Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Čelada Za Pohodništvo
Pohodništvo

Čelada Za Pohodništvo

Čelada za pohodništvo je bistven del opreme vsakega pohodnika. Čeprav mnogi mislijo, da čelada ni potrebna za lažje pohode, je v resnici zelo pomembna za vašo varnost. V nadaljevanju bom predstavil zakaj potrebujete čelado za pohodništvo, katere lastnosti mora imeti dobra čelada in kako izbrati pravo čelado zase.

Zakaj Potrebujete Čelado za Pohodništvo

Glavni razlog, zakaj potrebujete čelado za pohodništvo je zaščita vaše glave. Na pohodih se lahko zgodijo padci, udarci ob skale ali veje dreves. Čelada varuje vašo glavo pred poškodbami v teh primerih. Poleg tega čelada ščiti vašo glavo tudi pred:

  • Sončnimi žarki – čelada ima ponavadi ščitnik za sonce, ki varuje vaš obraz
  • Dežjem in snegom – preprečuje, da bi vam kapljice curljale po obrazu
  • Mrzlim vetrom – ščiti ušesa in glavo pred izgubo toplote

Primeri poškodb glave na pohodih

Morda mislite, da do poškodb glave pri pohodništvu redko prihaja. Vendar statistike kažejo ravno nasprotno. Primeri pogostih poškodb so:

  • Udarec ob drevo, skalo ali tla med padcem
  • Zdrs kamenja ali grušča na glavo
  • Udarjanje glave ob strop jame med raziskovanjem
  • Padec ledenih sveč z višine na glavo

Te poškodbe so lahko blage ali pa zelo hude, kot sta pretres možganov ali zlom lobanje. Zato je nujno, da med pohodi nosite čelado, ki vas bo obvarovala pred temi nevarnostmi.

Čelada Za Pohodništvo

Lastnosti Dobre Čelade za Pohodništvo

Vse čelade za pohodništvo niso enake. Da izberete najboljšo čelado zase, morate vedeti, katere lastnosti mora imeti kakovostna čelada:

Trdnost

Čelada mora biti izdelana iz trpežnega materiala, ki lahko absorbira udarec brez poškodbe. Večina sodobnih čelad ima zunanji trdi del iz plastike, notranjost pa blažilne penaste obloge za dodatno zaščito.

READ  Čevlji Za Pohodništvo

Lahek in zračen material

Čelada ne sme biti pretežka, saj jo boste nosili več ur skupaj. Hkrati mora omogočati kroženje zraka okrog glave, da se ta ne poti. Material naj bo odporen na vremenske vplive.

Prilagodljiv obseg

Pomembno je, da lahko čelado nastavite po velikosti vaše glave. Prilagodljiv obseg omogoča, da čelada dobro sede na glavi in se med hojo ne premika.

Ščitnik za sonce

Kakovostna čelada ima vgrajen ščitnik za sonce, ki ščiti oči in obraz pred močnimi sončnimi žarki. Priporočljivo je, da je ščitnik nastavljiv po višini in ima dobra proti-rosa stekla.

Izbira Prave Čelade za Pohodništvo

Ko poznate lastnosti, na katere morate biti pozorni, lahko izberete čelado, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Oglejmo si nekaj koristnih nasvetov za izbiro čelade:

Določite proračun

Cene čelad se gibljejo od 20 do 200 evrov. Določite koliko denarja ste pripravljeni odšteti za čelado. Ponavadi dražje čelade nudijo boljšo zaščito in udobje.

Izbira materiala

Cenejše čelade imajo trdi del iz plastike, dražje pa iz ogljikovih vlaken, ki absorbirajo udarec še bolje. Notranjost je ponavadi iz penaste gume ali polistirena.

Velikost in teža

Izbira čelade, ki dobro sede na vašo glavo. Pretežka bo med nošenjem neprijetna. Poskrbite tudi, da omogoča kroženje zraka okrog glave.

Namen uporabe

Razmislite kje in kako boste čelado uporabljali. Za zahtevnejše ture izberite bolj robustno čelado. Če hodite večinoma v hribe, izberite čelado s ščitnikom za sonce.

Videz

Čelada naj vam bo všeč na pogled, saj jo boste nosili ves čas. Izbirajte med različnimi barvami in vzorci.

Testiranje v trgovini

Pred nakupom čelado vedno preizkusite v trgovini. Poskrbite, da dobro sede na glavi in da se pri premikanju ne ziba. S tem boste zagotovili pravilno izbiro.

READ  Pohodništvo v Alpe Di Siusi

Sklep

Upam, da ste s tem člankom dobili vpogled, zakaj je čelada nujen del opreme vsakega pohodnika. Predstavil sem vam tudi lastnosti, na katere morate biti pozorni pri izbiri čelade ter nasvete, ki vam bodo pomagali izbrati pravo čelado za vaše potrebe.

Čelada rešuje življenja, zato je vredno vložiti nekaj več denarja v kakovostno in udobno čelado. S pravilno izbrano čelado boste na varni strani in uživali v čudovitih razgledih brez skrbi za poškodbe.

Related posts

Najboljše Aplikacije Za Pohodništvo

admin

Športna Ura Za Pohodništvo

admin

Alenka Lužnik Pohodništvo

admin

Leave a Comment