Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Vrste Rastlin
Vrste rastlin

Vrste Rastlin

Rastline so neverjetno raznolike in pestre. Obstaja na tisoče vrst rastlin, od majhnih trav do ogromnih dreves. Vsaka vrsta ima svoje značilnosti in lastnosti, ki jih ločijo od drugih.

V tem članku bomo raziskali nekaj najpogostejših vrst rastlin in njihovih imen. Osredotočili se bomo na domače in tuje vrste, ki jih najdemo v Sloveniji. Razložili bomo njihove značilnosti in uporabo.

Domače vrste rastlin

Smreka (Picea abies)

Smreka je ena najpogostejših iglavcev v Sloveniji. Zraste lahko do 50 metrov visoko in ima piramidasto krošnjo. Ima ostre, bodice iglic, ki ostanejo zelene vse leto. Smrekov les je mehek in uporaben za gradnjo in izdelavo pohištva. Smreka je zelo priljubljena okrasna in božična drevesa.

Bukev (Fagus sylvatica)

Bukev zraste do 40 metrov visoko in ima široko, gosto krošnjo. Listi so ovalni z valovitim robom. Jeseni se obarvajo rumeno, rjavo in rdeče. Bukev daje kakovosten trd les, ki ga uporabljamo za kurjavo, izdelavo pohištva in furnirja. Gozdovi bukve so značilni za Slovenijo.

Lipa (Tilia cordata)

Lipa zraste do 35 metrov visoko in ima široko, okroglo krošnjo. Cvetovi so združeni v cvetne nastavke, ki oddajajo prijeten vonj. Lipov cvet se uporablja za pripravo čajev, med lipovim cvetjem pa čebele nabirajo med. Les je mehek, uporaben za rezbarstvo. Lipa je priljubljeno drevo v parkih in ob cestah. Vrste Rastlin

Tuje vrste rastlin

Oleander (Nerium oleander)

Oleander izvira iz Sredozemlja. Je grm ali manjše drevo, ki zraste do 6 metrov visoko. Ima usnjate, podolgovate liste in rožnate, bele ali rdeče cvetove. Cvetovi oleandra so strupeni, listi in vejice pa se uporabljajo v ljudskem zdravilstvu. Je priljubljena okrasna rastlina za nasade ob morju.

READ  Vrste Rastlin Na Travniku

Živa ograja (Ligustrum ovalifolium)

Živa ograja iz Japonske zraste do 3 metre visoko. Ima usnjate, jajčaste liste in bele cvetove. Pogosto jo uporabljamo za oblikovanje živih ograj in mejnikov. Dobro prenaša obrezovanje in onesnažen zrak.

Tujka (Parthenocissus quinquefolia)

Tujka ali divja trta izvira iz Severne Amerike. Je ovijalka, ki se oprime opore z zračnimi koreninami. Ima pernato deljene liste, jeseni se obarvajo rdeče. Pogosto jo zasadimo ob opornih zidovih, saj hitro raste.

Uporabnost rastlin

Hrana in zdravila

Mnoge rastline uporabljamo za prehrano ljudi in živali. Plodovi, semena, listi in stebla številnih rastlin so užitni. Lipa, bezgov grm in španski bezeg na primer dajejo užitne plodove za marmelade in čaje.

Rastline so tudi vir naravnih zdravil. Kamilična mačeha, rman in žajbelj vsebujejo učinkovine za lajšanje težav z dihali, prebavili in kožo.

Les in vlakna

Les iglavcev in listavcev je nepogrešljiv vir surovin. Uporabljamo ga za ogrevanje, gradnjo, pohištvo in papir. Lan, konoplja in bombaž dajejo vlakna za izdelavo oblačil in vrvi.

Okrasne rastline

Številne rastline gojimo zaradi lepih cvetov, listov ali oblik. Hortenzije, vrtnice, tulipani in mnoge druge krasijo vrtove in balkone. Iglavci, kot sta smreka in brin, so priljubljene za zasaditve in novoletne jelke.

Ogrožene vrste

Planika (Leontopodium alpinum)

Planika je značilna alpska rastlina, ki uspeva nad 2000 metri nadmorske višine. Ima puhaste liste in bele koške cvetov. Zaradi nabiralništva in podnebnih sprememb je planika pri nas ogrožena. Nahaja se na Rdečem seznamu.

Močvirski tulipan (Fritillaria meleagris)

Močvirski tulipan cveti aprila in maja na vlažnih travnikih. Ima značilne rdeče-bele cvetove, ki spominjajo na šahovnico. Zaradi izsuševanja mokrišč se njegov življenjski prostor krči, zato ga varujemo z zakonom.

READ  Tujerodne Vrste Invazivne Rastline

Ilirski hrast (Quercus robur)

Ilirski hrast je naše največje in najstarejše drevo. Nekatera drevesa so stara več stoletij. Ogrožajo ga sečnja, paša in bolezni. Zavarovanih je le še nekaj deset dreves, predvsem v spodnjem Posavju.

Related posts

Različne Vrste Konoplje

admin

Kakšne Posledice Povzročajo Tujerodne Rastline In Živalske Vrste V Okolju

admin

Vrste Rastlin Za Čaj

admin

Leave a Comment