Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Nasveti za zalivanje vrta
Vrtnarstvo

Nasveti za zalivanje vrta

Zalivanje je eden ključnih dejavnikov za uspešno vrtičkarstvo. S pravilnim zalivanjem lahko rastline dobijo vso vodo, ki jo potrebujejo za rast. V nasprotnem primeru lahko pride do sušnega stresa ali celo do propadanja rastlin. V tem članku bomo razložili nekaj nasvetov za učinkovito zalivanje vrta.

Kdaj zalivati

Najbolje je zalivati zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je manj izhlapevanja. Izogibajte se zalivanju sredi dneva, ko je najbolj vroče. Rastline bodo tako porabile manj vode le za hlajenje listov namesto za rast. Prav tako se bodo z zalivanjem zjutraj listi hitreje posušili, kar zmanjša tveganje za razvoj glivičnih obolenj.

Preverite vlažnost zemlje

Preden zalijete, vedno preverite, ali je zemlja dovolj suha. S prsti se dotaknite površine zemlje približno 2,5 cm globoko. Če je zemlja še vedno vlažna, počakajte z zalivanjem. Večina rastlin potrebuje zalivanje šele, ko se površina zemlje posuši.

Upoštevajte vremenske razmere

Po dežju verjetno ne bo treba zalivati nekaj dni. Vroči in vetrovni dnevi bodo terjali pogostejše zalivanje. Prilagajajte količino vode in pogostost zalivanja trenutnim vremenskim razmeram.

Kako zalivati

Uporabite zalivalnik ali cev

Namesto zalivanja s curkom iz cevi, uporabite raje zalivalnik, ki bo vodo usmeril neposredno k rastlinam in preprečil razmočenje listov. Če uporabljate cev, usmerite curke vode proti koreninam in ne proti listom.

Zalivajte počasi in globoko

Ko zalivate, počasi in temeljito zmočite zemljo. Hitro zalivanje po površini bo odteklo, preden bi korenine lahko vpile vodo. Rastline bodo tako kmalu spet žejne. Počasno zalivanje omogoča vodi, da prodre globlje v zemljo.

Zalivajte zjutraj

Kot že omenjeno, je najbolje zalivati zgodaj zjutraj, ko je manj izhlapevanja. Tako bodo rastline najbolje izkoristile vodo za rast. Pazite tudi, da bodo listi do večera posušeni, sicer se lahko razvijejo glivična obolenja.

READ  Vzgoja sadik iz semen

Preverjajte sistem za namakanje

Če imate sistem za namakanje (kapljični ali razpršilni), redno preverjajte, ali vse deluje, kot mora. Zamašene šobe, puščajoče cevi in druge težave lahko povzročijo neenakomerno zalivanje ali izgubo vode.

Nasveti za zalivanje vrta

Koliko vode uporabiti

Količina vode je odvisna od vrste rastlin, njihove starosti, velikosti, vremena in vrste tal. Na splošno velja:

  • Zelenjava: 1-2,5 cm vode na teden
  • Grmovnice: 5-8 litrov na grm vsakih 7-10 dni
  • Drevesa: 15-20 litrov na drevo vsakih 10-14 dni

V vročih obdobjih bodo rastline potrebovale več vode. Mlade rastline potrebujejo pogostejše, a manj obilno zalivanje. Bolje je zalivati manjkrat, a globinsko, da spodbudimo rast korenin.

Namigi za učinkovito zalivanje

Uporabite malč

Malč (npr. lubje, slama) na površini tal bo pomagal zadrževati vlago. Manj vode bo izhlapevalo, zato boste lahko redkeje zalivali.

Sadite skupaj rastline s podobnimi potrebami

Če sadite skupaj rastline z enakimi potrebami po vodi, jih boste lažje optimalno zalivali. Izogibajte se sajenja rastlin z nizkimi in visokimi potrebami po vodi skupaj.

Upoštevajte lokalno podnebje

Izberite avtohtone vrste, ki so prilagojene na lokalno podnebje. Te rastline bodo bolje prenašale sušo in bodo potrebovale manj zalivanja.

Posadite globlje

Globlja sajena drevesa, grmi in trajnice bodo lažje dostopale do podtalnice, zato jih boste redkeje morali zalivati.

Zaključek

Z upoštevanjem teh nasvetov za zalivanje vrta boste zagotovili, da bodo vaše rastline dobile ravno prav vode za optimalno rast. Prilagajajte količino in pogostost zalivanja potrebam posameznih rastlin ter trenutnim vremenskim razmeram. Z malo pozornosti boste prihranili čas in vodo ter uživali v bujnem vrtu.

Related posts

Nasveti za sajenje vrtnic

admin

Vrtnarstvo Naglič Ljubečna

admin

Vrtnarstvo Kurbus Mele

admin

Leave a Comment