Blog za dom, potovanja, vrt in življenjski slog
Kava V Zrnu
Kava

Kava V Zrnu

Kaj je kava v zrnu?

Kava v zrnu je surova, nepražena kava. To pomeni, da kavna zrna še niso bila pražena ali zmleta v prah. Kava v zrnu je na voljo v različnih vrstah in stopnjah praženja, od svetlo do temno pražene.

Kava v zrnu je cenjena med ljubitelji kave, saj omogoča največji nadzor nad pripravo kave. Ko kupite celi kavni zrni, jih lahko sami zmeljete tik pred pripravo kave za najbolj svež okus. Prav tako lahko nadzirate količino mletja, da dosežete želeno teksturo in okus kave po vaših preferencah.

Zakaj kupiti kavo v zrnu namesto mlete kave?

Obstaja več razlogov, zakaj je priporočljivo kupiti kavo v celih zrnih namesto že zmlete kave:

Svežina

Cela kavna zrna ohranijo aromo in okus dlje časa kot zmleta kava. Ko so zrna zmleta, se začnejo hlapne aromatične spojine hitro izgubljati, kar vpliva na okus.

Nadzor nad mletjem

Ko kupite cela zrna, jih lahko sami zmeljete v želeni teksturi – od finega do grobega mletja. To vam omogoča prilagajanje mletja vašemu načinu priprave kave.

Prilagoditev praženja

Kava v zrnu je na voljo v različnih stopnjah praženja – od svetlo do temno pražene. Tako lahko izberete praženje, ki vam najbolj ustreza. Temneje pražena kava bo imela močnejši okus.

Večja izbira

Pri nakupu cele kave imate na voljo večjo izbiro različnih vrst in porekel. Tako lahko najdete kavo, ki vam najbolj ustreza.

Boljša kakovost

Na splošno je kava v zrnu višje kakovosti kot predpakirana mleta kava. Pridelovalci kave višje kakovosti svoje izdelke ponujajo v celih zrnih.

Kava V Zrnu

Kako izbrati kavo v zrnu?

Ko izbirate kavo v zrnu, je priporočljivo upoštevati naslednje:

Vrsta kave

Najpogostejši vrsti sta Arabica in Robusta. Arabica velja za okusnejšo in dražjo, robusta pa vsebuje več kofeina. Izberite vrsto glede na vaše preference v okusu.

READ  Kava Po Operaciji Žolčnih Kamnov

Država/regija pridelovanja

Okus kave je močno odvisen od podnebja, nadmorske višine, vrste tal in pridelovalnih metod. Priljubljene regije so Etiopija, Kolumbija, Brazilija, Kenija in še mnoge druge.

Stopnja praženja

Svetlo, srednje ali temno – praženje v veliki meri vpliva na okus kave. Svetleje pražena kava ima bolj kisle in sadne tone, temneje pražena pa bolj grenke in zažgane.

Certifikati

Izbirajte certificirano kavo, še posebej če vam je pomembna trajnostna in etična pridelava. Pozanimajte se o certifikatih, kot sta Fairtrade in Rainforest Alliance.

Aroma in okus

Preberite opise arome in okusa različnih kav, da izberete takšno, ki vam najbolj ustreza. Lahko se tudi posvetujete s prodajalcem.

Kako shranjevati kavo v zrnu?

Pravilno shranjevanje je ključnega pomena za ohranjanje kakovosti in svežine kave v zrnu:

Neprepustna posoda

Shranjujte v neprepustni posodi, da preprečite stik s kisikom, vlago in svetlobo, ki negativno vplivajo na okus in aromo. Primerne so steklene, kovinske ali keramične posode.

Hladen in suh prostor

Idealna temperatura za shranjevanje kave je okoli 18-20°C. Previsoka vlaga in temperatura pospešita propadanje kave. Shranjujte jo stran od virov toplote ali svetlobe.

Poraba v 2-4 tednih

Za najboljšo kakovost in svežino priporočamo porabo kave v 2-4 tednih po odprtju pakiranja. Kupujte le toliko kave, kot jo boste porabili v tem času.

Vakuumska zapiranje (po potrebi)

Če želite kavo shraniti dlje časa (2-3 mesece), jo spravite v vakuumsko zaprto posodo, da preprečite stik s kisikom.

Kako zmleti kavo v zrnu?

Pred pripravo kave morate celi kavni zrni zmleti v prah. Za mletje potrebujete mlinček za kavo. Obstajajo ročni in električni mlinčki.

Priporočljivo je, da zmeljete le toliko kave, kot jo boste takoj porabili, za najboljšo svežino in aromo. Ne priporočamo mletja kave za več dni vnaprej.

READ  Ledena Kava Recept

Glede na želeno pripravo kave izberite ustrezno teksturo mletja – od finega prahu za espresso, do grobejšega mletja za pripravo v lončku. Na splošno velja, da bolj fino mletje potrebuje espresso, grobo mletje pa metode kuhanja kave v vodi.

Količina mletja naj bo 7-10g kave na skodelico pripravljene kave. Prilagodite količino po okusu – več kave bo dalo močnejši okus.

Priprava kave iz zrn

Ko imate sveže zmleto kavo v prahu, jo lahko pripravite na več načinov:

Espresso

Za pripravo espressa potrebujete espresso stroj ali napravo Moka. Uporabite fino mletje in stisnite pod visokim tlakom vroče vode skozi kavo. Idealna temperatura vode je okoli 90-95°C.

Lonček/francoska preša

Zalijte grobo ali srednje mleto kavo z vročo vodo ter pustite, da se ekstrahira 5-6 minut. Primerne metode so Aeropress, French press, V60 ali Chemex. Temperatura vode naj bo okoli 90-95°C.

Kavni aparat

V kavnem aparatu lahko pripravite filter kavo ali espresso. Upoštevajte navodila za ustrezno mletje kave. Temperatura vode je odvisna od modela, ponavadi okoli 90°C za filter kavo.

Kakršenkoli način priprave izberete, poskrbite za sveže mleto kavo, ustrezno temperaturo vode in doslednost pri postopku za najboljše rezultate v skodelici.

Zaključek

Kava v celih, nepraženih zrnih je odlična izbira za ljubitelje kave, ki želijo največji nadzor nad pripravo. Omogoča vam prilagajanje mletja, svežino in izbiro različnih okusov kave po vaših preferencah.

Z izbiro kakovostne kave ter pravilnim shranjevanjem in mletjem lahko pričarate okusno skodelico na mnogo načinov – od espressa do filter kave. Preizkusite različne vrste praženj in porekel ter odkrijte svojo idealno kavo v zrnu!

Kava V Zrnu

Related posts

Najboljša Kava V Zrnju

admin

Kava In Čaj

admin

Kava V Zrnju

admin

Leave a Comment