Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Vrtnarstvo Tement Dvorjane
Vrtnarstvo

Vrtnarstvo Tement Dvorjane

Vrtnarstvo Tement Dvorjane je družinsko podjetje s 40-letno tradicijo pridelave zelenjave na prostem. Nahaja se v vasi Dvorjane v osrčju Goriških brd, kjer imajo odlične naravne danosti za pridelavo zelenjave.

Lastnik Roman Tement vodi podjetje že od leta 1985, ko ga je prevzel od staršev. Vrtnarstvo se je skozi desetletja razvijalo in širilo, danes obsega 5 hektarjev površin, kjer pridelujejo več kot 30 različnih vrst zelenjave.

Zgodovina vrtnarstva Tement

Začetki vrtnarstva Tement segajo v leto 1975, ko sta Jože in Marija Tement ustanovila manjšo kmetijo za pridelavo zelenjave za lastne potrebe in prodajo v lokalnem okolju. Sprva so obdelovali le 1 hektar zemlje, kasneje pa so se površine večale.

Leta 1985 je poslovanje prevzel njun sin Roman Tement in začel širiti dejavnost. Postopoma je povečeval obdelovalne površine, uvajal nove kulture in tehnike pridelave. Leta 2000 je vrtnarstvo že obsegalo 3 hektarje zemlje na kateri so pridelali 20 različnih vrst zelenjave.

Pridelava zelenjave

V vrtnarstvu Tement gojijo širok nabor zelenjave na prostem. Med glavnimi kulturami so solata, radič, korenček, čebula, česen, por, zelje, cvetača, brokoli in številne druge. Uporabljajo tradicionalne in ekološke načine pridelave brez uporabe škodljivih kemičnih sredstev.

Celoten proces pridelave poteka na kmetiji – od priprave zemlje, setve, sajenja, oskrbe posevkov vse do spravila pridelka. Pri tem ohranjajo pristen odnos do zemlje in narave ter skrbijo za rodovitnost tal z gnojenjem z organskimi gnojili. Vrtnarstvo Tement Dvorjane

Sezonske kulture

Glede na letni čas pridelujejo različne vrste zelenjave. Spomladi prevladujejo solata, radič, šparglji, redkvice in mlada čebula. Poleti sledijo paradižnik, paprika, kumare, bučke in stročji fižol, jeseni pa ohrovt, zelje, kolerabica in korenje.

Z zelenjavo oskrbujejo predvsem lokalno tržnico, manjši del pa konča tudi v bolje založenih trgovinah v bližnji okolici. Sveže pridelano zelenjavo cenijo tako gostinci kot tudi individualni kupci.

READ  Vrtnarstvo Gašperlin Komenda

Shranjevanje pridelka

Del pridelka tudi shranijo za zimsko obdobje. Zelje, ohrovt in korenje skladiščijo v hladilnicah, del zelenjave pa konzervirajo. Iz zelenjave pripravljajo vloženo zelenjavo, ajvar, pečeno papriko in druge trajne izdelke. Tako lahko uživajo lokalno pridelano zelenjavo vse leto.

Prednosti vrtnarstva Tement

Vrtnarstvo Tement izstopa po nekaj ključnih prednostih:

1. Tradicija

Z več kot 40-letno tradicijo sodi med najstarejša družinska vrtnarstva v regiji. V tem času so pridobili dragocene izkušnje pri pridelavi zelenjave v zahtevnih goriških razmerah.

2. Kakovost

V ospredju jim je kakovost pridelkov. Zelenjava zori počasi na naraven način, zato je polnega okusa. Pridelki niso tretirani s škodljivimi snovmi in so primerni tudi za ekološko ozaveščene kupce.

3. Raznolikost

Ponujajo več kot 30 različnih vrst zelenjave. Kupci lahko najdejo tako splošno znane kulture kot tudi manj poznane lokalne sorte zelenjave.

4. Lokalnost

Celoten proces pridelave poteka na kmetiji – od setve do končnega izdelka. Tako je zagotovljena popolna sledljivost porekla zelenjave. Gre za pravo lokalno pridelano hrano.

Načrti za prihodnost

V prihodnjih letih načrtujejo še nekaj izboljšav in novitet:

– Nadaljnja širitev obdelovalnih površin in povečanje pridelka
– Uvedba novih, manj znanih vrst zelenjave
– Izgradnja lastnega hladilniškega skladišča za shranjevanje večjih količin zelenjave
– Vzpostavitev lastne spletne trgovine za lažji odkup pridelkov
– Pridobitev ekološkega certifikata za pridelavo zelenjave

S tem želijo še okrepiti ponudbo kakovostne lokalno pridelane zelenjave in utrditi položaj enega vodilnih vrtnarstev v Goriških brdih.

Related posts

Vzgoja sadik iz semen

admin

Nasveti za zalivanje vrta

admin

Gojenje krompirja na domačem vrtu

admin

Leave a Comment