Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Trije Kralji Pohodništvo
Pohodništvo

Trije Kralji Pohodništvo

Kaj je Trije Kralji Pohodništvo?

Trije Kralji Pohodništvo je tradicionalni vsakoletni pohod, ki poteka 6. januarja na predvečer praznika Treh kraljev. Pohod poteka v okolici Ljubljane in je namenjen družinam, pohodnikom vseh starosti ter ljubiteljem narave.

Zgodovina pohoda

Tradicija pohoda se je začela že davnega leta 1972, ko je skupina planincev organizirala pohod iz Gameljn proti Rašici. Sprva je šlo za manjši lokalni dogodek, ki pa se je iz leta v leto širil in pridobival na priljubljenosti. Leta 1991 je pohod prvič potekal pod imenom “Trije Kralji” in od takrat naprej privablja na stotine pohodnikov vsako leto.

Potek pohoda

Pohod poteka na različnih smereh in dolžinah. Najdaljša pot meri 21 km, obstaja pa tudi krajša, 10 km dolga različica. Izhodiščne točke so Gameljne, Rašica in Šentjošt, cilj pa je cerkev Sv. Jurija na Rašici. Udeleženci lahko izbirajo med več smeremi in dolžinami poti.

Zakaj se udeležiti Trije Kralji Pohodništva?

Druženje in spoznavanje ljudi

Pohod ponuja odlično priložnost za druženje in spoznavanje novih ljudi. Na poti lahko poklepetate s sopotniki, s katerimi si delite ljubezen do pohodništva in preživljanja prostega časa v naravi.

Odkrivanje lokalnega okolja

Čeprav poteka v neposredni bližini Ljubljane, pohod vodi skozi slikovito in razgibano pokrajino, ki je marsikomu še nepoznana. Udeležba na pohodu je odlična priložnost za odkrivanje skritih kotičkov domačega okolja.

Praznovanje praznika Treh kraljev

Pohod je povezan s praznovanjem praznika Treh kraljev in poteka na predvečer praznika, 6. januarja. S pohodom lahko na aktiven in zabaven način obeležite ta tradicionalni verski praznik.

Krepitev zdravja

Hoja v naravi ugodno vpliva na zdravje, saj krepi srčno-žilni sistem, mišice in kosti. Pohod je zato odlična izbira za vse, ki želite okrepiti svoje zdravje na svežem zraku. Trije Kralji Pohodništvo

READ  Pohodništvo Hrvaška Istra

Komu je pohod namenjen?

Pohod je primeren za zelo širok krog obiskovalcev:

  • Družine z otroki
  • Rekreativni pohodniki
  • Planinci in ljubitelji gora
  • Študenti in mladina
  • Upokojenci

Pohod poteka po nezahtevnih poteh, zato ga lahko obiščejo pohodniki vseh starosti in telesnih priprav. Možnost izbire različnih dolžin poti omogoča, da vsak najde sebi primerno zahtevnost.

Kako se pripraviti na pohod?

Da bo pohod čim bolj prijetna izkušnja, je priporočljivo upoštevati nekaj nasvetov za pripravo:

Ustrezna obutev in oblačila

Obvezna sta nepremočljiva obutev z nedrsečim podplatom ter topla in vodoodporna oblačila, ki vas bodo zaščitila pred mrazom, vetrom in dežjem. Priporočljivi so tudi pohodniški palice, ki razbremenijo noge.

Hrana in pijača

S seboj vzemite dovolj hrane in pijače (vode, čaja), da vas pot krepi. Primerni so sendviči, energijske ploščice, suho sadje, oreščki.

Prva pomoč

V nahrbtnik spravite osnovno opremo za prvo pomoč, kot so povoji, obliži, razkužilo. Priporočljiva je tudi svetilka in rezervna baterija za telefon.

Dobra telesna pripravljenost

Pred daljšimi pohodi je priporočljivo, da telo postopoma pripravite s krajšimi vzponi in hojo. Tako boste lažje premagali kilometre in uživali v lepotah narave.

Zaključek

Trije Kralji Pohodništvo je priljubljen vsakoletni dogodek, na katerem lahko preživite čudovit dan v naravi, obeležite praznik, spoznate nove ljudi in okrepite zdravje. Z upoštevanjem nekaj nasvetov za pripravo bo pohod še prijetnejši. Vabljeni na pot!

Related posts

3 Slojna Vetrovke Za Pohodništvo

admin

Pohodništvo Hrvaška Istra

admin

Nogavice Za Pohodništvo

admin

Leave a Comment