Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Pohodništvo Na Krasu
Pohodništvo

Pohodništvo Na Krasu

Pohodništvo na Krasu je izjemno priljubljena dejavnost, ki privablja obiskovalce iz vse Slovenije in tujine. Kras s svojimi značilnimi kraškimi pojavi, kot so vrtače, jame, brezna, ponori in presihajoča jezera, ponuja edinstveno doživetje narave. V nadaljevanju bomo podrobneje predstavili zanimive poti in destinacije za pohodništvo na Krasu.

Najbolj priljubljene pohodniške poti na Krasu

Pot med kraškimi goricami od Lokev do Štanjela

Ta 12 km dolga krožna pot se začne in konča v vasici Lokve. Med potjo se sprehodimo mimo številnih kraških goric, vinogradov in sadovnjakov. Z vrha Razgledne gore imamo čudovit razgled na celoten osrednji Kras. Pot je zmerno zahtevna in primerna za družine.

Pot od Lipice do Škocjanskih jam

Gre za kombinacijo dveh urejenih tematskih poti v dolžini 14 km, ki povezujeta znamenito Lipico s Škocjanskimi jamami. Sprehodimo se skozi značilno kraško pokrajino mimo kraških vrtač, ponorov in osamelih kmetij. Zahtevnost poti je lahka do zmerna.

Krožna pot okoli Nanosa

Nanos je eden izmed najbolj prepoznavnih vrhov Krasa. Krožna pot v dolžini 15 km poteka po grebenu Nanosa in ponuja čudovite razglede na Vipavsko dolino, Trnovski gozd in celoten osrednji Kras. Z vrha Pleše imamo pogled na Triglav. Pot je zahtevna. Pohodništvo Na Krasu

Najbolj obiskane naravne znamenitosti

Škocjanske jame

Škocjanske jame sodi med največje podzemne lepotice v Evropi. Ogled jame, ki je pod zaščito UNESCO-a, vključuje sprehod skozi veličastne podzemne dvorane in pogled na 45 m visok podzemni kanjon reke Reke. Jame letno obišče okoli 100.000 obiskovalcev.

Kraški rob

Kraški rob je več 10 km dolg geološki pojav, kjer se stikata kraška planota in fliš Vipavske doline. Z robom poteka sprehajalna pot, ki ponuja čudovite razglede na reko Vipavo, vasice pod robom in celotno Vipavsko dolino. Posebej vabljivo je ob sončnem zahodu.

READ  Pohodništvo Za Začetnike

Presihajoče Cerkniško jezero

Cerkniško jezero je največje presihajoče jezero v Sloveniji. Ko je polno, meri okoli 25 km2. Jezero večkrat letno popolnoma presahne in takrat se pokaže čudovit podzemni svet z jamami in ponori. Območje jezera je zavarovano kot krajinski park.

Najboljši letni časi za pohodništvo na Krasu

Kras je primerna pohodniška destinacija v vseh letnih časih, saj podnebje omogoča pohodništvo skozi vse leto. Najbolj prijetni meseci so april, maj, junij, september in oktober, ko temperature niso previsoke. Poleti priporočamo pohodništvo v zgodnjih jutranjih urah ali pozno popoldne, ko sonce ne pripeka več tako močno. Pozimi lahko uživate v sprehodu po zasneženem Krasu, pri čemer bodite pozorni na morebitno poledico. Jeseni boste lahko občudovali čudovite jesenske barve listov.

Nasveti za varno pohodništvo na Krasu

  • Izberite pot, ki ustreza vaši telesni pripravljenosti in izkušnjam.
  • Obvezno s seboj vzemite dovolj vode, saj na kraški planoti primanjkuje vodnih virov.
  • Poleti se zaščitite pred soncem s pokrivalom, sončnimi očali in kremo za sončenje.
  • Upoštevajte vremensko napoved in ne tvegajte ob nevihtah ali megli.
  • Hodite le po označenih poteh in ne stopajte na robove brezen ali jam.
  • S seboj imejte polnjen mobilni telefon za klic na pomoč v primeru poškodbe.

Organizirani pohodi in vodeni ogledi

Če želite raziskovati Kras v organizirani skupini ali z lokalnim vodičem, lahko izbirate med številnimi ponudniki. Planinska društva organizirajo vodene izlete vsak konec tedna, lokalne turistične agencije pa ponujajo strokovno vodene oglede naravnih znamenitosti in kulturne dediščine Krasa. Pri njih se lahko pozanimate tudi o nastanitvenih kapacitetah na Krasu.

Related posts

Aplikacija Za Pohodništvo

admin

Pohodništvo v Alpe Di Siusi

admin

Mariborsko Pohorje Pohodništvo

admin

Leave a Comment