Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Kako Praznovati Rojstni Dan V Vrtcu
Rojstni dan

Kako Praznovati Rojstni Dan V Vrtcu

Rojstni dan je za vsakega otroka poseben dogodek. Še posebej v vrtcu, kjer lahko svoj praznik deli z vrstniki in vzgojitelji. Vrtci imajo različne načine praznovanja rojstnih dni, prilagojene starosti otrok. Pomembno je, da je praznovanje vključujoče za vse otroke, da se počutijo sprejete in da uživajo.

Načrtovanje praznovanja

Komunikacija s starši

Vzgojitelji naj starše vnaprej obvestijo o načinu praznovanja rojstnih dni v oddelku. Priporočljivo je, da staršem razložijo, kaj lahko prinesejo za praznovanje (npr. sok, piškote brez oreščkov) in koliko (da ne bi bilo preveč sladkarij). Lahko jim predlagajo tudi ideje za manj sladka darila (npr. sadje, balončki).

Vključevanje otrok

Otroci naj sodelujejo pri pripravi praznovanja. Pomagajo lahko pri okraševanju igralnice, pečenju piškotov, pripravi pogrinjkov. Starejši otroci lahko tudi sami pripravijo preprosta darilca ali voščilnice. S tem krepijo občutek skupnosti v oddelku.

Prilagoditev starosti

Način praznovanja naj bo prilagojen starosti otrok. Za najmlajše zadostuje petje pesmic ob pogostitvi, medtem ko lahko starejši pripravijo predstavo s točkami. Igre in aktivnosti naj bodo enostavne, v ospredju naj bo druženje.

Kako Praznovati Rojstni Dan V Vrtcu

Potek praznovanja

Pozdrav in čestitke

Na dan praznovanja vzgojitelji in otroci skupaj zapojejo vse najboljše. Otrok dobi simbolično darilce. Ostali otroci mu lahko podarijo lastnoročno izdelane voščilnice ali risbice.

Igre in aktivnosti

Sledijo preproste igre, primerne starosti, na temo rojstnega dne (npr. skrivalnice, ples). Starejši lahko zaigrajo lutkovno predstavo ali pripravijo točke (petje, ples, recitacije). Cilj je, da se otroci zabavajo in družijo.

Pogostitev

Zaključi se s skupno pogostitvijo, ki jo prinese slavljenec. Priporočljivo je, da so prigrizki zdravi (sadje, zelenjava). Sledi še rojstnodnevna tortica s svečkami. Otroke spomnimo, naj ne hitijo pri jedi in da delijo s prijatelji.

READ  Kako Napisati Vabilo Za 30 Rojstni Dan

Pospravljanje

Po končani pogostitvi otroci pospravijo za seboj. Starejši lahko pomagajo pri čiščenju miz, pomivanju kozarcev in pospravljanju igrač. S tem krepijo občutek odgovornosti.

Nasveti za vzgojitelje

Vključevanje vseh otrok

Pomembno je, da so v praznovanje enakovredno vključeni vsi otroci, tudi tisti s posebnimi potrebami. Prilagodimo jim lahko npr. sedežni red, hrano ali aktivnosti. Cilj je, da se vsi počutijo sprejete.

Spodbujanje medsebojne pomoči

Vzgojitelji naj spodbujajo, da si otroci med seboj pomagajo (npr. pri jedi, pospravljanju). S tem krepijo občutek skupnosti v oddelku. Pomembno je poudariti, da je praznovanje skupinsko doživetje.

Nadzor nad prehrano

Ker je običajno veliko sladkarij, naj vzgojitelji skrbijo, da otroci ne zaužijejo preveč sladkorja. Po potrebi naj priskrbijo dodatno sadje in zelenjavo. Pomembno je tudi, da pijejo dovolj tekočine.

Zaključek

Rojstni dan v vrtcu je lahko čudovito in vključujoče doživetje za otroke. Z malo načrtovanja, prilagajanja in spodbujanja medsebojne pomoči lahko vzgojitelji poskrbijo, da bo praznovanje prijetno za vse. Najpomembneje pa je, da se otroci ob tem zabavajo in družijo s prijatelji.

Related posts

Koga Povabiti Za Rojstni Dan

admin

Kaj Kupiti 12 Letniku Za Rojstni Dan

admin

Kako Napisati Voščilo Za Rojstni Dan

admin

Leave a Comment