Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Kako izbrati zložljive stole za kampiranje?
Kampiranje

Kako izbrati zložljive stole za kampiranje?

Zložljivi stoli za kampiranje so nepogrešljiv del opreme za vse, ki radi preživljajo prosti čas v naravi. Omogočajo udobno posedanje in počitek na prostem, ne glede na to, ali ste na enodnevnem izletu, večdnevnem kampiranju ali pa samo uživate v pikniku v naravi. Izbira primernih zložljivih stolov je zato ključnega pomena za prijetno izkušnjo.

Pri izbiri zložljivih stolov moramo upoštevati različne dejavnike – od teže in nosilnosti, materialov in velikosti do dodatnih funkcij, kot so mizice, nasloni za roke ali držala za pijačo. V nadaljevanju bomo podrobneje predstavili vse, kar morate vedeti za izbiro zložljivega stola, ki bo ustrezal vašim potrebam in aktivnostim na prostem.

Dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri izbiri zložljivih stolov

Teža in nosilnost

Eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri izbiri zložljivega stola za kampiranje je gotovo njegova teža in nosilnost. Če pogosto hodite na daljše izlete ali večdnevna kampiranja, kjer morate stol prenašati v nahrbtniku, je priporočljivo izbrati lažji model z lastno težo okrog 1 kg ali manj. Po drugi strani pa mora biti stol dovolj trden in stabilen, da prenese težo uporabnika – priporočljiva minimalna nosilnost je okrog 100 kg.

Velikost in višina sedala

Velikost in višina sedala sta prav tako pomembna dejavnika pri izbiri. Manjši, kompaktnejši modeli so sicer lažji za prenašanje, vendar ponujajo manj udobja pri daljšem posedanju. Priporočljivo je izbrati stol z večjim sedalom širine vsaj 50 cm, globine 38 cm in višine 45-50 cm od tal, ki omogoča udobno namestitev tako višjim kot nižjim osebam.

Materiali in trdnost konstrukcije

Kakovostni zložljivi stoli za kampiranje imajo aluminijasto konstrukcijo, ki je lahka in trpežna. Pomembno je, da so spoji čvrsti in omogočajo stabilnost v vseh legah. Sedalo in naslon naj bosta izdelana iz odpornega, vodoodbojnega materiala, kot sta na primer Oxford tkanina ali umetno usnje. Tako bodo stoli varni tudi za uporabo v dežju.

READ  Kateri so najboljši hladilni zaboji za kampiranje?

Enostavno zlaganje in prenašanje

Bistvena lastnost zložljivih stolov je seveda enostavno in hitro zlaganje oz. razlaganje za uporabo. Sodobni modeli se zložijo v nekaj sekundah in jih lahko preprosto odnesete s seboj. Nekateri imajo tudi dodatne priročne funkcije, kot je na primer vgrajena torbica za prenašanje ali pa transportni jermen, kar še olajša prenos.

Dodatne funkcije

Mnogi zložljivi stoli za kampiranje ponujajo dodatne funkcije za še večje udobje – naslon za roke, stransko mizico, držalo za pijačo ali prostora za shranjevanje. Nekateri modeli imajo tudi nastavljiv naklon naslona, podaljške za noge ali odprtino v sedalu. Pred nakupom razmislite, katere funkcije so za vas najpomembnejše oz. bi vam koristile glede na način uporabe.

 

8

Vrste zložljivih stolov za kampiranje

Obstajajo različne vrste zložljivih stolov, ki so primerni za aktivnosti na prostem. V nadaljevanju bomo na kratko predstavili najpogostejše:

Klasični zložljivi stol

To je najbolj osnovna in cenovno ugodna izbira, primerna za občasno uporabo. Gre za preprost stol brez naslona, ki se hitro zloži na majhno velikost. Nima dodatnih funkcij, je pa zelo lahek in prenosen.

Zložljivi stol z naslonom

Podoben je klasičnemu modelu, le da ima dodan še naslon za hrbet, kar omogoča bolj udobno dolgotrajno posedanje. Prav tako je lahek in prenosen.

Zložljiv stol “ležalnik”

Gre za nekoliko večji in robustnejši stol, ki ima poleg sedala in naslona za hrbet še podaljšek za noge. Tako lahko nanj udobno sedite ali celo ležite, zato je primeren tudi za daljši počitek ali spanje.

Zložljivi stol s stransko mizico

Poleg običajnih funkcij ima ta model še dodano stransko mizico, na katero lahko postavite pijačo, telefon ali drugo. Zelo uporaben je za piknike ali daljše posedanje na prostem.

READ  Kuhinja Za Kampiranje

Najpogostejša vprašanja o zložljivih stolih za kampiranje

Kako vem, ali je stol dovolj trpežen in stabilen?

Kakovost in trdnost stola lahko ocenite glede na materiale in debelino aluminijastih cevi, ki tvorijo konstrukcijo. Pri znanih blagovnih znamkah je ponavadi navedena tudi maksimalna nosilnost stola. Preverite tudi, da so zatiči za zlaganje in razlaganje dovolj veliki in čvrsti.

Kateri material za sedalo in naslon je najprimernejši?

Najboljša izbira sta trpežna Oxford tkanina, ki je vzdržljiva in hitro sušeča, ter umetno usnje, ki je še posebej primerno za vlažne razmere. Izogibajte se modelom s sedalom iz tanjšega blaga ali mrežaste tkanine, ki hitreje obrabi.

Ali potrebujem model z dodatnimi funkcijami?

Če boste stol uporabljali večinoma za krajše posedanje, zadošča osnovni model brez dodatkov. Če pa načrtujete daljše poležavanje, piknike ali taborjenje, priporočamo stol z naslonom za roke, stransko mizico ali podaljškom za noge.

Kako vem, ali bo stol dovolj velik zame?

Primerna velikost sedala je okrog 50 x 38 cm (širina x globina), optimalna višina pa 45 do 50 cm. Če ste višji, izberite stol z daljšimi nogami oz. večjo višino sedenja. Preverite tudi maksimalno nosilnost glede na vašo telesno težo.

Sklepne misli

Izbira primernih zložljivih stolov je ključna za udobno posedanje in počitek na prostem. Upoštevajte tako težo, velikost in nosilnost kot tudi materiale ter morebitne dodatne funkcije. S kakovostnim zložljivim stolom boste lahko v naravi preživeli številne prijetne trenutke – na izletih, piknikih ali daljših kampiranjih.

Related posts

Hladilnik Za Kampiranje

admin

Stol Za Kampiranje

admin

Kako izbrati primerno posodo za kampiranje?

admin

Leave a Comment