Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Hrvaška Istra
Pohodništvo

Pohodništvo Hrvaška Istra

Hrvaška Istra je priljubljena pohodniška destinacija, ki ponuja čudovite razglede, bogato kulturno dediščino in odlično kulinariko. Z zelenimi griči, modrim morjem in slikovitimi vasicami je Istra pravi raj za pohodnike. V nadaljevanju boste izvedeli več o najboljših pohodniških destinacijah v Istri, kje je najbolje hoditi in kaj morate videti.

Zakaj je Istra odlična pohodniška destinacija

Istra ima veliko prednosti, zaradi katerih je priljubljena med pohodniki:

 • Razgibana pokrajina z griči, dolinami, gozdovi in obalo ponuja čudovite razglede
 • Ugodno podnebje omogoča pohodništvo skozi vse leto
 • Dobro označene pohodniške poti različnih težavnostnih stopenj
 • Bogata kulturna dediščina s slikovitimi vasicami in zgodovinskimi mesti
 • Odlična istrijanska kulinarika s svežimi morskimi sadeži, vinom, oljčnim oljem, siri in mesom
 • Prijazni domačini, ki radi sprejmejo pohodnike

Zaradi vsega naštetega je Istra ena najbolj priljubljenih pohodniških destinacij na Hrvaškem. Nudi nekaj za vsak okus – od lahkih sprehodov do zahtevnejših vzponov.

Hrvaška Istra

Najboljše pohodniške destinacije v Istri

Učka

Učka je najvišje hrvaško gorovje v Istri z vrhom Vojak višine 1.401 metrov. Z vrha se ponuja čudovit 360-stopinjski razgled na Kvarner, Istro, Alpe in Jadransko morje. Na voljo so označene poti različnih težavnosti, od lažjih do zahtevnih. Med pohodom lahko uživate v pogledu na bujne gozdove, planinske pašnike in slikovita naselja. Učka je priljubljena izletniška točka, kamor radi zahajajo tako pohodniki kot kolesarji.

Limski kanal

Limski kanal je dolg 12 kilometrov in poteka od Limskega zaliva do Rovinja. Sprehod ob kanalu, skozi oljčne nasade in mimo slikovitih vasic, ponuja čudovite razglede na istrijansko pokrajino. Pot je večinoma ravninska in primerna za vse generacije. Med potjo lahko obiščete znamenitosti, kot so fosilni muzej v Baleju, etnološki muzej v Šišanu ali arheološki park Simonov zaliv.

READ  Pohodništvo v Alpe Di Siusi

Parenzana

Nekoč železnica, danes priljubljena kolesarska in sprehajalna pot. Parenzana vodi od Trsta do Poreča, skupno 123 kilometrov. Pot poteka skozi slikovite istrske vasi, mimo vinogradov in oljčnih nasadov. Primerna je za vse generacije, saj nima večjih vzponov. Med potjo lahko okušate odlično vino in kulinariko ter spoznate bogato kulturno dediščino Istre.

Rt Kamenjak

Narodni park na skrajnem jugu Istre z razgibano obalo, klifi, skritimi zalivi in čudovitimi razgledi. Rt Kamenjak je priljubljena točka za pohodništvo in kolesarjenje. Poti so večinoma položne, razen na nekaterih odsekih s strmimi vzponi. Med sprehodom lahko uživate v pogledu na kristalno modro morje in prostrane borove gozdove. Zaradi blagega podnebja je obisk priporočljiv skozi vse leto.

Motovunska šuma

Gozd hrastov, kostanjev in gabrov nad reko Mirno. Šuma je prepletena s številnimi označenimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi, ki vodijo mimo slapov in naravnih bazenov. Z vrha hriba Trstelj se ponuja čudovit razgled na dolino reke Mirne in Motovun – eno najlepših istrijanskih mestec. Gozd je priljubljen tako med pohodniki kot gobarji.

Kaj morate videti med pohodništvom po Istri

Med pohodništvom po Istri vam priporočamo, da obiščete:

 • Srednjeveška mesta Motovun, Grožnjan, Buzet, Hum, Pićan
 • Amfiteater v Puli, Avgustov hram v Poreču in Eufrazijeva bazilika v Poreču
 • Etnološki muzeji in galerije (npr. v Šišanu, Pićnu, Bermu, Završju)
 • Vinske kleti in oljčne stiskalnice, kjer lahko okušate odlično vino in oljčno olje
 • Istrske specijalitete v lokalnih gostilnah (npr. fuži, maneštra, istrijanski pršut)

Poleg čudovitih razgledov boste tako lahko spoznali bogato kulturno dediščino in okusili pravo istrijansko gostoljubnost.

Zaključek

Istra ponuja odlične možnosti za pohodništvo. Z razgibano pokrajino, ugodnim podnebjem in dobro urejenimi pohodniškimi potmi je pravi raj za ljubitelje hoje. Med pohodom lahko občudujete čudovite razglede, odkrivate skrite kotičke, spoznate bogato kulturno dediščino in okušate okusno lokalno hrano in pijačo. Če iščete aktivne počitnice v neokrnjeni naravi, potem je Istra prava izbira za vas. Odpravite se na pohodniški oddih v Istro!

Related posts

Blazine Za Pohodništvo

admin

Bistriški Vintgar Pohodništvo

admin

Avstrijska Jezera Za Pohodništvo

admin

Leave a Comment