Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Eksotične Sobne Rastline
Eksotične rastline

Eksotične Sobne Rastline

Eksotične sobne rastline so postale v zadnjih letih zelo priljubljene. Z njihovimi živahnimi barvami in nenavadnimi oblikami lahko vsak dom spremenijo v pravo džunglo. Poleg tega imajo številne koristi – nekatere čistijo zrak, druge pomirjajo, spet tretje pa krasijo prostor s svojo lepoto.

V tem članku bomo raziskali nekaj najbolj priljubljenih eksotičnih sobnih rastlin, njihove značilnosti in kako jih negovati. Pogledali si bomo tudi nekaj nasvetov, kako jih vključiti v svoj dom.

Zakaj so eksotične rastline tako priljubljene?

Obstaja več razlogov, zakaj so eksotične sobne rastline postale tako priljubljene:

  • Ponujajo nekaj drugačnega – z nenavadnimi listi, cvetovi ali rastjo izstopajo od običajnih sobnih rastlin.
  • Olepšajo dom – z živahnimi barvami in zanimivimi oblikami lahko polepšajo vsak kotiček doma.
  • Čistijo zrak – nekatere, kot sta na primer aloja vera in sansevierija, odstranjujejo strupene snovi iz zraka.
  • Blagodejno vplivajo na počutje – z mirisom, videzom ali simboliko lahko pomirjajo in sproščajo.
  • So trajne – večina eksotičnih rastlin z malo nege zdrži več let.

Najbolj priljubljene eksotične sobne rastline

1. Aloja vera (Aloe vera)

Aloja vera izvira iz Afrike in Arabskega polotoka. Uspeva v suhih, toplih podnebjih. Ima debele, mesnate liste, iz katerih se ob poškodbi cedi gel asta snov. Ta naravni gel blagodejno vpliva na kožo in ima številne zdravilne lastnosti.

Aloja vera je ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin. Odstranjuje strupene snovi iz zraka, zato jo je priporočljivo imeti v spalnici. Prav tako dobro uspeva v kuhinji ali dnevni sobi, kjer bo s svojimi debelimi listi privabljala poglede.

Za gojenje aloje vere izberite sončno do polsenčno mesto. Zalivajte jo zmerno in pustite, da se zemlja med zalivanji dobro posuši. Pozimi ji zmanjšajte zalivanje.

READ  Eksotične Rastline V Tropskem Gozdu

Eksotične Sobne Rastline

2. Orhideja (Orchidaceae)

Orhideje veljajo za kraljice med sobnimi rastlinami. Odlikujejo se po elegantnih in raznolikih cvetovih v številnih barvah – od bele, roza do škrlatno rdeče. Izvirajo tropskih in subtropskih predelov Azije ter Srednje in Južne Amerike.

Orhideje potrebujejo difuzno svetlobo, zato so primerne za okna, obrnjena proti severu. Ne marajo neposredne sončne svetlobe. Zalivajte jih zmerno tako, da se zemlja v lončku ne izsuši povsem. Orhidejam ustreza visoka zračna vlaga, zato jih je priporočljivo pršiti z vodo ali imeti v bližini lončka skledo z vlažnim prodniki.

Orhideje bodo z rednim cvetenjem in s svojimi nenavadnimi cvetovi vnesle eleganco v vaš dom.

3. Sansevierija (Sansevieria)

Sansevierija, imenovana tudi “taščin jezik”, izvira iz tropske Afrike. Je priljubljena sobna rastlina, saj prenaša širok razpon svetlobnih in temperaturnih razmer. Odlikujejo jo dolgi, ozki in čvrsti listi zelenkaste, rumenkaste ali pisane barve.

Sansevierija odlično čisti zrak, saj absorbira strupene snovi, kot so benzen, formaldehid in ogljikov monoksid. Zaradi te lastnosti jo je priporočljivo imeti v spalnici, dnevni sobi ali pisarni.

Za gojenje izberite sončno do polsenčno mesto. Zalivajte zmerno in pustite, da se zemlja med zalivanji dobro posuši. Sansevierija je odporna proti škodljivcem, zato jo boste z malo nege lahko uživali več let.

4. Bromélija (Bromeliaceae)

Bromélije izvirajo iz tropskih predelov Južne in Srednje Amerike. Odlikujejo jih živahne barve cvetov ter lični in okrasni listi. Nekatere vrste bromélij zbirajo vodo med listi, zato jim pravimo tudi “žive vaze”.

Bromélije cenijo svetlo in senčno mesto, stran od neposrednih sončnih žarkov. Lonček naj bo napolnjen z zračno zemljo, bogato s hranili. Zalivajte zmerno tako, da se voda nabira med listi. Tako bodo rastline dobile potrebno vlago. Bromélije pršite vsaj enkrat tedensko, saj uživajo v visoki zračni vlagi.

READ  Lesne Vrste Rastline

S svojimi živahnimi barvami in zanimivo rastjo bodo bromélije vaš dom spremenile v pravo džunglo.

Kako vključiti eksotične rastline v svoj dom?

Izbira pravega mesta

Ko izbirate mesto za svoje eksotične lepotice, upoštevajte njihove potrebe po svetlobi in zračni vlagi. Večina rastlin najbolje uspeva stran od neposredne sončne svetlobe, zato so primerna okna, obrnjena proti severu. Tiste vrste, ki potrebujejo več svetlobe, postavite bližje oknu.

Prav tako izberite prostor, ki omogoča zadostno zračno vlago. V pomoč so vlažilniki zraka, pršenje listov ali sklede z vlažnim prodniki pod lončkom.

Izbira pravega lončka

Lonček naj bo sorazmeren z velikostjo rastline in naj ima drenažne luknjice na dnu. Napolnite ga z zračno zemljo, bogato s hranili. Večina eksotičnih rastlin dobro uspeva v šotni zemlji ali mešanicah za orhideje, bromélije in druge eksotične rastline.

Postavitev v skupine

Eksotične rastline bodo še bolj prišle do izraza, če jih postavite v skupine. Poigrate se z višinami, oblikami in barvami listov ter cvetov. Tako boste ustvarili pravo džunglo in vnesli kanček tropskega vzdušja v svoj dom.

Zaključek

Eksotične sobne rastline z živahnimi barvami in nenavadnimi oblikami lahko vsak dom spremenijo v pravo džunglo. Poleg estetskega učinka nekatere čistijo zrak, druge pomirjajo, spet tretje krasijo prostor s svojo lepoto.

Z malo pozornosti pri izbiri pravega mesta, lončka in zemlje vam bodo eksotične lepotice nudile veselje več let. Z njihovim vključevanjem v skupine boste ustvarili pravo tropsko vzdušje.

Tako – pustite domišljiji prosto pot in ustvarite svoj rastlinski kotiček, ki bo krasil vaš dom!

Eksotične Sobne Rastline

Related posts

Eksotične Rastline Na Vrtu

admin

Eksotične Rastline Slovenija

admin

Eksotične Sadne Rastline

admin

Leave a Comment