Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Priprava vrta za zimo
Vrtnarstvo

Priprava vrta za zimo

Priprava vrta za zimo je pomemben korak, ki ga morajo narediti vsi vrtičkarji, če želijo, da bodo rastline v vrtu preživele mrzle zimske mesece. S pravilno pripravo lahko rastlinam zagotovimo boljše pogoje za prezimovanje in poskrbimo, da bodo spomladi zopet bujno zacvetele.

V nadaljevanju članka bomo podrobneje predstavili vse korake, ki jih morate narediti jeseni, da bo vaš vrt pripravljen na prihajajočo zimo. Predstavili bomo tudi nekaj nasvetov, kako poskrbeti za različne vrste rastlin, ter opozorili na morebitne pasti in napake, ki jih je dobro preprečiti.

Komu je članek namenjen

Članek je namenjen vsem, ki imajo domači vrt in želijo jeseni pravilno pripraviti svoje rastline na prezimovanje. Koristil bo:

  • Vrtičkarjem začetnikom, ki še nimajo veliko izkušenj s pripravo vrta na zimo
  • Izkušenim vrtičkarjem, ki želijo osvežiti svoje znanje ali pridobiti nove ideje
  • Ljubiteljem rastlin, ki želijo izvedeti več o negi rastlin čez zimo

Članek je primeren za vse vrste vrtov, ne glede na velikost ali lokacijo.

Zakaj je priprava vrta na zimo pomembna

Jesenska priprava vrta na zimo je ključnega pomena, če želimo, da bodo rastline v vrtu uspešno prezimile ter zacvetele in obrodile tudi naslednje leto. Brez ustrezne zaščite pred mrazom, snegom in drugimi neugodnimi vremenskimi razmerami pozimi, večina rastlin ne bi preživela.

Z upoštevanjem nasvetov iz tega članka boste svojim rastlinam zagotovili boljše možnosti za preživetje čez zimo. Poskrbeli boste, da bodo korenine zaščitene pred zmrzaljo, stebla in veje rastlin pa pred lomljenjem zaradi snega in ledu.

Priprava vrta na zimo je torej bistvenega pomena, če želite, da vam bo vrt tudi naslednje leto lepo uspeval in vas razveseljeval s cvetjem ter prideloval okusno zelenjavo ali sadje.

READ  Nasveti za gnojenje vrta

Kdaj pričeti s pripravami vrta na zimo

Najbolje je začeti s pripravami vrta na zimo takoj, ko se temperature zraka začnejo spuščati pod 10 stopinj Celzija. To je ponavadi v drugi polovici oktobra ali v začetku novembra. Takrat večina rastlin konča vegetacijsko dobo in preide v fazo mirovanja.

Če priprave prestavimo preveč proti koncu jeseni, obstaja večja verjetnost, da nas preseneti zgodnji sneg ali močnejše zmrzali. Zato poskrbite, da boste najpomembnejša opravila, kot so zaščita korenin, ovijanje občutljivih rastlin in pospravljanje orodja, opravili pravočasno.

Kljub temu pa velja, da z nekaterimi opravili lahko začnete že prej, medtem ko z others odlašate tik pred zimo. V nadaljevanju bomo podali časovnico za posamezna opravila.

Priprava zemlje in gred

Spravilo pridelka

Če imate v vrtu še kakšne pozne sorte zelenjave ali sadja, ki do jeseni še ni povsem dozorelo, ga pospravite v zaprte prostore, kjer se bo lahko dokončno razvilo. Vse rastline, ki so že obrodile in odmirale, pa odstranite skupaj s koreninami.

Pazite, da med odstranjevanjem rastlin ne poškodujete korenin sosednjih rastlin, ki bodo prezimile. Zemljo na gredicah pregrabite in prezračite.

Gnojenje

Jeseni lahko vrtove pognojimo z organskimi gnojili, kot so kompost, hlevski gnoj ali zrel gozdni listni opad. Tako boste zemlji dodali humus in hranilne snovi ter izboljšali njeno strukturo.

Organska gnojila delujejo postopoma, zato bodo hranila na voljo rastlinam še spomladi. Pozor: mineralna gnojila jeseni niso priporočljiva, saj spodbujajo bujno rast, rastline pa morajo jeseni upočasniti rast in se pripraviti na mirovanje.

Obdelava zemlje

Ko odstranite odslužene rastline, lahko zemljo plitvo prekopljete ali pregrabite. S tem jo boste prezračili, odstranili plevel in rastlinske ostanke ter omogočili lažje prodiranje vode. Globoko jesensko prekopavanje odsvetujemo, saj bi s tem izpostavili rodovitno zemljo zimskim vremenskim vplivom.

READ  Kako uspešno gojiti paradižnik?

