Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Vrste Akvarijskih Rastlin
Vrste rastlin

Vrste Akvarijskih Rastlin

Akvarijske rastline so bistvenega pomena za vsak sladkovodni akvarij. Ne le, da polepšajo videz akvarija, ampak imajo tudi številne druge prednosti. Rastline proizvajajo kisik, filtrirajo vodo, nudijo zavetje ribam in drugim živalim ter absorbirajo škodljive snovi iz vode.

Obstaja veliko vrst akvarijskih rastlin, ki se med seboj razlikujejo po videzu, potrebah po osvetlitvi, hitrosti rasti in drugih lastnostih. Izbira pravih vrst rastlin je ključnega pomena za uspešen akvarij.

V tem članku bomo raziskali nekatere najbolj priljubljene vrste akvarijskih rastlin, njihove značilnosti in kako jih gojiti v domačem akvariju.

Glavne skupine akvarijskih rastlin

Akvarijske rastline delimo v tri glavne skupine:

Vodne rastline

Te rastline rastejo popolnoma potopljene pod vodo. Nekatere vrste vodnih rastlin:

– Vodna kreša (Ceratophyllum)
– Rokulja (Vallisneria)
– Lobelija (Lobelia)
– Anubias (Anubias)

Močvirske rastline

Močvirske rastline rastejo tako nad kot pod vodo. Njihove korenine in spodnji deli stebel so potopljeni, vrhnji deli pa molijo iz vode. Primeri močvirskih rastlin:

– Trstikovec (Cyperus)
– Šaš (Carex)
– Potočni gaj (Myriophyllum)

Plavajoče rastline

Te rastline prosto plavajo na vodni gladini. Nekatere vrste plavajočih rastlin:

– Vodna solata (Pistia)
– Vodna leča (Lemna)
– Froskec (Limnobium)

Najbolj priljubljene vrste akvarijskih rastlin

Javanski mah (Taxiphyllum barbieri)

Javanski mah, bolj znan kot “java mah”, je ena najbolj priljubljenih akvarijskih rastlin. Hitrorastoča rastlina ustvarja goste preproge, ki nudijo odlično zavetje ribam. Zahteva zmerno do močno osvetlitev.

Anubias (Anubias barteri)

Anubias ima velike, usnjate liste in debelo steblo. Počasi rastoča rastlina je odporna in preprosta za vzgojo. Najbolje uspeva pri šibki do zmerni svetlobi.

Vodna kreša (Ceratophyllum demersum)

Vodna kreša tvori goste grmičke fino razvejanih poganjkov. Odlična je za filtriranje vode in absorbiranje odvečnih hranil. Zahteva zmerno do močno osvetlitev.

READ  Vrste Rastlin

Rokulja (Vallisneria spiralis)

Rokulja ima ozke, podolgovate liste, ki rastejo iz dolgih pokončnih stebel. Ustvarja videz podvodne trave. Je počasi rastoča, a trpežna rastlina, ki ne zahteva posebne nege.

Lobelija (Lobelia cardinalis)

Lobelija ima ozke, rdečkaste liste in je zelo dekorativna vodna rastlina. Zahteva močno osvetlitev in gnojila v substratu, da dobro uspeva.

Potočni gaj (Myriophyllum aquaticum)

Potočni gaj tvori goste grmičke nežnih poganjkov. Odličen je za absorbiranje odvečnih hranil iz vode. Zahteva dobro osvetlitev.

Vodna solata (Pistia stratiotes)

Vodna solata ima okrogle, mesnate, zelene liste in prosto plava na vodni gladini. Hitrorastoča rastlina je dobra za filtriranje vode, a lahko hitro preplavi akvarij.

Vrste Akvarijskih Rastlin

Kako izbrati prave vrste rastlin

Ko izbirate rastline za svoj akvarij, upoštevajte naslednje:

Velikost akvarija

Izbirajte rastline, ki bodo primerne za velikost vašega akvarija. Prevelike rastline lahko hitro preplavijo manjši akvarij.

Vrsta osvetlitve

Preverite kakšno vrsto in moč osvetlitve boste zagotovili (npr. fluorescentne sijalke, LED osvetlitev) ter izberite rastline s podobnimi zahtevami po svetlobi.

Substrat

Nekatere rastline potrebujejo poseben substrat, kot je lateritna prst ali gnojila v substratu za dobro rast. Izberite substrat glede na potrebe rastlin.

Ribe in druge živali

Preverite, da bodo izbrane rastline primerne za ribe in druge živali v vašem akvariju. Nekatere rastline so lahko strupene ali jih ribe objedajo.

Težavnost vzgoje

Za začetnike so primerne preproste, hitrorastoče in trpežne vrste rastlin. Izogibajte se zahtevnejšim vrstam, ki potrebujejo posebno nego.

Videz in postavitev

Izberite kombinacijo različnih vrst rastlin za želen videz akvarija. Višje ozadje lahko poudarite z višjimi rastlinami, ospredje pa z nižjimi vrstami.

Kako posaditi akvarijske rastline

Priprava substrata

Uporabite kakovosten substrat za akvarijske rastline, ki vsebuje hranila. Lahko dodate tudi lateritno prst ali gnojila v substrat.

READ  Kreditna Kartica

Izbira posod

Rastline lahko sadite neposredno v substrat na dnu akvarija ali v ločene posode, kot so košarice, lončki ali skale z vdolbinami.

Sajenje

Najprej izkopljite luknjo v substratu ali napolnite posodo s substratom. Odstranite odvečne korenine pri sajenju iz lončkov. Rastlino previdno posadite v luknjo/posodo in zagrnite korenine s substratom.

Pritrjevanje

Po potrebi rastline pritrdite z lesenimi količki ali kamni, da se ukoreninijo. Močvirske rastline namestite tako, da molijo iz vode.

Vzdrževanje

Redno odstranjujte odvečne alge in odmrle dele rastlin. Po potrebi dodajajte hranila v substrat. Obrezovanje spodbuja rast novih poganjkov.

Zaključek

Pravilna izbira in sajenje akvarijskih rastlin sta ključna za uspeh vsakega sladkovodnega akvarija. Sledite zgornjim nasvetom za izbiro rastlin, ki bodo ustrezale vašemu akvariju in jih boste lahko uspešno gojili.

Z združitvijo raznolikih vrst akvarijskih rastlin lahko ustvarite čudovit podvodni vrt, ki bo polepšal vaš dom in nudil udobno zavetje ribam. Uživajte v opazovanju rasti vašega vodnega rastlinja!

Related posts

Različne Vrste Cele Rastline

admin

Tujerodne Vrste Rastline

admin

Strupene Vrste Gozdnih Rastlin

admin

Leave a Comment