Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
kavni nadomestek
Kava

Je kavni nadomestek brez glutena?

Gluten je beljakovina, ki se nahaja v žitih, kot so pšenica, ječmen, rž in oves. Ljudje s celiakijo ali neceliakalno preobčutljivostjo na gluten morajo uživati strogo brezglutensko prehrano, da ne pride do simptomov, kot so driska, napenjanje, bolečine v trebuhu in utrujenost.

Zato je pomembno preveriti, ali je kavni nadomestek, ki ga uživate, dejansko brez glutena. Čeprav prava kava naravno ne vsebuje glutena, se gluten lahko doda kavnim nadomestkom v obliki arom, polnil ali drugih sestavin.

Kateri kavni nadomestki so brez glutena?

1. Prava kava

Prava mleta kava, ki je narejena 100% iz praženih kavnih zrn, naravno ne vsebuje glutena. To velja za vse vrste prave kave, vključno z:

– Espresso
– Brewed kava
– Francoska stiskana kava
– Turška kava

Pazite le, da ne dodajate mlečnih izdelkov, ki vsebujejo gluten, kot je na primer sirotka.

2. Instant kava

Večina instant kav je naravno brez glutena. Vendar nekatere znamke instant kav vsebujejo pšenična polnila, arome in druge sestavine, ki vsebujejo gluten.

Preverite deklaracijo na embalaži ali kontaktirajte proizvajalca, da potrdite, ali je instant kava 100% brez glutena. Nekatere znamke, ki ponujajo brezglutenske instant kave so Nescafe, Mount Hagen in Cafe Altura.

3. Kavni nadomestki iz rastlin

Kavni nadomestki na osnovi čičerike, cikorije, ječmena in drugih rastlin so ponavadi brez glutena. Toda pazljivo preberite deklaracijo, saj lahko nekatere znamke vsebujejo pšenična polnila ali arome.

Nekatere brezglutenske blagovne znamke rastlinskih kavnih nadomestkov:

– Pero (narejen iz praženih zrn čičerike)
– Cafix (narejen iz pražene cikorije)
– Inka (ječmenova kava)

kavni nadomestek

Kako vedeti, ali kavni nadomestek vsebuje gluten?

Če ste na dieti brez glutena, je najbolje, da preverite deklaracijo vsakega kavnega nadomestka, preden ga kupite. Iščite izjave, kot so “brez glutena”, “primerno za ljudi s celiakijo” ali preverite seznam sestavin za pšenico, ječmen, rž ali oves.

READ  Kako očistiti aparat za kavo brez kisa?

Če deklaracija ne vsebuje jasnih informacij o glutenu, kontaktirajte proizvajalca za dodatne informacije. Mnogi bodo na voljo, da potrdijo status glutena svojih izdelkov.

Izogibajte se kavnim nadomestkom z nejasnimi oznakami, kot je “lahko vsebuje pšenico” ali “izdelano v tovarni, ki uporablja pšenico”. Te izjave pomenijo, da obstaja možnost navzkrižne kontaminacije z glutenom.

Kateri dodatki za kavo so brez glutena?

Mleko in mlečni nadomestki

Navadno mleko in večina rastlinskih mlek, kot sta mandljevo in kokosovo mleko, so naravno brez glutena.

Bodite previdni pri izdelkih na osnovi sirotke, saj lahko vsebujejo gluten. Preverite deklaracijo ali se pozanimajte pri proizvajalcu.

Sladkor in umetna sladila

Navadni beli sladkor, rjav sladkor, kokosov sladkor, agavin sirup in večina umetnih sladil so brez glutena.

Izogibajte se sladkorjem v prahu, ki lahko vsebujejo pšenična polnila z glutenom.

Arome

Stevijini, vanilijini in cimetovi okusi so ponavadi brez glutena. Bodite previdni z aromami, ki vsebujejo “naravne arome” – te lahko vključujejo pšenico.

Smetana

Mnoge tekoče in praškaste smetane za kavo so brez glutena, vendar vedno dvakrat preverite deklaracijo. Nekatere znamke smetane vsebujejo pšenična polnila.

5 nasvetov za uživanje brezglutenske kave

Če morate uživati strogo brezglutensko prehrano, upoštevajte te nasvete za varno pripravo in uživanje kave:

1. Kupujte pravo kavo v zrnu in jo sami mlete

Tako boste preprečili morebitno navzkrižno kontaminacijo z glutenom iz drugih zrn v mlincu za kavo.

2. Pazljivo izbirajte kavne aparate

Nekateri kavni aparati za espresso in kapsule lahko vsebujejo pšenična polnila v notranjih delih. Raziščite in poiščite brezglutenske možnosti.

3. Dvakrat preverite vse dodatke

Skrbno preberite deklaracije mleka, sladkorjev, sirupov in arome, ki jih dodajate v kavo.

4. Očistite aparate in pribor za kavo

Če kavni aparat uporabljajo tudi ljudje, ki zaužijejo gluten, temeljito očistite vse dele, da preprečite navzkrižno kontaminacijo.

READ  Illy Kava V Zrnju

5. Kavo pripravljajte doma

V kavarnah in restavracijah lahko pride do navzkrižne kontaminacije. Za večjo varnost kavo pripravljajte doma po svojih standardih.

Sklepne misli

Z malo previdnosti pri nakupovanju in pripravi lahko ljudje s preobčutljivostjo na gluten še vedno varno uživajo okusno kavo. Preverite deklaracije izdelkov, izbirajte znane brezglutenske znamke in kavo pripravljajte doma po lastnih standardih.

Tako boste lahko še naprej uživali v svoji jutranji skodelici kave, ne da bi se morali odreči brezglutenski prehrani!

Related posts

Kako pravilno skuhati kavo?

admin

Kava Za Kavni Aparat

admin

Julius Meinl Kava

admin

Leave a Comment