Zastiranje

Ogolelo zemljo na gredah in v vmesnih prostorih zastrimo z organskim materialom, kot so slama, posekan trava, listje, lubje ali kompost. Debelina zastirke naj bo 5-10 cm.

Zastirka ščiti zemljo pred izpiranjem in erozijo, blaži temperaturna nihanja, zadržuje vlago ter duši plevel. Spomladi zastirko preprosto vgrabite v zemljo.

Priprava vrta za zimo

Zaščita posameznih vrst rastlin

Dvoletnice in trajnice

Večino dvoletnic in trajnic, ki so odporne na nizke temperature, lahko prezimimo kar na prostem. Dobro jih je obrezati do tal ter z zastirko zaščititi korenine. Zastirka naj bo debela 10-15 cm.

Občutljivejše trajnice in dvoletnice izkopljemo ali presadimo v lončke ter jih prezimitmo na primernem mestu (klet, garaža). Spomladi jih ponovno posadimo na vrt.

Grmovnice

Mlade grmovnice zaščitimo tako, da veje povežemo skupaj in jih ovijemo z kopreno ali netkanim tekstilom. Tako bodo zaščitene pred zimskim vetrom in lomljenjem vej.

Starejše grmovnice obrežemo in po potrebi redčimo. Pri občutljivih vrstah spodnje veje prikrijemo z zastirko. Tik ob grmovnicah odstranimo zastirko, da zemlja lahko zmrzne.

Drevnine

Mlada drevesca zaščitimo pred klobučavostjo in izruvanjem tako, da deblo ovijemo s kopreno ali mrežastim materialom. Pri starejših drevesih odstranimo suhe in poškodovane veje. Deblo zaščitimo z mrežo proti glodavcem.

Lončnice

Lončnice, ki ne prenašajo nizkih temperatur, spravimo v zavetne prostore (klet, garaža, zimski vrt). Lončnice namestimo stran od direktne sončne svetlobe. Zalivamo jih le toliko, da zemlja ne izsuši povsem.

Zelenjavne rastline

Pozno zelenjavo, kot so ohrovt, motovilec ali rukola, lahko pustimo na gredah čez zimo. Pred mrazom jih zaščitimo z visoko kopreno ali agrotekstilom.

Šparglje ob koncu rastne dobe odrežemo pri tleh. Spomladi bo pognil odganjal na novo. Čebulnice in česen posadimo jeseni, da bodo spomladi bujno zrasli.

READ  Gojenje fižola na domačem vrtu

Shranjevanje orodja

Vso vrtnarsko orodje je potrebno očistiti in pospraviti na suho mesto, zaščiteno pred vlago. Lesene držaje orodja premažemo z vrtnarskim voskom. Posode in lonce speremo ter posušimo.

Orodje iz železa premažemo z oljem, da ne zarjavi. Vse skupaj spravimo v vrtno lopo, garažo ali klet. Tako bo pripravljeno za novo sezono.

Skupni povzetek korakov priprave vrta na zimo

– Pobrati vse pridelke, ki še niso dozoreli in jih pospraviti na primerno mesto
– Odstraniti odmrle rastline in plevel
– Zemljo plitvo prekopati ali pregrabili in jo pognojiti z organskimi gnojili
– Zastreti golo zemljo z organskim materialom (listje, slama)
– Občutljivejše rastline izkopati ali presaditi v lončke za prezimovanje v zaprtih prostorih
– Zaščititi mlade grmovnice in drevnine pred mrazom in vetrom
– Shraniti orodje in posode na suho mesto

Najpogostejše napake pri pripravi vrta na zimo

Najpogostejše napake, zaradi katerih rastline pozimi propadejo so:

– Pozno začeta priprava vrta na zimo
– Nezadostna zaščita korenin trajnic, grmovnic in mladih dreves
– Neprekritje tal z zastirko
– Nepravilno shranjevanje orodja, posod in drugih pripomočkov

S pravočasno in temeljito pripravo ter doslednim upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov se boste tem napakam izognili.

Zaključek

Kot smo videli, je jesenska priprava vrta zelo pomembna, če želimo, da bodo naše rastline uspešno prebrodile zimo in nas naslednje leto znova razveseljevale s svojo lepoto ter obilnimi pridelki.

Z malo truda in pozornosti ter doslednim upoštevanjem predstavljenih nasvetov boste svoj vrt optimalno pripravili na prihajajočo zimo in rastlinam omogočili, da bodo spomladi znova bujno zacvetele in zrastle.

Related posts

Vrtnarstvo Kocjančič Ankaran

admin

Kako uspešno gojiti papriko?

admin

Kako zasaditi dišavnice na vrtu?

admin

Leave a Comment