Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Vrste Rastlin Za Čaj
Vrste rastlin

Vrste Rastlin Za Čaj

Čaj je eden najbolj priljubljenih napitkov na svetu. Pripravljen je iz listov različnih rastlin, ki vsebujejo številne zdravilne učinkovine. Na trgu je na voljo veliko vrst čajev, ki se med seboj razlikujejo po okusu, vonju in zdravilnih lastnostih. V tem članku bomo spoznali najpogostejše vrste rastlin za čaj.

Pravi čaj (Camellia sinensis)

Pravi čaj izvira iz grma čajevca (Camellia sinensis), ki uspeva v tropskih in subtropskih predelih Azije. Listi čajevca vsebujejo kofein ter antioksidante katehine in flavonoide, ki blagodejno vplivajo na zdravje. Ločimo tri glavne vrste pravega čaja:

  • Zeleni čaj – listi se sušijo takoj po obiranju, zato ohranijo zeleno barvo
  • Črni čaj – listi fermentirajo pred sušenjem, kar jim da temnejšo barvo in močnejši okus
  • Oolong čaj – delno fermentiran čaj

Zeleni čaj

Zeleni čaj ohrani veliko antioksidantov, saj listi ne fermentirajo. Uživanje zelenega čaja naj bi zmanjševalo tveganje za raka, srčno-žilne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2. Pomaga tudi pri hujšanju.

Črni čaj

Črni čaj vsebuje več kofeina kot zeleni čaj, zato nas bolj stimulira. Uživanje črnega čaja izboljšuje delovanje možganov, znižuje holesterol in krepi imunski sistem. Najbolj znani sta čaj earl grey z bergamotko in angliški čaj z mlekom.

Oolong čaj

Oolong čaj je delno oksidiran, zato so njegove lastnosti nekje med zelenim in črnim čajem. Blagodejno vpliva na presnovo maščob, zato pomaga pri hujšanju. Redno uživanje zmanjšuje tveganje za raka na dojkah.

Vrste Rastlin Za Čaj

Zeliščni čaji

Poleg pravega čaja so priljubljeni tudi zeliščni čaji iz drugih rastlin, na primer:

Kamilični čaj

Kamilični čaj, narejen iz cvetov navadne kamilice, pomirja želodec in črevesje. Uživa se ga proti slabosti, napenjanju, driski in menstrualnim krčem. Deluje tudi protivnetno in pomirjajoče.

READ  Inženirske Vrste Rastlin

Meta čaj

Meta čaj iz listov poprove mete olajša prebavne težave, krepi živce in izboljšuje koncentracijo. Zaradi osvežujočega okusa je priljubljen poleti. Meta čaj spodbuja izločanje žolča, zato razstruplja telo.

Šipkov čaj

Šipkov čaj pripravljamo iz plodov šipka, ki so bogat vir vitamina C. Krepi odpornost, blaži prehlad in gripo. Uživa se ga tudi proti driski, saj zavira razmnoževanje črevesnih bakterij. Šipkov čaj vsebuje antioksidante, ki varujejo celice pred poškodbami.

Bezgov čaj

Bezgov čaj deluje diuretično in blago odvajalno. Pomaga pri zadrževanju tekočine, protinu, revmi in sečnih kamnih. Prijetnega okusa je tudi bezgov sirup. Bezgove brste vsebujejo eterična olja z antimikrobnim delovanjem.

Žajbelj čaj

Žajbelj čaj iz korenine žajblja spodbuja izločanje znoja in urina. Uporablja se za zdravljenje prehlada, gripe, vnetja sečil in protinu. Žajbelj čaj razredčuje gosto sluz v dihalih in olajšuje izkašljevanje.

Zaključek

Obstaja veliko vrst rastlin za pripravo čaja z različnimi okusi in zdravilnimi učinki. Nekatere čaje pijemo predvsem zaradi užitka, spet drugi blagodejno vplivajo na telo in duha. Pri izbiri upoštevajmo svoje potrebe in okuse. Z rednim uživanjem čaja bomo okrepili zdravje.

Related posts

Vrste Rastlin Na Travniku

admin

Strupene Vrste Gozdnih Rastlin

admin

Vrste Rastlin Na Vrtu

admin

Leave a Comment