Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Eksotične Sadne Rastline
Eksotične rastline

Eksotične Sadne Rastline

Eksotične sadne rastline so tiste, ki ne rastejo naravno v našem podnebju, ampak izvirajo iz tropskih ali subtropskih predelov. Zaradi svojega nenavadnega okusa, vonja in videza postajajo vse bolj priljubljene. V tem članku bomo spoznali nekaj najbolj znanih eksotičnih sadnih rastlin, njihove značilnosti in kako jih lahko gojimo tudi pri nas.

Zakaj gojiti eksotično sadje?

Obstaja več razlogov, zakaj je smiselno gojiti eksotične sadne rastline:

  • Eksotično sadje ima drugačen in zanimiv okus
  • Ponujajo dodatne hranilne snovi, ki jih v našem običajnem sadju ni
  • So okrasne rastline, ki lepšajo naš vrt ali dom
  • Z njimi lahko eksperimentiramo v kuhinji in pripravimo nenavadne jedi

Poleg tega je gojenje eksotičnih rastlin zanimiv izziv, saj zahtevajo drugačno oskrbo kot rastline, ki so prilagojene našemu podnebju.

Eksotične Sadne Rastline

Najbolj znane eksotične sadne rastline

1. Ananas

Ananas izvira iz Južne Amerike, danes pa ga gojijo po celem svetu. Je sočno in sladko sadje z rahlo kislim priokusom. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov. Za gojenje ananasa potrebujemo toplo in vlažno podnebje. Pri nas ga lahko gojimo v loncih in ga pozimi premaknemo v rastlinjak ali notranje prostore.

2. Kivi

Kivi izvira iz Kitajske, danes pa uspeva tudi v številnih drugih državah. Je okrogle oblike, zelene barve in dlakavega videza. Meso kivija je zelo sočno, sladko in kislo. Vsebuje veliko vitamina C ter kalija. Za gojenje kivija potrebujemo sončno lego z zavetjem pred močnim vetrom. V loncu ga lahko gojimo tudi pri nas.

3. Mango

Mango je tropsko sadje, ki izvira iz Indije. Je sladkega, sočnega okusa z aromo po terpentinu. Meso je rumeno ali oranžno. Mango vsebuje beta karoten, vitamin C in kalij. Drevo manga zraste visoko, zato ga pri nas gojimo v loncih. Pozimi ga premaknemo v notranje prostore.

READ  Eksotične Sobne Rastline

4. Granatno jabolko

Granatno jabolko izvira iz Srednje Azije. Zanj so značilna rdeča zrna v skorji, ki spominja na jabolko. Zrna so sladko kislega okusa. Granatno jabolko vsebuje antioksidante, vitamine in minerale. Grm granatnega jabolka lahko gojimo v loncih ali posajen neposredno v zemljo. Dobro uspeva v sončnih legah.

5. Liči

Liči izvira iz Kitajske in Japonske. Je okrogle oblike, temno rdeče ali vijolične barve. Meso je belo, sladkega okusa z aromo po rožah. Liči vsebuje antioksidante in vitamine. Grmovje ličija gojimo v loncih, ki jih pozimi prestavimo v notranje prostore ali rastlinjak.

Nasveti za gojenje

  • Izberimo primerno posodo oz. lonec glede na velikost rastline.
  • Uporabimo kakovostno zemljo za lončnice, ki naj vsebuje pesek za dobro drenažo.
  • Poskrbimo za primerno osvetlitev. Večina eksotičnih rastlin potrebuje veliko sonca.
  • Redno zalivajmo in gnojimo po navodilih za posamezno vrsto.
  • Pozimi jih prestavimo v notranje prostore ali rastlinjak.
  • Redno preverjamo znake bolezni in škodljivcev.

S pravilno nego lahko uspešno gojimo eksotično sadje tudi v naših razmerah. Le potruditi se moramo!

Zaključek

Eksotične sadne rastline so zanimiva popestritev našega vrta ali doma. Ponujajo drugačne okuse in lahko v kuhinji pripravimo nenavadne jedi. Z nekaj truda jih lahko uspešno gojimo tudi v loncih pri nas. Svetujem vam, da poskusite z gojenjem vsaj ene od predstavljenih eksotičnih vrst.

Eksotične Sadne Rastline

Related posts

Eksotične Sobne Rastline

admin

Eksotične Rastline Na Vrtu

admin

Eksotične Rastline Slovenija

admin

Leave a Comment