Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Alenka Lužnik Pohodništvo
Pohodništvo

Alenka Lužnik Pohodništvo

Alenka Lužnik je slovenska pohodnica, ki je zaslovela s svojimi dolgimi samotnimi pohodi po svetu. V zadnjih letih je prehodila že več kot 30.000 kilometrov, kar je enako obsegu zemeljskega ekvatorja. Njena strast do pohodništva in odkrivanja oddaljenih krajev je navdihnila številne Slovence, da se podajo na lastne pustolovščine.

Alenka Lužnik Pohodništvo

Zgodnja leta in začetek pohodništva

Alenka se je rodila leta 1973 v Ljubljani. Že kot otrok je rada preživljala čas v naravi in hodila na izlete v bližnje hribe. Pri 16. letih se je prvič podala na večdnevni pohod čez Julijske Alpe, kar je v njej vzbudilo strast do dolgih samotnih potovanj. Po končani gimnaziji je odšla študirat geografijo, saj jo je zanimalo odkrivanje tujih krajev.

Prvi veliki podvigi

Leta 1995, pri 22. letih, se je Alenka podala na svoj prvi resnično velik podvig – prečkanje Alp od Avstrije do Francije. 1500 kilometrov dolgo pot je prehodila v dveh mesecih in tako postala najmlajša Slovenka z tovrstnim dosežkom. Dve leti kasneje je osvojila še Mont Blanc in se spustila v globine soteske Tara v Črni gori, kar je okrepilo njeno željo po odkrivanju skritih kotičkov sveta.

Samotna potovanja po svetu

Leta 2000 se je Alenka prvič podala na dolgo samotno potovanje izven Evrope – prečkala je osrednji del Turčije in prehodila 1200 kilometrov v dveh mesecih. Sledila so številna podobna potovanja – prečkanje Andov, pot skozi Patagonijo, pohod čez Srednjo Ameriko in še bi lahko naštevali.

Najdaljši pohodi

Med Alenkini najdaljšimi podvigi izstopajo:

  • 6000 kilometrov dolg pohod čez Kitajsko leta 2007
  • 5000 kilometrov dolg pohod čez Rusijo leta 2009
  • 4500 kilometrov dolga pot čez ZDA leta 2013
READ  Blazine Za Pohodništvo

Pri vseh teh pohodih je hodila popolnoma sama, spala v šotoru in prenašala hrano ter opremo na hrbtu. Pogosto je prehodila tudi več kot 30 kilometrov na dan.

Najtežji trenutki

Kljub izkušnjam je Alenka na svojih poteh doživela tudi nekaj težkih trenutkov. Leta 2005 jo je med pohodom čez perujsko višavje ujel vihar, zaradi katerega se je izgubila in ostala brez hrane. Rešile so jo ekipe perujske vojske. Podobno se ji je zgodilo leta 2010 v Patagoniji, ko se je v snežnem metežu izgubila za več dni.

Dosežki in priznanja

Do danes je Alenka Lužnik prehodila že več kot 30.000 kilometrov na svojih samotnih pohodih. S tem se uvršča med najbolj izkušene ženske popotnice na svetu. Leta 2015 je prejela nagrado za življenjsko delo na področju planinstva, ki jo podeljuje Planinska zveza Slovenije. Dve leti kasneje je izdala knjigo o svojih doživetjih z naslovom Samotne steze sveta.

Navdih drugim pohodnikom

Zaradi svojih neverjetnih podvigov velja Alenka Lužnik za pravi navdih mnogim slovenskim pohodnikom. Številni posamezniki in skupine se podajajo na lastna doživetja po njenem zgledu. Alenka z veseljem deli svoje bogate izkušnje z drugimi in jih spodbuja, naj sledijo svojim sanjam.

Prihodnost

Kljub že prehojenim tisočem kilometrov Alenka pravi, da še zdaleč ni končala z odkrivanjem sveta. V prihodnosti načrtuje predvsem daljše pohode po Afriki in Aziji, saj jo mikajo puščave Kalahari in Gobi. Upa tudi, da bo s svojimi podvigi navdihnila še mnoge Slovence, da začutijo ljubezen do pohodništva in spoznavanja oddaljenih koncev sveta.

Alenka Lužnik Pohodništvo

Related posts

Oprema Za Pohodništvo

admin

Pohodništvo Hrvaška Istra

admin

Aktivno perilo za otroke

admin

Leave a Comment