Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Gojenje jagod na domačem vrtu
Vrtnarstvo

Gojenje jagod na domačem vrtu

Gojenje jagod na domačem vrtu je lahko zelo zabavno in nagrajujoče. Jagode spadajo med priljubljeno sadje, ki ga Slovenci radi uživamo. Z gojenjem jagod doma lahko prihranimo pri nakupu tega okusnega sadja, hkrati pa uživamo v svežih domačih jagodah. V tem članku bomo razložili osnove gojenja jagod na domačem vrtu – od izbire primerne lokacije, priprave zemlje, sajenja, oskrbe, do obiranja in shranjevanja jagod.

Gojenje jagod na domačem vrtu

Komu je članek namenjen

Ta članek je namenjen vsem, ki:

  • želijo začeti z gojenjem jagod na svojem vrtu
  • iščejo nasvete za uspešno gojenje jagod
  • želijo izvedeti več o oskrbi jagod skozi celotno rastno sezono

Kdaj saditi jagode

Najboljši čas za sajenje jagod je zgodnja pomlad ali jesen. Spomladi lahko sadike posadimo takoj, ko ni več nevarnosti pozebe. Jeseni pa jagode posadimo od sredine avgusta do oktobra. Jagodam ustreza sončna do delno senčna lega. Najbolje uspevajo na rodovitnih, rahlo kislih tleh z dobro drenažo.

Priprava zemlje

Pred sajenjem moramo tla dobro pripraviti. Odstranimo plevel in stare rastline ter zemljo prekopljemo do globine 30 cm. V zemljo vmešamo kompost, da izboljšamo strukturo tal in jim dodamo hranila. Če so tla preveč bazična, jih pred sajenjem zakisamo.

Izbira sadik

Izberemo zdrave in močne sadike priznanih sort. Najbolje je izbrati sadike, ki so bile gojene na prostem in ne v rastlinjaku. Tako bodo bolje pripravljene na razmere na vrtu. Pri izbiri sort bodimo pozorni, da izberemo take, ki so odporne na bolezni in škodljivce.

Sajenje

Sadike posadimo tako, da korenine dobro zasadimo v zemljo, listi pa gledajo iz zemlje. Med vrstami naj bo vsaj 30 cm razmika, v vrsti pa naj bodo sadike oddaljene 20 do 30 cm. Po sajenju zalijemo.

READ  Nasveti za zalivanje vrta

Oskrba jagod

Jagode potrebujejo redno oskrbo skozi celotno rastno sezono. Zalivamo jih enakomerno, da se izognemo pomanjkanju ali presežku vode. Ko se razvijejo plodovi, jih zaščitimo s slamo ali drugim materialom. Tako bodo zaščiteni pred umazanijo in škodljivci. Redno odstranjujemo plevel in po potrebi gnojimo. Jagode obiramo, ko so plodovi dobro obarvani in čvrsti.

Rez jagod

Po končani sezoni jagode porežemo tako, da odstranimo vse stare liste in pustimo le mlade listne rozete. S tem spodbudimo rast novih listov in cvetov za prihodnjo sezono. Režemo jeseni ali spomladi.

Zatiranje škodljivcev in bolezni

Jagode so dovzetne za nekatere škodljivce in bolezni, zato moramo biti pozorni nanje. Med najpogostejšimi škodljivci so jagodni bolhač, pršice, gosenice in polži. Med boleznimi pa siva plesen in jagodna pegavost. Z rednim pregledovanjem lahko škodljivce opazimo dovolj zgodaj, da jih omejimo z biotičnimi sredstvi.

Shranjevanje jagod

Obranih jagod ne puščamo na sobni temperaturi, saj hitro propadejo. Najbolje jih je takoj po obiranju spraviti v hladilnik, kjer zdržijo 2-3 dni. Zamrznemo jih lahko tudi za daljše obdobje. Pred zamrzovanjem jagode operite, osušite in zložite v posodice. Tako bodo ohranile okus in hranilno vrednost.

Zaključek

Upamo, da smo vam z našimi nasveti pomagali na poti do uspešnega gojenja jagod na vašem vrtu. S pravilno pripravo zemlje, izbiro sort in redno oskrbo skozi celotno rastno dobo boste lahko uživali v slastnih domačih jagodah. Veliko veselja in uspeha vam želimo pri gojenju tega okusnega sadja!

Gojenje jagod na domačem vrtu

Related posts

Kako uspešno gojiti kumare?

admin

Kako zasaditi zelenjavni vrt doma?

admin

Vzgoja sadik iz semen

admin

Leave a Comment