Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Gojenje korenja na vrtu
Vrtnarstvo

Gojenje korenja na vrtu

Korenje je priljubljena vrtnina, ki jo mnogi radi gojijo na svojih vrtovih. Z malo truda lahko pridelate slastno in hranljivo korenje, ki ga boste lahko uživali tekom celega leta.

V tem članku bom delil nekaj nasvetov za uspešno gojenje korenja na vrtu – od izbire primernega prostora, priprave zemlje, sejanja, oskrbe posevka med rastjo do spravila pridelka. Dotaknil se bom tudi morebitnih težav, s katerimi se lahko soočite, in kako jih rešiti.

Komu bo ta članek koristen

Ta članek bo koristen za:

 • Vrtičkarje, ki želijo letos prvič posaditi korenje
 • Izkušene vrtičkarje, ki iščejo nove nasvete za še uspešnejše gojenje korenja
 • Tiste, ki imajo težave pri gojenju korenja in iščejo rešitve

Kje in kdaj saditi korenje

Izbira prostora

Korenje potrebuje sončno, odprto lego z rodovitno, rahlo peščeno zemljo, ki dobro zadržuje vlago. Najbolje uspeva v globokih gredah ali visokih gredah, kjer korenine lahko nemoteno rastejo navzdol.

Poskrbite, da bo tla, kjer boste sadili korenje, pred setvijo temeljito prekopati do globine 30 cm. Odstranite kamenje in večje grude ter plevel. Zemljo obogatite s kompostom ali zrelim hlevskim gnojem.

Čas sajenja

Korenje lahko sejemo od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Zgodnje sorte sejemo že februarja ali marca na grede, zaščitene s tunelsko folijo. Pozne sorte pa vse do avgusta za jesensko in zimsko pridelavo.

Priprava semena in setve

Izbira semena

Na voljo je veliko različnih sort korenja, ki se razlikujejo po obliki korena, barvi mesa in času zorenja. Za domači vrt izberite sorte, ki so odpornejše na bolezni in škodljivce.

Pri nas dobro uspevajo sorte kot so Maestro, Romance, Bolero, Nevis F1…

READ  Kako zasaditi trajnice na vrtu?

Priprava semena

Pred setvijo korenje namakajte čez noč v mlačni vodi ali dva dni v hladilniku. Tako se pospeši in poenoti kalitev.

Načini setve

Korenje lahko sejemo v vrstah ali ga sejemo na gosto ter redčimo, ko doseže višino 5-10 cm. Pri sajenju v vrstah naredimo vrstice 1 cm globoko in 20-30 cm narazen. Seme posejemo na vrsto v razmiku 2-3 cm in rahlo pokrijemo z zemljo. Pri setvi na gosto seme enakomerno porazdelimo po celotni površini. Gostota setve naj bo 30 semen na 30 cm2. Ko rastlinice dosežejo višino 5-10 cm, jih poredkamo na 3-5 cm razdalje.

Oskrba ob setvi

Po setvi zalijemo, da zemlja ne izsuši. Ko se pojavijo prvi listi, previdno okopljemo, da zemlja ostane rahla. Plevel temeljito odstranjujemo, saj hitro zavre rast korenja.

Gojenje korenja na vrtu

Oskrba med rastjo

Korenje potrebuje enakomerno vlažna, zračna tla. Zato skrbimo za zmerno zalivanje in po potrebi okopavanje. Tla naj bodo ves čas rahla, brez skorje ali grud, ki ovirajo rast korenin.

Gnojimo vsake 3-4 tedne s tekočimi organskimi gnojili, bogatimi s kalijem. Tako spodbudimo rast korenin. Jeseni, ko korenje dozori, z zalivanjem prenehamo, da se sladkor v korenih še dodatno nakopiči.

Varstvo pred škodljivci in boleznimi

Najpogostejši škodljivci korenja so koreninske uši, kapusove muhe, koreninske gnilobe… Za preprečevanje težav izvajamo kolobarjenje, odstranjujemo plevel in okužene rastline. Po potrebi uporabimo ekološka fitofarmacevtska sredstva.

Spravilo pridelka

Kdaj korenje pobrati

Korenje pobiramo postopoma, ko korenine dosežejo užitno velikost. Zgodnje sorte v poletnih mesecih, jesenske in zimske pa od septembra do novembra, preden pridejo prve slane. Korenje pustimo v zemlji, dokler ga ne potrebujemo, saj bo tam shranjeno najbolje.

READ  Folija Za Vrtnarstvo

Shranjevanje korenja

Korenje, namenjeno skladiščenju čez zimo, poberemo pred prvo slano. Odstranimo listje in korenine speremo. Shranimo jih v vlažnem pesku, v kleti ali shrambi pri temperaturi okoli 0°C in visoki zračni vlažnosti. Tako bo korenje ostalo sveže več mesecev. Manjše količine lahko shranimo tudi v hladilniku.

Težave pri gojenju korenja in rešitve

Ukrivljeno, razvejano korenje

Vzroki:

 • pretežka, ilovnata tla
 • zbita, nerahla zemlja
 • pomanjkanje hranil

Rešitve:

 • izboljšajte strukturo tal z dodajanjem komposta
 • redno okopavajte in dognojujte

Luknjičavost korenja

Vzroki:

 • pomanjkanje kalcija
 • napad koreninske muhe

Rešitve:

 • apnenje kislih tal
 • uporaba insekticidov

Gnitje korenov

Vzroki:

 • preveč vlage
 • napad glivičnih bolezni

Rešitve:

 • izboljšajte odcednost tal
 • kolobarjenje
 • odstranjevanje obolelih rastlin

Zaključek

Korenje je vredno gojiti na domačem vrtu. Z malo truda boste lahko uživali v slastnem in zdravem pridelku večji del leta. Upoštevajte osnovna pravila gojenja glede izbire prostora, priprave zemlje, pravočasne setve in redne oskrbe. S pravilnim pristopom se boste izognili morebitnim težavam pri gojenju. Veliko uspeha in dober tek!

Related posts

Nasveti za sajenje grmovnic

admin

Kako zasaditi zelenjavni vrt doma?

admin

Priprava komposta za vrt

admin

Leave a Comment