Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Eksotične Rastline Slovenija
Eksotične rastline

Eksotične Rastline Slovenija

Eksotične rastline postajajo vse bolj priljubljene v Sloveniji. Čeprav naše podnebje ni najbolj primerno za gojenje toplokrvnih rastlin, lahko z malo truda in pravilno nego uspevajo tudi pri nas. Eksotične rastline prinašajo piko na i v vsakem vrtu ali stanovanju – od tropskega videza palm do pisanih orhidej.

V nadaljevanju članka bom predstavil nekaj najbolj priljubljenih eksotičnih rastlin, ki jih lahko gojimo v Sloveniji, kako jih pravilno negovati ter kje jih dobiti. Izvedeli boste tudi, katere rastline so strupene za hišne ljubljenčke.

Najbolj priljubljene eksotične rastline za gojenje v Sloveniji

1. Yucca

Yucca ali juka ima značilne ozke in okroglaste liste ter visoko steblo, na katerem poleti zacvetijo šopi belih cvetov. Izgleda kot manjša palma. Yucca potrebuje sončno do polsenčno lego, dobro prepustna in rahlo kisla tla. Zalivamo jo zmerno. Yucca prenaša sušo, zato je primerna tudi za začetnike. Pozimi jo zaščitimo pred mrazom.

2. Oleander

Oleander ima usnjate temno zelene liste in cveti od junija do septembra. Cvetovi so beli, rožnati ali rdeči. Rastlina je strupena! Oleander sadimo na sončno do polsenčno lego v rahlo kisla in dobro prepustna tla. Redno ga zalivamo. Je nezahtevna lončnica, ki prezimi v notranjih prostorih pri temperaturi nad 10°C.

3. Hibiskus

Hibiskus ima dežnikasto oblikovane liste in velike cvetove v odtenkih rožnate, rdeče in bele barve. Cveti od junija do septembra. Hibiskus sadimo v velike lončke, saj ima rad prostora za korenine. Najbolje uspeva na sončni legi. Redno ga zalivamo z ne prehladno vodo. Je nekoliko bolj zahtevna lončnica. Čez zimo ga prestavimo v notranje prostore.

4. Bougainvillea

Bougainvillea oziroma bugenvilija je ovijalka, ki potrebuje oporo za vzpenjanje. Ima majhne zelene liste in vijolične, rožnate ali rdeče cvetove. Cveti od maja do oktobra. Rastlina potrebuje sončno in toplo lego ter redno zalivanje. Čez zimo jo prestavimo v notranje prostore ali zimski vrt, kjer temperatura ne pade pod 10°C.

READ  Eksotične Sobne Rastline

5. Orhideja

Orhideje veljajo za ene najlepših sobnih rastlin. Najbolj priljubljene so pisane falenopsis orhideje, ki cvetijo več mesecev. Orhideje imajo radi svetlo lego, ne prenašajo direktnega sonca. Zalivamo jih 1-2 krat na teden. So nekoliko bolj zahtevne za vzgojo. Čez zimo jih ne izpostavljamo temperaturam pod 15°C.

Kje dobiti eksotične lončnice?

Eksotične lončnice lahko kupimo v vrtnarijah, trgovinah za dom in vrt ali specializiranih prodajalnah. Nekatere trgovine se osredotočajo zgolj na prodajo eksotičnega cvetja, kot na primer orhidej ali hibiskusov. Cene se gibljejo od 10 do 100 evrov za večje primerke.

V večjih mestih potekajo tudi sejmi eksotičnih rastlin. Na sejmih lahko najdemo redkejše vrste po ugodnih cenah. Prodajalci ponujajo tudi strokovne nasvete za nego.

Kako pravilno negovati eksotične lončnice?

Za uspevanje eksotičnih lončnic moramo poskrbeti za pravilno oskrbo. Upoštevati moramo naslednje:

 • Izberemo primerno velik lonček z odtočnimi luknjicami na dnu.
 • Uporabljamo kakovostno zemljo za lončnice, po potrebi dodamo perlit za boljše odtekanje vode.
 • Poskrbimo za primerno svetlobo – večina eksot rastlin potrebuje veliko sonca.
 • Redno dognojujemo od pomladi do jeseni.
 • Poleti jih postavimo na prosto, pozimi v stanovanju ali zimski vrt.
 • Prilagajamo temperaturo in zalivanje letnemu času.
 • Redno čistimo prah z listov.
 • Obrezujemo odcvetele poganjke za bujnejšo rast.

S pravilno nego bodo eksotične lončnice lepše cvetele in rastle.

Katerih rastlin se je bolje izogibati?

Nekatere priljubljene eksotične lončnice so strupene za ljudi in živali, zato jih je bolje izogibati, če imate doma majhne otroke ali hišne ljubljenčke.

Sem spadajo na primer:

 • Oleander
 • Tisa
 • Božična zvezda
 • Narcise
 • Nekatere vrste orhidej

Pred nakupom nove lončnice vedno preverite, ali je strupena. Če je, jo postavite izven dosega otrok in živali.

READ  Vrste Rastline Lakota

Zaključek

Eksotične rastline prinašajo kanček tropskega raja v naš dom. Kljub našemu hladnejšemu podnebju lahko z malo truda gojimo palmam podobne yucce, pisane orhideje in drugo eksotično cvetje.

S pravilno oskrbo bodo naši lončni vrtički bujno uspevali in razvajali pogled celo leto. Ob tem pa bodimo pozorni, da strupenih rastlin ne postavljamo v dosegu otrok in hišnih ljubljenčkov.

Eksotične Rastline SlovenijaEksotične Rastline Slovenija

Related posts

Eksotične Rastline V Tropskem Gozdu

admin

Eksotične Sadne Rastline

admin

Eksotične Rastline Na Vrtu

admin

Leave a Comment