Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Bistriški Vintgar Pohodništvo
Pohodništvo

Bistriški Vintgar Pohodništvo

Bistriški Vintgar je eden najlepših sotesk v Sloveniji. Nahaja se v bližini Bistrice ob Sotli v vzhodni Sloveniji. Zaradi svoje edinstvene lepote in bogate flore in favne je priljubljena destinacija za pohodništvo in raziskovanje narave.

Zgodovina Bistriškega Vintgarja

Bistriški Vintgar se je začel oblikovati pred približno 2 milijonoma let, ko je reka Bistrica zarezala svojo strugo skozi apnenčasto pogorje. Skozi tisočletja se je struga poglabljala in oblikovala ozko sotesko z navpičnimi stenami, ki se dvigajo do 100 metrov visoko. Prve omembe Bistriškega Vintgarja segajo v 19. stoletje, ko so ga začeli obiskovati prvi raziskovalci in pohodniki.

Geografija in geologija

Bistriški Vintgar se razteza na dolžini približno 2 kilometra. Največja globina soteske je do 100 metrov. Soteska je nastala v apnenčastih kamninah, ki so značilne za to območje Slovenije. Reka Bistrica je skozi stoletja erodirala apnenec in ustvarila ozko, a globoko sotesko z navpičnimi stenami. Kamnine v soteski vsebujejo tudi veliko fosilov morskih organizmov iz obdobja, ko je bilo to območje prekrito z morjem.

Bistriški Vintgar Pohodništvo

Flora in favna

Bistriški Vintgar je dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Med rastlinami najdemo številne redke in zaščitene vrste, kot so planika, rumeni sleč, skalna glavinca in druge. Živalski svet je prav tako pestro zastopan. V soteski živijo številne ptice, kot so sokol selec, skalni plezalček, vijeglavka in veliki skovik. Od sesalcev tu najdemo divjega petelina, gamsa, lisico in jazbeca. V reki Bistrici živi potočna postrv in številne druge ribje vrste.

Pohodniške poti in razgledne točke

Skozi Bistriški Vintgar vodi več označenih pohodniških poti, ki omogočajo raziskovanje soteske. Glavna pot se začne pri vstopni točki na začetku soteske in vodi do izvira Bistrice ter nazaj skozi sotesko do izhoda. Ta krožna pot je dolga približno 2 kilometra in traja okoli 1 ure. Poleg glavne poti je v soteski še nekaj stranskih poti do razglednih točk z lepimi razgledi na okoliške hribe in sotesko.

READ  Nogavice Za Pohodništvo

Najlepši razgledi na Bistriški Vintgar so z razgledne ploščadi Resslov stolp na sredini soteske ter z razgledne točke na skalnem robu nad sotesko na njenem koncu. Od tu se odpirajo čudoviti pogledi na ozko, z zelenjem poraščeno sotesko in okoliške hribe.

Obisk Bistriškega Vintgarja

Bistriški Vintgar je odprt za obiskovalce vse leto. Najboljši letni časi za obisk so pomlad, ko cvetijo številne planike in druge cvetlice, ter jesen, ko listje dobiva jesenske barve. Poleti je v soteski prijetno hladno, pozimi pa se pojavi veliko ledu in snega.

Za obisk Bistriškega Vintgarja potrebujete primerno pohodniško obutev, saj so poti speljane preko skal in korenin. Priporočljiva je tudi uporaba pohodnih palic. Vstop v sotesko je plačljiv, cena vstopnice je odvisna od sezone.

Sklepi

Bistriški Vintgar je čudovita naravna znamenitost, ki ponuja nepozabno doživetje pohodništva in raziskovanja. Soteska preseneča z edinstvenimi geološkimi pojavi, pestro floro in favno ter čudovitimi razgledi. Ob obisku Bistriškega Vintgarja boste uživali v lepotah narave in domov odnesli nepozabne spomine.

Related posts

Bohinjska Bistrica Pohodništvo

admin

Aktivno perilo za otroke

admin

Najboljše Aplikacije Za Pohodništvo

admin

Leave a Comment