Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Najboljša Kava V Zrnju
Kava

Najboljša Kava V Zrnju

Kava v zrnju je med ljubitelji kave zelo priljubljena izbira. Obstaja veliko različnih vrst kave v zrnju, ki se razlikujejo po okusu, aromi in jakosti. Izbira najboljše kave v zrnju je lahko zahtevna naloga, saj na trgu obstaja veliko možnosti. V tem članku bom predstavil nekaj najbolj priljubljenih vrst kave v zrnju in svetoval, katera je po mojem mnenju najboljša.

Najboljša Kava V Zrnju

Dejavniki, ki vplivajo na kakovost kave v zrnju

Na kakovost kave v zrnju vpliva veliko dejavnikov. Najpomembnejši so:

 • Vrsta kavovca: Arabica in robusta sta glavni vrsti. Arabica je aromatičnejša in okusnejša.
 • Geografsko poreklo: Klima, nadmorska višina, prst vplivajo na okus.
 • Stopnja praženja: Svetleje pražena kava je bolj kiselkasta, temneje pražena je bolj grenka.
 • Svežina: Kava v zrnju najhitreje izgublja aromo in okus.
 • Mletje pred kuhanjem: Enakomerno mletje je pomembno za dobro ekstrakcijo.

Najbolj priljubljene vrste kave v zrnju

Arabica

Arabica kava izvira iz Etiopije in Jemna. Je najbolj razširjena vrsta kavovca. Odlikuje jo prijetna, sladka aromatika, dobra telesnost in bogat okus. Primerna je za vse načine priprave kave.

Robusta

Robusta kava izvira iz centralne in zahodne Afrike. Vsebuje več kofeina kot arabica, zato je močnejša. Ima nekoliko grenak okus in manj izrazito aromo. Pogosto se uporablja v espresso mešanicah.

Bourbon

Bourbon je sorta arabice, ki izvira z otoka Réunion. Je sladkega, čokoladnega okusa z notami lešnikov, rozin in vanilije. Primerna je za filtrirano kavo.

Typica

Typica je tradicionalna sorta arabice iz Centralne Amerike. Cenjena je zaradi uravnotežene kislosti, polnega telesa in arom sadja ter cvetja. Odlična izbira za espresso.

Kona

Kona kava prihaja s Havajev. Je zelo aromatična, sladkega okusa z notami oreščkov. Njena edinstvena aroma je posledica vulkanske prsti, v kateri raste.

READ  Žolčni Kamni In Kava

Kako izbrati najboljšo kavo v zrnju?

Ko izbirate najboljšo kavo v zrnju, je priporočljivo upoštevati naslednje:

 • Izberite arabico ali mešanico z večjim deležem arabice za bogatejši okus.
 • Preverite datum praženja in kupujte čim sveže praženo kavo.
 • Kupujte pri preverjenih prodajalcih kave, ki hranijo zrnja v vakuumu.
 • Poskusite različne vrste in izberite tisto, ki vam osebno najbolj ustreza.
 • Upoštevajte svoj način priprave kave (filtrirana, espresso).
 • Ne osredotočajte se le na ceno – dražja kava ni nujno boljša.

Moja izbira: Volcanica Ethiopia Yirgacheffe

Moja osebna izbira za najboljšo kavo v zrnju je Volcanica Ethiopia Yirgacheffe. Gre za 100% arabico s certifikatom fair trade, ki zagotavlja trajnostno pridelavo. Prihaja z višjih leg etiopske regije Yirgacheffe, kjer uspeva v rodovitni vulkanski prsti.

Yirgacheffe kava slovi po izjemni aromati, ki spominja na cvetje in eksotično sadje. V ustih je neverjetno gladka, sladka in uravnotežena. Ima tipično etiopsko vinikasto kislino ob hkratni polnosti telesa. Zame je to idealna izbira za filtrirano kavo, saj v polnosti izrazi svojo edinstveno aromatiko.

Poleg okusa cenim tudi dejstvo, da gre za kavo iz trajnostne pridelave. S tem podpiram etiopske kmete in skrb za okolje. Volcanica ponuja sveže pražena zrna najvišje kakovosti, kar je ključno za ohranjanje arome. Zato jo brez zadržkov priporočam kot najboljšo kavo v zrnju.

Zaključek

Izbira najboljše kave v zrnju je odvisna od osebnega okusa. Kljub temu lahko z upoštevanjem nekaterih nasvetov izberete kakovostno kavo, ki vam bo v užitek. Jaz osebno prisegam na Volcanica Ethiopia Yirgacheffe zaradi edinstvene cvetlično-sadne arome, gladkosti, uravnotežene kislosti in trajnostne pridelave. Ko najdete svojo najljubšo kavo v zrnju, vam bo vsako jutro polepšala dan.

Najboljša Kava V Zrnju

Related posts

Ali lahko pitje kave pripomore k hujšanju?

admin

A’roma Roasters kava in čaj?

admin

Illy Kava V Zrnju

admin

Leave a Comment