Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Nasveti za sajenje češenj
Vrtnarstvo

Nasveti za sajenje češenj

Češnje so okusno sadje, ki ga obožujejo mnogi. Doma vzgojene češnje imajo boljši okus kot tiste, ki jih kupite v trgovini. Če razmišljate o sajenju češenj na svojem vrtu, je priporočljivo, da se najprej poučite o nekaterih osnovnih nasvetih za sajenje in vzdrževanje teh dreves.

Nasveti za sajenje češenj

V tem članku bom delil nekaj koristnih nasvetov za tiste, ki se odločate za sajenje češenj. Razložil vam bom, kako izbrati primerno mesto za sajenje, katero vrsto češenj izbrati, kako posaditi drevo, kako ga negovati in še več.

Kako izbrati primerno mesto za češnje

Izbira primerne lege za sajenje češenj je zelo pomembna, saj vpliva na rast, rodnost in zdravje dreves. Ena od ključnih stvari je, da češnje potrebujejo veliko sončne svetlobe. Izogibajte se senčnim območjem, kjer drevo ne bo dobilo vsaj 6-8 ur neposredne sončne svetlobe na dan.

Ustrezna tla

Češnje najbolje uspevajo v globokih, rodovitnih in dobro odcednih tleh. Najboljša so peščena ilovnata tla z nevtralnim pH. Tla naj bodo bogata s hranili in organsko snovjo. Izogibajte se mokrim ali zelo težkim glinenim tlem, saj v njih češnje slabo uspevajo.

Zaščita pred vetrom

Močan veter lahko poškoduje mlada češnjevja drevesa, zato jih posadite na mesto, ki je zaščiteno pred močnim vetrom. Dobro vetrna zaščita so lahko bližnje stavbe, ograje ali goste žive meje.

Prostor za rast

Češnje lahko zrastejo tudi do 6 metrov visoko in široko. Zagotovite dovolj prostora, vsaj 5-6 metrov med drevesi in vsaj 2 metra od objektov, poti ali robov parcele.

Izbira sorte češenj

Ko ste izbrali primerno mesto, morate izbrati še sorto češenj. Na voljo je veliko različnih sort, ki se razlikujejo po velikosti, barvi, okusu in času zorenja. Nekatere sorte so bolj primerne za kuhanje marmelad, druge za svežo uporabo. Izberite sorte, ki dobro uspevajo v vaših podnebnih razmerah.

READ  Nasveti za sajenje dreves

Samoneoplodne in samoplodne sorte

Za dober pridelek potrebujete vsaj dve različni sorti češenj, saj večina češenj potrebuje opraševanje z drugo sorto. Samoplodne sorte lahko oprašujejo same sebe, samoneoplodne pa potrebujejo opraševanje z drugo sorto.

Zgodnje in pozne sorte

Izbirate lahko med zgodnjimi in poznimi sortami. Zgodnje sorte dozorijo v začetku poletja, pozne pa proti koncu poletja. Zasadite lahko kombinacijo obeh, da podaljšate obdobje zorenja češenj.

Nakup sadik češenj

Mlada drevesca češenj kupite v drevesnici ali vrtnem centru. Izberite zdrave in močne sadike z dobro razvitim koreninskim sistemom. Kupite potrjene sorte, ki so primerne za vaše podnebje. Sadike posadite takoj po nakupu, dokler so korenine še vlažne.

Izbira velikosti sadik

Češnje lahko sadite kot enoletne ali dvoletne sadike. Enoletne sadike so cenejše, a potrebujejo več nege v prvih letih. Dvoletne sadike hitreje zrastejo in prej začnejo roditi.

Gola korenina ali lonček

Sadike češenj so lahko gole korenine ali v lončku. Lončene sadike so dražje, a se lažje primejo. Gole korenine zahtevajo več pozornosti pri sajenju in zalivanju.

Sajenje češenj

Češnje je najbolje saditi pozno jeseni ali zgodaj spomladi. Pred sajenjem pripravite zemljo – dodajte kompost in gnojila ter temeljito prekopljite. Pripravite dovolj široke in globoke sadilne jame.

Priprava sadilne jame

Sadilne jame naj bodo vsaj dvakrat širše od koreninske grude in 30-40 cm globoke. Na dno jame dodajte plast komposta ali zrelega hlevskega gnoja. Tla rahlo utrdite, da bo drevo stabilno.

