pogledali, kako kava vpliva na presnovo in izgubo telesne maščobe. Pregledali bomo raziskave o povezavi med pitjem kave in hujšanjem ter podali nekaj nasvetov, kako lahko kavo vključite v svoj načrt prehrane za hujšanje.

Kako kava vpliva na presnovo in porabo maščob

Kava vsebuje kofein, ki je znan po tem, da pospešuje presnovo. Kofein spodbudi sproščanje adrenalina, kar povzroči, da telo porabi več kalorij. Poleg tega kofein zavira absorpcijo maščob v telesu.

Pospešena presnova

Študije kažejo, da lahko pitje kave poveča hitrost presnove za 3-11% in s tem pomaga pri porabi več kalorij. Učinek traja približno 3 ure po zaužitju kave in je odvisen od posameznika. Ljudje, ki redno pijejo kavo, bodo verjetno imeli manjši učinek.

Zaviranje absorpcije maščob

Klorogenska kislina v kavi zavira encime, ki razgrajujejo maščobe med prebavo. To pomeni, da se manj maščob absorbira v krvni obtok in več se jih izloči iz telesa. S tem mehanizmom naj bi kava pripomogla k zmanjšanju maščob v telesu.

pitje kave pripomore k hujšanju

Raziskave o povezavi med kavo in izgubo telesne mase

Do sedaj je bilo izvedenih nekaj raziskav, ki preučujejo vpliv pitja kave na telesno maso in sestavo telesa pri ljudeh. Rezultati kažejo:

  • Ljudje, ki pijejo kavo, imajo nižji indeks telesne mase (ITM) kot tisti, ki je ne pijejo.
  • Uživanje kofeina je povezano z manjšo verjetnostjo za debelost pri ženskah.
  • Visoki odmerki kofeina (4 skodelice kave na dan) so povezani z večjo izgubo maščobne mase pri moških.
READ  Ali pitje kave lahko pripomore k zmanjšanju videza celulita?

Kljub tem obetavnim izsledkom pa potrebujemo še več dokazov, da bi lahko trdili, da kava pomaga pri hujšanju. Verjetno ima le majhen vpliv in ga je težko ločiti od drugih dejavnikov, kot sta prehrana in telesna dejavnost.

Nasveti za pitje kave med hujšanjem

Če želite izgubiti odvečno telesno maso, vam lahko pitje kave pomaga na naslednje načine:

1. Pijte kavo pred vadbo

Kofein v kavi lahko izboljša vašo vzdržljivost in moč med vadbo. To vam bo pomagalo, da boste porabili več kalorij med treningom. Popijte skodelico kave 30-60 minut pred začetkom vadbe za najboljši učinek.

2. Izogibajte se dodatkom z veliko kalorijami

Mnogi ljudje v kavo radi dodajajo smetano, sladkor in sirupe, ki vsebujejo veliko dodatnih kalorij. Namesto tega raje popijte črno kavo ali jo osladite z naravnimi sladili, kot sta stevia ali eritritol.

3. Uživajte kavo pred obroki

Študije kažejo, da pitje kave pred jedjo zmanjša apetit in količino zaužite hrane. Poskusite popiti skodelico črne kave 20 minut pred kosilom ali večerjo.

4. Izberite kakovostno in stoodstotno kavo

Nekatere kave vsebujejo ojačevalce okusa, polnila in druge dodatke, ki lahko vsebujejo skrite kalorije. Raje izberite stoodstotno arabsko ali turško kavo brez dodatkov.

Zaključek

Obstajajo določeni dokazi, da lahko pitje kave pomaga pri hujšanju zaradi pospeševanja presnove in zmanjševanja absorpcije maščob. Vendar pa je ta učinek verjetno majhen v primerjavi z uravnoteženo prehrano in redno telesno dejavnostjo.

Če želite shujšati, vam priporočamo, da kavo vključite kot del celostnega programa prehrane in vadbe. Upoštevajte zgoraj navedene nasvete za največjo korist pitja kave med hujšanjem. In ne pozabite, da so za trajno izgubo teže potrebne spremembe življenjskega sloga!

Related posts

Kava In Čaj

admin

Kava Na Prazen Želodec

admin

Kava Za Dobro Jutro

admin

Leave a Comment