Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
napitek iz cikorije
Kava

Kako se pripravi napitek iz cikorije?

Kaj je cikorija?

Cikorija je zelišče, ki izvira iz družine nebinovk. Njena latinska imena so Cichorium intybus ali Cichorium endivia. Cikorija je znana po tem, da ima grenak okus, podoben kavi. Zaradi tega se pogosto uporablja kot nadomestek za kavo ali za mešanje s kavo.

Cikorija vsebuje inulin, grenčino intibin in druge snovi, ki spodbujajo prebavo. Uživanje cikorije lahko pomaga pri prebavnih težavah, izgubi teka, jetrnih boleznih in težavah z žolčnikom. Cikorija je bogata z antioksidanti in lahko pomaga pri preprečevanju raka, diabetesa, visokega krvnega tlaka in bolezni srca.

Zgodovina uporabe cikorije

Cikorija se goji že tisočletja. Stari Egipčani so jo uporabljali za zdravljenje različnih bolezni, vključno z boleznimi jeter. V srednjem veku so jo v samostanih gojili kot zelenjavo in zelišče.

V 18. stoletju se je v Evropi razširila uporaba pražene cikorije kot nadomestka za drago kavo. Revnejši sloji prebivalstva si namreč kave niso mogli privoščiti. Ko se je cena kave znižala, je postala cikorija manj priljubljena, vendar nekateri še vedno cenijo njen okus in jo radi pijejo.

Kako pripravimo napitek iz cikorije?

Obstaja več načinov, kako lahko pripravimo napitek iz cikorije:

1. Napitek iz cikorijinega korena

Za pripravo napitka potrebujemo svež ali posušen koren cikorije. Koren operemo, olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Kolobarje posušimo v pečici pri nizki temperaturi ali jih pražimo v ponvi nekaj minut. Posušen oziroma pražen koren zmeljemo v mlinčku za kavo v grobo moko.

Za skuhanje napitka vzamemo žličko cikorijine moke na skodelico vode. Vse skupaj zavremo, pustimo vreti 1-2 minuti in precedimo. Cikorijin napitek lahko osladimo z medom ali sladkorjem.

2. Napitek iz cikorijinih listov

Namesto korena lahko uporabimo tudi liste cikorije. Sveže ali posušene liste prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati 10-15 minut. Nato precedimo in po želji osladimo. Ta napitek ima blažji okus kot napitek iz korena.

READ  Kaj je kavna luknja?

3. Instant cikorija

V trgovinah lahko kupimo že pripravljeno instant cikorijo v prahu. Za napitek zmešamo žličko prahu s skodelico vrele vode in počakamo, da se raztopi. Instant cikorija je pripravljena hitro in enostavno.

Kako se pripravi napitek iz cikorije?

Kombiniranje cikorije s kavo

Cikorijo lahko uporabimo tudi za mešanje s kavo, da ji dodamo nekaj grenčine. Mešanica kave in cikorije je bila priljubljena v časih pomanjkanja, danes pa jo cenijo ljubitelji drugačnih okusov.

Pripravimo jo tako, da zmeljemo skupaj praženo kavo in cikorijo v razmerju npr. 3:1. Nato skuhamo napitek po običajnem postopku za pripravo kave. Namesto mletja lahko preprosto v skodelico kave dodamo žličko ali dve instant cikorije.

Recepti z cikorijo

Cikorijo lahko uporabimo tudi v različnih jedeh in pecivih, na primer:

– Cikorijina solata – solata iz svežih cikorijinih listov
– Cikorijin rižot s šparglji
– Kruh ali potica z dodatkom cikorije
– Piškoti ali palačinke s cikorijo
– Cikorijin sok ali sirup

Cikorija je okusna tako v sladkih kot slanih jedeh. Njen rahlo grenak okus se lepo ujema z drugimi sestavinami.

Koristi uživanja cikorije

Uživanje cikorije in njenih napitkov ima številne potencialne koristi za zdravje:

– Izboljšuje prebavo in blaži zaprtje
– Pospešuje presnovo
– Niža sladkor v krvi
– Znižuje krvni tlak
– Varuje jetra
– Deluje protivnetno
– Je dober vir antioksidantov
– Lahko zmanjša tveganje za raka in srčne bolezni

Zaradi grenčin spodbuja izločanje žolča, kar koristi prebavi. Uživanje cikorije po jedi pomaga prebaviti hrano in lajša morebitne prebavne težave.

Cikorija torej ni le okusen napitek, ampak tudi zdravo prehransko dopolnilo, ki koristi telesu na več načinov.

 

Related posts

Kava Za Kavni Aparat

admin

A’roma Roasters kava in čaj?

admin

Koliko stane odprtje kavarne?

admin

Leave a Comment