Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Notranji Dizajn Stanovanja
Dizajn

Notranji Dizajn Stanovanja

Notranji dizajn stanovanja je umetnost in znanost urejanja notranjosti stanovanja tako, da ustvarimo funkcionalen in estetski prostor za bivanje. Pri načrtovanju notranje opreme stanovanja moramo upoštevati več dejavnikov – od razpoložljivega prostora, svetlobe in proračuna do osebnega okusa in življenjskega sloga stanovalcev.

Načrtovanje tlorisa

Prvi korak pri notranjem dizajnu stanovanja je načrtovanje tlorisa oz. razporeditve prostorov. Pri tem moramo posebno pozornost nameniti:

 • Določitvi namembnosti posameznih prostorov (dnevna soba, spalnica, kuhinja itd.)
 • Zagotavljanju naravne svetlobe v vseh bivalnih prostorih
 • Ustreznim prehodom in povezavam med prostori
 • Ergonomski postavitvi pohištva in opreme

Izkoriščanje razpoložljivega prostora

Pri načrtovanju tlorisa moramo optimalno izkoristiti razpoložljivi prostor. S premišljeno izbiro pohištva lahko pridobimo dodaten shranjevalni prostor, npr. z vgradnimi omarami, izvlečnimi mizami itd. Priporočljivo je tudi vključevanje multipraktičnih kosov pohištva, ki omogočajo večfunkcionalno rabo.

Upoštevanje naravne svetlobe

Dnevna svetloba ima velik vpliv na počutje stanovalcev, zato moramo poskrbeti, da vsi bivalni prostori prejmejo zadostno količino naravne svetlobe. Pri tlorisu upoštevamo lego oken in vrata ter premišljeno postavljamo ambientalne luči za dopolnitev naravne osvetlitve.

Prehodi med prostori

Pri načrtovanju tlorisa moramo zagotoviti logične prehode in povezave med posameznimi prostori. Le tako bomo dosegli funkcionalnost notranje zasnove. Posebno pozornost namenimo prehodom med dnevnim in nočnim delom stanovanja.

Notranji Dizajn Stanovanja

Izbira notranje opreme

Ko imamo pripravljen osnovni tloris, lahko začnemo z izbiro notranje opreme – pohištva, svetil, dekorativnih elementov itd. Pri tem upoštevamo naslednja priporočila:

 • Izberimo kakovostno in trajno pohištvo iz naravnih materialov
 • Barve in materiali naj bodo usklajeni v celostni koncept
 • Poskrbimo za ergonomsko oblikovano pohištvo
 • Vključimo shranjevalne elemente za izkoriščanje prostora
 • Izberimo večfunkcionalne kose pohištva
 • Poskrbimo za ustrezno razsvetljavo z naravno in umetno svetlobo
 • Vnesimo osebno noto z dekorativnimi dodatki
READ  Kriptovalute

Pohištvo

Izbira ustreznega pohištva je ključna za funkcionalnost in videz notranje opreme. Najbolje je izbrati kakovostno pohištvo iz naravnih materialov, kot sta les in usnje. Le-to je trajnejše in omogoča oblikovanje ergonomskih kosov. Pri nakupu pohištva bodimo pozorni tudi na vključevanje shranjevalnih elementov, kot so predali, police in omare.

Svetila

Z ustrezno kombinacijo naravne in umetne svetlobe lahko ustvarimo funkcionalno in prijetno vzdušje v stanovanju. Ambientalne svetilke postavimo na ključne točke za poudarjanje arhitekturnih elementov. Delovne luči namestimo nad delovne površine in omizja. S pametnim sistemom razsvetljave lahko nadziramo osvetlitev glede na dnevni čas in potrebe.

Dekorativni elementi

Z dekorativnimi dodatki, kot so slike, zavese, preproge in okraski, vnesemo osebno noto v stanovanje. Slikarska dela izražajo okus lastnikov, medtem ko z zavesami in preprogami dodatno poudarimo barvno shemo prostorov. S skrbno izbiro dekorativnih elementov ustvarimo topel in vabljiv dom.

Obnova stanovanja

Če se odločimo za celovito prenovo stanovanja, je priporočljivo angažirati notranjega oblikovalca. Le-ta nam bo svetoval pri izbiri materialov, barv in opreme glede na prostor, svetlobo in naš življenjski slog. Nekaj ključnih faz pri prenovi stanovanja:

 1. Načrtovanje in priprava projekta
 2. Demontaža stare opreme
 3. Priprava tal, sten in stropov
 4. Inštalacije in ostala zaključna dela
 5. Montaža novega pohištva in opreme
 6. Dekoriranje in opremljanje stanovanja

Izbira materialov in barv

Pri prenovi je pomembna skrbna izbira materialov in barv, ki morajo tvoriti usklajeno celoto. Svetujemo uporabo naravnih materialov, kot so les, kamen in glina ter nevtralnih barvnih tonov kot podlaga. Z živahnimi barvnimi poudarki nato ustvarimo dinamično vzdušje.

Shranjevalni prostori

Pri prenovi ne smemo pozabiti na organizacijo shranjevalnih prostorov, kot so omare, police, predali in podobno. Ureditev shrambe, pralnice in drugega pomožnega prostora nam bo olajšala vsakdan. Priporočljivo je vključevanje sodobnih sistemov za shranjevanje, ki omogočajo preglednost in lahek dostop.

READ  Tečaj Za Dizajn Interijera

Sodobni trendi

Pri prenovi stanovanja lahko sledimo tudi aktualnim trendom na področju notranjega oblikovanja. V ospredju so minimalistične rešitve, uporaba naravnih materialov, odprti tlorisi in pametne tehnologije. S pomočjo notranjega oblikovalca vnesimo sodobne trende v stanovanje na prefinjen in funkcionalen način.

Related posts

Kriptovalute

admin

Fakulteta Za Design

admin

Etikete Za Vino Dizajn

admin

Leave a Comment