Sajenje in zalivanje

Sadike posadite tako globoko kot so rasle v drevesnici – koreninski vrat naj bo tik pod površjem. Zemljo okrog korenin nežno potlačite in temeljito zalijte. Po sajenju redno zalivajte, dokler se sadika dobro ne ukorenini.

READ  Folija Za Vrtnarstvo

Opora in zaščita

Mlada drevesca češenj potrebujejo oporo, da jih ne polomi veter. Okrog debla namestite oporno kolje, na katerega pritrdite drevesce. Za zaščito pred soncem in divjadjo namestite mrežo okrog debla.

Rez češenj

Češnje potrebujejo redno rezanje, da ohranite zdrava in rodna drevesa. Režete jih spomladi, ko se konča nevarnost pozebe. Odstranite poškodovane, odmrle in prekrižane veje. Pustite odprto in zračno krošnjo za dobro osvetlitev.

Oblikovanje krošnje

Češnje najpogosteje oblikujemo v vazo. Glavno deblo pustimo rasti do želene višine, nato pa oblikujemo osnovne veje, ki tvorijo “vazo”. Redno odstranjujemo poganjke na deblu.

Pomlajevanje

Starejša drevesa češenj pomladite tako, da vsako leto izrežete nekaj večjih vej pri tleh. Na njihovo mesto bodo zrasli novi poganjki, ki bodo poskrbeli za nadaljnjo rodnost.

Gnojenje in oskrba češenj

Češnje potrebujejo redno dognojevanje, zalivanje in zaščito pred škodljivci, da dobro rodijo. Uporabljajte gnojila, primerna za sadno drevje, v odmerkih, ki jih priporoča proizvajalec.

Namakanje

Mlada drevesa češenj redno zalivajte, še posebej v sušnih obdobjih. Odrasla drevesa potrebujejo zalivanje le v izjemnih sušah. Zalivajte počasi in globoko pri tleh.

Zaščita pred boleznimi in škodljivci

Češnje so dovzetne za nekatere bolezni in škodljivce. Redno pregledujte drevesa in listje ter po potrebi škropite s fungicidi. Proti škodljivcem uporabljajte ekološka sredstva za varstvo rastlin.

Obiranje in skladiščenje češenj

Češnje obiramo, ko so popolnoma zrele – meso je sočno in sok teče ob odtrganju. Zrele plodove nežno odvijemo s peclja. Češnje hitro propadejo, zato jih čim prej pojedite ali predelajte. Za skladiščenje so primerne le nekatere trde sorte.

Prepoznavanje zrelosti

Češnje so zrele, ko dobijo sorti značilno barvo in velikost. Meso postane sočno in mehko, peclji pa se zlahka ločijo od vejice. Popolnoma zrele češnje počijo ob stisku med prsti.

READ  Nasveti za zalivanje vrta

Rok trajanja in skladiščenje

Večina sort češenj zdrži le 2-3 dni po obiranju. Le nekatere trde sorte, kot je Bigarreau Burlat, lahko skladiščite 1-2 tedna v hladilniku. Češnje hranite v plitkih zabojčkih, prekrite s tančico.

Povzetek ključnih nasvetov

Upam, da ste s temi nasveti dobili dober vpogled v osnove sajenja in vzgoje češenj. Še enkrat povzemim najpomembnejše:

  • Izberite sončno, zavetno in odcedno lego z rodovitnimi tlemi
  • Sadite vsaj dve različni sorti češenj zaradi opraševanja
  • Kupite kvalitetne sadike primernih sort za vaše podnebje
  • Posadite v široke in globoke sadilne jame, zalivajte in zaščitite mlada drevesa
  • Redno rezajte, dognojujte, zalivajte in varujte češnje pred boleznimi
  • Češnje obirajte popolnoma zrele; uživajte jih čim prej po obiranju

Če boste upoštevali te nasvete, boste lahko v nekaj letih uživali v slastnih domačih češnjah. Veliko sreče pri sajenju!

Nasveti za sajenje češenj

Related posts

Kako uspešno gojiti kumare?

admin

Nasveti za sajenje čebulnic

admin

Gojenje krompirja na domačem vrtu

admin

Leave a Comment