Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Rojstni dan

Kdaj Se Postavlja Mlaj Za Rojstni Dan

Mlaj za rojstni dan je tradicionalna slovenska šega, ki se je ohranila vse do danes. Gre za okrašeno smrekovo vejo, ki jo postavimo pred dom, kjer praznujemo rojstni dan. Mlaj ima dolgoletno tradicijo in prinaša veselje ter slovesnost ob praznovanju.

V članku bomo spoznali zgodovino in izvor mlaja, njegov pomen in simboliko ter nasvete, kdaj ga je primerno postaviti za rojstni dan.

Zgodovina mlaja za rojstni dan

Postavljanje mlaja sega vse do poganskih časov, ko so ljudje častili naravo in drevesa. Verjeli so, da imajo drevesa magično moč. Zato so ob posebnih priložnostih postavljali okrašene veje iglavcev pred dom ali v vas, da bi priklicali srečo, rodovitnost in obilje.

S prihodom krščanstva se je ta šega ohranila, le da je dobila nov pomen. Mlaj je postal simbol veselja, življenja in upanja. Še posebej v času pred božičem so mlaje postavljali pred domove in cerkve.

Postavljanje mlaja ob rojstnih dnevih se je uveljavilo v 19. stoletju. Takrat so mlaj videli kot znamenje življenjskega jubileja in ga okrasili s pentljami, cvetjem in drugimi okraski. Z mlajem so tako počastili praznovanje rojstnega dne.

Mlaj Za Rojstni Dan

Pomen in simbolika

Mlaj ima bogato simboliko. Je znamenje življenja, rasti, veselja in upanja. Zelene veje in iglica ponazarjajo neskončnost narave in njeno obnavljanje.

Mlaj za rojstni dan pomeni častitev jubilanta oziroma praznovanje njegovega življenja. Z mlajem izrazimo veselje ob doseženem življenjskem mejniku in zaželimo še veliko zdravih ter srečnih let.

Okraski na mlaju – pentlje, cvetje, lučke – ponazarjajo pestrost življenja. So simbol radosti in lepih trenutkov. Mlaj prinaša praznično vzdušje ter sporočilo, da cenimo in spoštujemo jubilanta.

READ  Kako Napisati Vabilo Za 70 Rojstni Dan

Kdaj postaviti mlaj za rojstni dan?

Mlaj za rojstni dan je primerno postaviti na sam dan praznovanja, torej na datum rojstnega dne. Če gre za presenečenje oziroma zabavo, ga postavimo tik pred prihodom gostov oziroma jubilanta.

Mlaj naj stoji vse do konca praznovanja, ponavadi do naslednjega dne. Nato ga odstranimo, saj zelene veje hitro ovenejo.

Obstaja tudi možnost, da mlaj postavimo že dan ali dva pred praznovanjem. Tako lahko mimoidoči že prej opazijo, da bo v tem domu vesel dogodek, in zaželijo vse najboljše. V tem primeru mlaj stoji 3-4 dni.

Priporočljivo je, da mlaj postavimo na vidno mesto pred dom, kjer poteka praznovanje. Ponavadi ga pritrdimo na vrata, ograjo ali kar na drevo v bližini hiše.

Nasveti za postavitev mlaja

– Mlaj naj bo dovolj velik, da ga opazijo tudi mimoidoči. Priporočljiva višina je vsaj 1 do 1,5 metra.

– Za mlaj izberemo lepo razvejano smrekovo vejo z dovolj zelenimi iglicami. Veja naj bo sveža, da bo dlje zdržala.

– Vejo previdno odrežemo in spodaj poškropimo z vodo, da dalj časa ostane sveža. Nato jo okrasimo s pentljami, cvetjem in drugimi okraski po želji.

– Za pritrditev uporabimo vrvico ali žico. Mlaj mora biti dobro pritrjen, da ga ne podere veter.

– Če mlaj postavljamo ponoči, ga lahko okrasimo tudi z lučkami, svečkami ali celo lampijoni. Ustvarimo pravo praznično vzdušje!

– Po koncu praznovanja mlaj odstranimo in ga odpeljemo v naravo oziroma na kompost. Ne smemo ga zavreči med običajne odpadke.

Mlaj namesto darila

Zanimiva ideja je tudi, da mlaj podarimo namesto darila. Tako lahko presenetimo jubilanta že pred praznovanjem. Mlaj postavimo pred njegov dom, po želji dodamo še voščilnico.

READ  Kje Praznovati 50 Rojstni Dan

S tem jubilantu polepšamo dan že prej in mu pokažemo, da mislimo nanj. Hkrati vsem mimoidočim sporočimo, da bo kmalu vesel dogodek. Darilo v obliki mlaja je preprosto, a zelo osebno.

 

Sklep

Postavljanje mlaja za rojstni dan je lepa slovenska šega, ki prinaša veselje in prazničnost. Primeren čas za postavitev je na samem dnevu praznovanja, ko se zberejo gostje.

Z okrašeno smrekovo vejo počastimo jubilanta in mu zaželimo vse najboljše za naprej. Mlaj naj stoji do konca praznovanja, nato pa ga odstranimo.

Z malo truda lahko ustvarimo nepozaben mlaj. Dodamo lahko tudi lučke, voščilnice in druge okraske. Bodimo ustvarjalni! Mlaj bo razveselil jubilanta in vse ostale.

Related posts

Kaj Kupiti Fantu Za 30 Rojstni Dan

admin

Kaj Početi Za Rojstni Dan

admin

Kako Napisati Voščilo Za Rojstni Dan

admin

Leave a Comment